Notícia

Les glaceres dels Alps francesos, una bona opció per esquiar al juny

Falta poc més d'un mes perquè poguem tornar a esquiar a prop de casa

Tignes, una de les glaceres clàssiques que no falla en la seva obertrura a l'estiu
Tignes, una de les glaceres clàssiques que no falla en la seva obertrura a l'estiu Autor/a: Tignes
Aquest cap de setmana han tancat les dues darreres estacions d'esquí alpí dels Alps francesos que encara eren obertes: Tignes i Valthorens. Les possibilitats d'esquiar es van limitant, ara sí, a les glaceres situades a 3.000 metres, i als Alps ja hi ha, ara mateix, 4 estacions que han anunciat la seva obertura per a mitjans de juny: Les Deux Alpes, Alpe d'Huez, Tignes i Val d'isère. La data de tancament dependrà de les condicions de neu que ofereixen durant el mes d'agost.


esquiadores-andorranes-fae-glacera-2-deux-alpesEsquiadores andorranes entrenant a laglacera de Les Deux Alpes (Foto: FAE).

Si sou dels que ja esteu pensant en com de llarg se us pot fer l'estiu sense esquiar i no descarteu tornar a calçar-vos uns esquís el més aviat possible aquesta informació us pot interessar. Val a dir que l'esquí d'estiu és una modalitat que any rere any va patint una baixada de practicants per dos motius: el primer perquè les glaceres s'estan veient afectades per una reducció de l'espai apte per a la pràctica de l'esqui, a causa de l'escalfament global que fa retrocedir les llengües de neu i glaç any rere any, i perquè les temperatures cada vegada més altes dels mesos de juliol estan deixant impracticables per a l'esquí les glaceres de cara a l'agost.

Algunes estacions com Tignes s'han vist obligades a tancar pistes a principis de l'agost, en algun estiu fins i tot a finals de juliol. Queda lluny aquell missatge que podia lluir l'estació dels famosos "365 dies d'esquí a l'any" i que tant va donar a conèixer la glacera de la Grande Motte en el món de l'esquí.

Com a dada positiva per a l'esperança, val la pena fixar-se en la glacera de Les 2 Alpes, una de les poques en què els seus responsables d'explotació s'estarien plantejant la innivació amb xarxa de canons a l'estiu, ja que algunes nits del període estival les temperatures són prou baixes com per garantir la producció de neu algunes hores i algunes nits. Tècnicament és possible, si bé el cost és molt elevat i el retorn econòmic no està garantit, segons informava el digital francès Sports-hiver.

Però malgrat el repte del canvi climàtic les glaceres continuen obrint i les 4 estacions franceses que ja han confirmat que obriran a partir de juny són quatre. Són Val d'Isère i la seva glacera Pissaillas, Tignes i la glacera de la Grande Motte, Les 2 Alpes i la glacera del mateix nom i Alpe d'Huez amb la glacera Pic Blanc.

Les 2 Alpes: a dia d'avui ofereix la major glacera esquiable d'Europa. Es pot esquiar des 2.900 metres als 3.600 m. Es tracta d'una glacera clarament orientada a nord, apta per a esquiadors de tots nivells, amb espai condicionat per als practicants de Freestyle i un Snowpark de renom internacional. Oberta de 07.15 a les 12.30 hores. 

Tignes: glacera que va dels 3.000 als 3.450 m. Ofereix un estadis d'eslàlom, snowpark amb half pipe, i en funció de les condicions de la neu pot arribar als 20 kms de pistes i 12 remuntadors.

Val d'Isère: obertura de mitjans de juny a mitjans de juliol amb cotes que van dels 2.700 als 3.200 m., és la més petitat de totes i està molt freqüentada per clubs d'esquí que hi entrenen.

Alpe d'Huez:  després d'uns estius de no obrir, darrerament s'han esforçat en ajustar i condicionar les pistes de la glacera, però l'obertura queda condicionada, en certa manera, a la innivació que la glacera hagi rebut durant l'hivern. En bones condicions poden arribar als 10 kms.

Altres glaceres

Recordeu, que fa uns anys, La Plagne també tenia una zona d'esquí d'estiu, a la glacera de la Bellecôte, però es va tancar a finals de la dècada dels 80 del segle passat i el mateix va passar a Val Thorens i les Grands Montets de Chamonix. Altres glaceres per a l'esquí d'estiu als Alps són a Suissa (Saas Fee, Zermatt), a Itàlia (Cervinia, Val Senales i Passo Stelvio) i a Àustria (Pitzal, Kitzsteinhorn, Dachstein i Tux), però d'aquestes ja en parlarem més endavant.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny