Notícia

El POUM de Castellar del Riu permetrà consolidar Rasos de Peguera com a estació d'esquí

La regulació del POUM als Rasos no permetrà urbanitzar l'entorn de l'estació d'esquí

Imatge d'arxiu dels Rasos de Peguera a l'estiu
Imatge d'arxiu dels Rasos de Peguera a l'estiu
L'Ajuntament de Castellar del Riu ha confirmat que amb el nou POUM queda prohibit urbanitzar a l'entorn de l'estació d'esquí dels Rasos de Peguera, tancada des de 2004. El que el POUM sí que permetrà serà poder obrir les instal·lacions com a estació d'esquí, amb un circuit d'esquí de fons o de raquetes. El pla permetrà, doncs, que els actuals propietaris, o en cas que aquests ho cedissin a l'administració, reactivar l'estació d'esquí, segons informa avui NacióBerguedà.

Tot i les possibilitats que dóna el POUM de Castellar del Riu el cert és que les possibilitats de tornar a obrir els Rasos comportarien una inversió molt important per part dels propietaris, que van obrir l'estació per darrera vegada la temporada 2003/04. El motiu del tancament d'instal·lacions va ser la inviabilitat econòmica de l'explotació i el fet d'encadenar diverses temporades sense neu natural i sense poder suplir-la per neu de canó, ja que l'estació mai va instal·lar aquesta tecnologia, tot i que es van fer passos i fins i tot moviment de terres en aquest sentit.

Tornar a obrir l'estació implicaria necessàriament la posada al dia dels actuals remuntadors, tot teleesquís, i la més que probable instal·lació de xarxa de canons de neu, a més de la construcció d'un bassa d'aigua per assegurar-ne la producció. A mitjans dels anys 90 ja s'havia valorat i projectat la possibilitat de la instal·lació d'un o dos telecadires i més pistes, una inversió costosa que finalment va quedar descartada pel seu elevat cost i les dificultats d'amortització i de disposar de subvencions. Pocs anys després de valorar aquesta inversió les instal·lacions quedarien tancades al públic definitivament a partir de l'any 2004.

Una estació històrica per a l'esquí a Catalunya

A tocar de les actuals instal·lacions d'esquí dels Rasos de Peguera s'hi troba el xalet-refugi del mateix nom, un edifici històric inaugurat l'any 1933 propietat del Centre Excursionista Montserrat, de Manresa. Ubicat al vessant sud de la serra d’Ensija-Rasos de Peguera, va ser en el seu entorn on s'hi va practicar l'esquí alpí per primera vegada a Catalunya, en concret l'any 1908. Això portaria al naixement, primer de l'esmentat refugi i anys més tard de l'estació d'esquí de Rasos de Peguera.

Altres articles del vostre interès:
Entrevista presidenta Centre Excursionista Montserrat
Galeria de fotografies dels Rasos de Peguera Setembre 2014

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny