Notícia

El POUM de Castellar del Riu permetrà consolidar Rasos de Peguera com a estació d'esquí

La regulació del POUM als Rasos no permetrà urbanitzar l'entorn de l'estació d'esquí

Imatge d'arxiu dels Rasos de Peguera a l'estiu
Imatge d'arxiu dels Rasos de Peguera a l'estiu
L'Ajuntament de Castellar del Riu ha confirmat que amb el nou POUM queda prohibit urbanitzar a l'entorn de l'estació d'esquí dels Rasos de Peguera, tancada des de 2004. El que el POUM sí que permetrà serà poder obrir les instal·lacions com a estació d'esquí, amb un circuit d'esquí de fons o de raquetes. El pla permetrà, doncs, que els actuals propietaris, o en cas que aquests ho cedissin a l'administració, reactivar l'estació d'esquí, segons informa avui NacióBerguedà.

Tot i les possibilitats que dóna el POUM de Castellar del Riu el cert és que les possibilitats de tornar a obrir els Rasos comportarien una inversió molt important per part dels propietaris, que van obrir l'estació per darrera vegada la temporada 2003/04. El motiu del tancament d'instal·lacions va ser la inviabilitat econòmica de l'explotació i el fet d'encadenar diverses temporades sense neu natural i sense poder suplir-la per neu de canó, ja que l'estació mai va instal·lar aquesta tecnologia, tot i que es van fer passos i fins i tot moviment de terres en aquest sentit.

Tornar a obrir l'estació implicaria necessàriament la posada al dia dels actuals remuntadors, tot teleesquís, i la més que probable instal·lació de xarxa de canons de neu, a més de la construcció d'un bassa d'aigua per assegurar-ne la producció. A mitjans dels anys 90 ja s'havia valorat i projectat la possibilitat de la instal·lació d'un o dos telecadires i més pistes, una inversió costosa que finalment va quedar descartada pel seu elevat cost i les dificultats d'amortització i de disposar de subvencions. Pocs anys després de valorar aquesta inversió les instal·lacions quedarien tancades al públic definitivament a partir de l'any 2004.

Una estació històrica per a l'esquí a Catalunya

A tocar de les actuals instal·lacions d'esquí dels Rasos de Peguera s'hi troba el xalet-refugi del mateix nom, un edifici històric inaugurat l'any 1933 propietat del Centre Excursionista Montserrat, de Manresa. Ubicat al vessant sud de la serra d’Ensija-Rasos de Peguera, va ser en el seu entorn on s'hi va practicar l'esquí alpí per primera vegada a Catalunya, en concret l'any 1908. Això portaria al naixement, primer de l'esmentat refugi i anys més tard de l'estació d'esquí de Rasos de Peguera.

Altres articles del vostre interès:
Entrevista presidenta Centre Excursionista Montserrat
Galeria de fotografies dels Rasos de Peguera Setembre 2014

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


74%


11%


11%


5%

19 vots