Notícia

Cambra d'Ase: esquí, alpinisme i escalada amb vistes al mar

L'estació d'Eina i Sant Pere dels Forcats ens ofereix un après-ski únic i singular

Cambra d'Ase, una estació espectacularment única
Cambra d'Ase, una estació espectacularment única Autor/a: Diaridelaneu.cat
Una estació de muntanya acollidora, familiar i polivalent on practicar l'esquí alpí, l'esquí de muntanya, l'escalada i les raquetes de neu i, a més, amb vistes al mar? No, no és cap utopia, només estic fent una descripció ràpida i sintetitzada del domini Cambra d'Ase, (Espace Cambre d'Aze). Aquesta estació, que en realitat és la unió de les estacions d'esquí d'Eina i Sant Pere dels Forcats des de l'any 1989, es troba situada a cavall de les comarques de l'Alt Conflent i l'Alta Cerdanya, a la Catalunya del Nord.


Vaig ser present en aquesta estació fa just una setmana i, malgrat no ser la millor temporada a causa de les poques precipitacions i les temperatures altes d’aquest hivern, vaig coincidir en uns dies de força ambient a les seves pistes. Aquestes darreres setmanes de febrer l’estació està acollint nombrosos grups escolars que realitzen les conegudes vacances de la neu, tan populars a França.

Tot això no va impedir que aquesta estació de muntanya continués amb el seu ambient familiar i tranquil, on gaudir de la neu de qualitat està garantit per la seva orientació clarament de nord de tots els seus traçats i per la protecció que li ofereixen els frondosos boscos de pi negre que hi ha a l’entorn de les pistes. Cambra d’Ase (Espace Cambre d'Aze en francès) ens ofereix pistes de tots els nivells: per a debutants, esquiadors de nivell mig, avançat o experts i, molt especialment, un entorn únic.

Descripció breu

Tècnicament les dues estacions (Eina i Sant Pere) es complementen molt bé. El nombre de pistes de tot el domini és de 21 que sumen 35 quilòmetres distribuïts entre els sectors anteriorment esmentats. El nombre de remuntadors és de 15, tot teleesquís i cintes, però també incloent un còmode telecadira desembragable de 4 places, sent aquest un dels primers a instal·lar-se al Pirineu a l'any 1987.

Pel que fa a la neu produïda disposen d’una xarxa de producció de 157 canons d’alta pressió i amb previsió de creixement per millorar d’eficiència en les properes temporades. Tot el domini és d’orientació nord, amb cotes que van dels 1.700 als 2.400 m. La cota alta de Cambra d'Ase ens ofereix unes vistes espectaculars que van des del mar Mediterrani i Perpinyà fins al massís del Pedraforca.

Un entorn que singularitza l’estació

Bé, fins aquí crec que no us hauré sorprès massa ja que la descripció feta, ben mirat, podria ser perfectament adoptada per alguna altra estació d’esquí del Pirineu. El que realment fa diferent Cambra d’Ase de qualsevol altra estació és la seva especial configuració orogràfica (circ glacial de pedra que dóna nom al domini) i les vistes panoràmiques sobre l’entorn.

Una de les singularitats és la seva proximitat al mar, i això fa que des del peu de pistes es pugui gaudir perfectament (en un dia sense boira o massa evaporació) de la visió de la plana del Rosselló, de la capital nord-catalana Perpinyà i del mar Mediterrani. Sí, no és cap utopia estar esmorzant en un xalet a peu de pistes mentre veiem per una finestra com surt el sol rere el mar (Canet-plâge), i això mentre per l’altre finestra podem veure com s’està produïnt neu a la pista del Roc-Long (una vermella clàssica del sector Sant Pere). Ho podeu veure a gaires llocs això? No.

Esquiar, o escalar les parets del circ de la Cambra d’Ase, o remuntar amb esquís de muntanya les seves atrevides canals i fer-ho respirant a mar, és una realitat viscuda en primera persona.

Un Après-ski singular

L’àprès-ski que ens ofereix aquesta estació és variat i m’atreviria a dir que curiós. La visita a la reserva natural de la vall d’Eina, de gran interès ecològic, els banys termals de LLo, visitar el procés productiu integral de la creació d’un formatge a Planès o fer barranquisme en aigües calentes, són algunes de les propostes que trobem a escassos quilòmetres dels municipis d’Eina o de Sant Pere dels Forcats.
 
Una mica d'història

L'estació es va obrir l'any 1968. Un any més tard ho feia la seva veïna Eina. L'any 1987 es feia un pas molt important: s'inaugurava el telecadira desembragable "du Mouli" i s'innivaven les pistes principals amb xarxa de canons d'alta pressió. L'any 1989 les estacions de Cambra d'Ase i Eina es van unir en un sol domini esquiable que sumava 34 quilòmeres de pistes.

La temporada 2007-08 el domini s'integrava plenament al consorci de Les Neiges Catalanes, l'agrupació sota un sol fortet de les estacions de la Catalunya del Nord.

Algunes curiositats de Cambra d'Ase

Des de la cota 2.400 m., punt d'arribada del teleesquí Fontfrede, es pot observar el Pedraforca, la Tosa d'Alp, la serra del Cadí, el Puigpedrós, el Carlit, el Peric i el massís de Madres.

La casualitat va voler que el dia de la caiguda del mur de Berlin, el 9 novembre 1989, també caigués el "mur" de grans pedres que separava Cambra d'Ase i Eina. Els dos alcaldes i part dels habitants dels dos pobles van celebrar-ho mentre una retroexcavadora retirava les grans pedres que impedien la unió física de les dues estacions, un mur que havia estat aixecat uns quants anys abans pels habituals malentesos veïnals.

L'espai Cambra d'Ase és una estació relativament poc coneguda a Catalunya però en canvi té molt bones referències per als catalans del nord, sobretot de Perpinyà i municipis del Rosselló, que la tenen com una estació de proximitat i poc freqüentada. Un 40% de la seva clientela és, de mitjana, formada per catalans del Principat. El 60% ho són del departament dels Pirineus orientals i departaments veïns.

També és molt concorreguda pels esquiadors de muntanya i alpinistes, ja que al seu entorn hi ha les conegudes canals de la Cambra d'Ase, que al ser cara nord i a més de 2.300 m. conserven la neu fins a mitjans de juny, facilitant així la pràctica d'esquí i alpinisme fins ben entrada la primavera.

Hoteleria i gastronomia del territori

L’oferta d’allotjaments és possiblement un dels punts febles d’aquest destí, però segurament és per això que podem gaudir d’un ambient tranquil i familiar en aquestes pistes. Hi ha hotels peu de pistes, com el Roc-blanc a Eina, o l'alternativa dels xalets rústics d’alta muntanya de Sant Pere o , perquè no, l'allotjament en cases rurals com Cal Pai, un espai veritablement seductor.

Accessos

Cambra d’ase és fàcilment accessible des de Puigcerdà o Perpinyà però val a dir que en aquesta darrera ciutat hi ha l’opció, (per als qui vulguin prescindir de portar cotxe) d’arribar en tren a l’estació d’alta velocitat de la capital nord-catalana i des d’aquí agafar un bus amb 7 freqüències diàries fins al peu de pistes. Aquest bus tant sols costa un euro suplementari a l’hora de pagar el bitllet de tren.

Elque més i el que menys em va agradar

Començaré pel que em va agradar menys. Si he de fer alguna observació més crítica amb Cambra d'Ase penso que sí, que també hi ha alguna mancança a resoldre. Per exemple, l'oferta de bars i restaurants penso que és justa i no gaire adaptada a les preferències dels esquiadors catalans o espanyols. En el bar-restaurant del peu de pistes del sector de Sant Pere dels Forats heu de saber que si demaneu un entrepà o plat calent la cuina o la planxa tenen unes hores determinades de funcionament. Si el que voleu és un entrepà de pa amb tomàquet també ho heu d'especificar. En qualsevol cas, facin el que us facin, us ho faran bé i sobretot amb simpatia i ganes de servir-vos al vostre gust.

I el que més em va agradar: Cambra d'Ase és una estació ideal per als esquiadors de nivell mig i avançat que busquen tranquil·litat, pistes llargues i baixa densitat d'esquiadors. El seu paisatge, panoràmiques i l'entorn és captivador. Cambra d'Ase és una estació discreta, austera però "elegantment atrevida", i m'atreviria a dir que en certa manera és exactament un reflex del seus clients. Per cert, les pizzes del hotel peu de pistes Roc-blanc, al sector d'Eina, són espectaculars!

Enllaços d'interès

Aquestes són algunes de les adreces web que us poden resultar d'interès:

Les Bains de Llo
Gîte Cal Pai
Les orrys de Saint Pierre
Lloguer de material: Montania de Sant Pere des Forcats
École de Ski Francaise de Cambre d'Aze
Estació d'esquí Espace Cambre d'Aze
Hotel Restaurant Le Roc Blanc de Eyne

Més informació:

www.destinationsuddefrance.com
www.neigescatalanes.com
www.tourisme-pyreneesorientales.com

Productors locals:

- Corinne Parassols : Les Granges d’Eyne
- Arnaud Carcassonne : fromagerie Cal Gilet – Eyne
- Aurélien Gondron : miellerie du Cambre – Eyne
- Mme Tuzet : jus de pomme – St Pierre-Dels-Forcats
- Ferme Basso : éleveur et producteur de pommes de terre – Planès
- Pierre Touchet : Cal Rous : agneau et fromage de brebis - Planès

Altres enllaços:

http://romain-wagner.blogspot.com.es/search/label/cambre%20d'aze
http://elblogdelsilver.blogspot.com.es/2015/01/cambre-daze.html
http://agaston.blogspot.com.es/2013/06/alpinismo-en-cambre-daze.html

Entrevistes relacionades:

Arnaud Trinquier, director actual
Serge Redrado, director fins a 2015

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny