Notícia

Lindsey Vonn compra La Molina, Vall de Núria i Err Puigmal

L'oficina de negocis de la nord-americana ha tancat la compra aquesta matinada

La guapa esquiadora Lindsey Vonn s'ha quedat amb La Molina, Vall de Núria i Puigmal. A la imatge, d'arxiu, en una visita secreta a Vall de Núria
La guapa esquiadora Lindsey Vonn s'ha quedat amb La Molina, Vall de Núria i Puigmal. A la imatge, d'arxiu, en una visita secreta a Vall de Núria Autor/a: Vonn dia & Vonn Pirineu
La millor esquiadora de tots els temps ja pensa en la seva retirada i ho fa amb la vista posada al Pirineu. L’esportista nord-americana ha portat des de fa mesos en el màxim secret i discreció unes negociacions a dues bandes, amb el grup FGC, propietari de La Molina i Vall de Núria, i amb la fallida estació nord-catalana de Puigmal. La gastronomia catalana, el sol, el bon clima i la neu del Pirineu, han acabat per fer decidir a l'especialista en esports d'hivern de velocitat a impulsar el seu propi domini esquiable al Pirineu gironí. Amb un peu a l'esquí i la neu i l'altra als negocis, el futur de Vonn passa per Catalunya.


La guapa i espectacular esquiadora nord-americana Lindesy Vonn, a qui el món de la pasarel·la, com a model, i el món empresarial, com a bona caçadora d'oportunitats per als negocis encara li va millor, deixa l’esport de competició i es converteix en una autèntica emprenedora.

A l'esquiadora, a qui no li costa gens aconseguir crèdits per als seus projectes i sovint n'hi ha prou amb una trucada al banquer de torn, ha tancat un acord de compra-venda i inversions que farà parlar i molt. Ha estat aquesta matinada quan s’ha signat el document definitiu i els avals bancaris pels quals passa a ser, des d’avui, la propietària de les estacions d’esquí de Vall de Núria, La Molina i Err Puigmal, aquesta darrera tancada des de fa dos anys i comprada a preu de saldo.

A més, l’esquiadora fixarà la seva residència a la Cerdanya i ja pensa en comprar, en una segona fase, l'estació de Setcases, Vallter 2000. El projecte de Vonn no s'atura amb la compra de les 4 estacions i el seu projecte final passa per unir en un sol domini les 4 estacions amb pistes i remuntadors sota el domini Espace Vonn dia & Vonn Pirineu. Serà un dels més grans del món, més si es té present que Masella i La Molina ja formen un domini de més de 120 quilòmetres.

Compra enllestida

Ja feia dies que l’operació estava gairebé tancada però l’import final de venda s’havia frenat per què no hi havia acord. Finalment l’operació es tanca per valor de 60,8 milions d’euros, que inclouen la compra dels remuntadors, edificacions, un lloguer de la muntanya per 50 anys més i la unió física amb remuntadors i pistes dels tres dominis.
Tot plegat es farà amb innivació de suport i a través de la collada de Toses, fins i tot amb una extensió amb telecabina amb la futura estació d’esquí nòrdic del Pla de les Forques (1.750 m.), la zona que l’oficina de la candidatura olímpica de Barcelona-Pirineus 2026 té previst per organitzar i acollir les modalitats de fons i nòrdic.

Retorn de la inversió en 5 anys

La nord-americana confia en recuperar la inversió en, atenció, només 5 anys. Per aconseguir-ho assegura que té la fórmula màgica perquè la inversió sigui rendible i amb un retorn ràpid: ella serà present cada dia al domini esquiant, atenent els clients, ensenyant als nens si convé o fins i tot sortint a trepitjar neu amb les retracs. També farà un gran parc de neu a cada estació, a preus mòdics, per fer-hi batalletes de boles de neu, ninots de neu, iglús i espai per "plastiquerus", o sigui, els que fan servir les típiques bosses de plàstic del Mercadona i no trineus per davallar pels pendents de neu. Assegura que a dia d'avui aquestes són les activitats que més ingressos aporten a les estacions d'esquí.

Acord històric per projectar el Parc Natural de les capçaleres del ter i el Freser

Un dels esculls importants amb què s’ha trobat l’oficina d’inversions que gestiona els actius de Lindsey Vonn ha estat la recent declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser, al vessant del Pirineu gironí. Finalment la Conselleria de Medi Ambient, Territori i Sostenibilitat, que presideix el conseller Santi Vila, ha arribat a un acord amb els Ajuntaments de Queralbs, Err, Urtx-Fontanals, Toses i Alp i amb els consells comarcals de Cerdanya i Ripollès. Un acord segons el qual tots aquests pobles tindran accés directe amb telecabina a les noves pistes d’esquí sense necessitat d’obrir noves carreteres.
També s’ha arribat a un acord per reforestar amb pi negre àmplies zones del Puigmal i la reintroducció massiva de l’ós bru i el llop. L'objectiu és que a l’estiu la zona pugui tenir un atractiu turístic i ser rendible per veure aquests animals amb passejades panoràmiques des dels mateixos remuntadors i no pas caminant com fins ara. La idea és que els turistes comprin bosses de menjar i les vagin tirant des del telecadira als animals salvatges abans esmentats. Així s'assegura els ingressos per venda de tiquets de telecadires, del menjar per animals i es redueix l'impacte ambiental i visual de veure tot de gent desfilant per les muntanyes amunt i avall que després s'obliden llaunes i embolcalls a qualsevol racó. Ha vist ràpid el negoci, l'americana.

L’espai d’esquí Vonn dia & Vonn Pirineu, molt competitiu

Les negociacions també han afectat el Govern espanyol que ja ha donat el vist-i-plau a invertir per desdoblar la línia de tren entre Barcelona i Ribes de Freser, Toses i La Molina i en convertir-la en línia apta per al TGV i AVE. Per a Vonn, una enamorada de Barcelona des que hi va passar el desembre de 2008 poc abans de competir a La Molina en la primera prova de la Copa del Món d’esquí femení que es feia al Pirineu, era essencial situar el seu domini esquiable a només 30 minuts de la gran conurbació de Barcelona. Només ha necessitat unes gestions del consolat dels EUA a Barcelona per tal que l’operació anés endavant amb el compromís d’inversió per part del Ministeri de Foment de la gran aficionada als esports d'hivern, Ana Pastor, titular del ministeri.
A més, aquesta inversió en la millora de comunicacions amb Barcelona suposarà una empenta definitiva per fer competitiva la pràctica dels esports d’hivern al Pirineu més oriental.

Declaracions dels alcaldes de la zona aquesta matinada

Els alcaldes de la zona, que han mantingut en secret les negociacions per tal de no "frustar" el tancament d’un bon acord que satisfés a tantes parts implicades, han declarat als mitjans de comunicació la seva total acceptació i satisfacció en confirmar-se l’acord.

L’alcalde d’Urtx ha comentat “que és una alegria saber que aviat veurem esquiar per aquestes muntanyes l’espectacular Lindey Vonn” i ha afegit que el fa especialment orgullós de l'acord saber que podrà anar d’Urtx a Queralbs sense agafar el cotxe. Ha anunciat que dedicaran un carrer del poble a l'esquiadora.

També s’ha mostrat molt satisfet l’alcalde de Toses, que hi ha afegit que “ens alegra molt saber que sortirà un telecadira des de l’estació de tren que ens portarà directament fins a la collada de Toses”. En canvi a l’alcalde de Queralbs el que més ha valorat ha estat el saber que “es conservaran tots els lloc de reball actuals i se’n crearan 300 més, ara sí que ens ha tocat la Loteria”.
Més resignat es mostrava l’alcalde de Setcases, que voldria que Vallter ja formés part del domini Vonn Dia & Vonn Pirineu des de la primera fase. L'alcalde de la Mairie d'Err no ha volgut fer declaracions però els veïns del poble asseguren que estava molt content amb l'acord i ja ha anunciat que es fundarà un club d'esquí al poble que portarà el cognom de la Lindsey: es dirà Err Vonn Esquí Club.

Plànols molt detallats

El projecte de Vonn està molt avançat i perfectament detallat, i ha estat redactat pel despatx d'arquitectes d'alta muntanya "Fias&Co S.A.". També se sap que, per exemple, el telecadira que unirà Toses amb l'Hotel de la Collada portarà el nom d'un Sha de Pèrsia: "Sha Cabat Labroma", o que el que unirà Vall de Núria amb el cim del Puigmal per una banda, i per l'altra amb l'estació nord-catalana d'Err, es diran "Quinssants Pebrotts" i "Quinssants Trulers", en honor als pobles de Utah (USA) amb estacions d'esquí on Vonn va aprendre a esquiar de ben menuda. Tot un detallàs per part seva.

En les properes hores es donarà més informació detallada de l'acord per mitjà de la seva representant per als negocis a Catalunya, la senyoreta Vatir Apallá i el seu adjunt Auva Omevá.
Al Diaridelaneu esperem ser dels primers en avançar aquestes noves informacions. Atents, doncs.


 
Entrevista

''Aprofiteu per gaudir de la neu el màxim que pugueu''
Ana Amor Ambaixadora de Diaridelaneu

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial