Notícia

La preocupació pel futur dels esports d'hivern arriba a la RFEDI

Ha començat la redacció d'un pla estratègic que implica estacions d'esquí, federacions esportives i tots els agents implicats

Imatge d'arxiu d'una competició a l'estació de Vallter. La preocupació pel futur dels esports d'hivern arriba a la RFEDI.
Imatge d'arxiu d'una competició a l'estació de Vallter. La preocupació pel futur dels esports d'hivern arriba a la RFEDI. Autor/a: Diaridelaneu.cat
El futur dels esports d'hivern a Espanya comença a preocupar. La Reial Federació Espanyola Esports d'Hivern (RFEDI) ha iniciat la redacció d'un pla estratègic que ha de marcar les línies mestres a seguir en els propers anys per al desenvolupament dels esports de neu, des de la base fins als processos de tecnificació i alt rendiment.


L'estudi que ja s'ha començat a elaborar compta amb el suport del Consell Superior d'Esports (CSD) i ha d'incloure els objectius i reptes proposats així com les accions a seguir per assolir-los. Per a això serà necessària la implicació i participació de tots els agents involucrats en els esports d'hivern d'Espanya, tant en l'elaboració del Pla com en la implementació d'aquest.
Aquest pla ha de ser un document que ajudi a tots els sectors dels esports d'hivern a construir el futur dels esports de neu i que permeti assolir el més alt nivell als esportistes espanyols a través de tres àrees estratègiques: excel·lència esportiva, desenvolupament del esport i eficiència en la gestió.

La implicació de les federacions autonòmiques

El dimecres 11 de maig es va realitzar la reunió amb els presidents de les federacions autonòmiques en la qual es va debatre les diferents realitats, necessitats i la importància del seu treball tant amb la base com amb els centres de tecnificació. Es va parlar també de les campanyes de promoció escolar i de la com atraure més esportistes a les pistes a edats primerenques. També de com millorar la formació dels tècnics d'esports d'hivern i la coordinació amb l'Escola Espanyola d'Esquí (EEE), entitat que depèn de RFEDI.

La tècnic esportiu del CSD, Rosa Ortega, va estar present en aquesta reunió i va afirmar que "aquest projecte és un acte de responsabilitat que exigeix ​​molt de temps i una especial implicació de tots els agents del sector. A través del pla s'estableixen uns objectius que van a ser un referent necessari per retre comptes a llarg termini pel que ho considero una eina fonamental ".
En l'apartat d'eficàcia en la gestió es posa especial èmfasi en promoure la transparència, reducció de la despesa corrent per invertir-lo en programes esportius, descentralitzar l'estructura RFEDI promovent el talent allà on estigui i primant l'obtenció de recursos propis.


La importància de les estacions d'esquí

Una altra de les reunions que ja s'ha realitzat ha estat amb uns agents claus en el sector neu: les estacions d'esquí. L'Associació Turística Espanyola d'Estacions d'Esquí i Muntanya (ATUDEM) va realitzar unes reunions de la seva entitat a Barcelona en què es va exposar als directors dels principals centres d'hivern de la península el projecte. Aquests van aportar la seva visió sobre l'evolució del sector i la seva implicació en competició posant sobre la taula temes tan importants com les instal·lacions necessàries per a l'entrenament i les competicions. Es va parlar des de les campanyes d'esquí escolar i la Setmana Blanca fins a fer un front comú per confeccionar un calendari a llarg termini de Copes del Món FIS, de les diferents disciplines, repartides estratègicament per les estacions espanyoles.

Sis mesos d'intensa investigació i anàlisi

Queden per davant uns mesos apassionants en els quals es consultarà a esportistes, tècnics esportius, marques del sector, delegats tècnics i jutges, mitjans de comunicació i institucions. Altres temes a posar sobre la taula són els programes de dona i esport, augment practicants dels esports minoritaris, grans esdeveniments promotors dels esports d'hivern com el World Snow Day i el desenvolupament de la marca Spainsnow.

Olmo Hernán, director general d'RFEDI, va explicar que "està previst que la presentació del pla sigui la propera tardor al CSD i treballarem intensament tot l'estiu per establir aquest diagnòstic que ens servirà per aconseguir una eficiència en processos que s'ha de veure reflectit a llarg termini en el rendiment esportiu a tots els nivells ".

La responsable de coordinar aquest projecte és l'ex olímpica en esquí alpí (Lillehammer 94 i Nagano 98) Mònica Bosch. La catalana, llicenciada en ADE, ha treballat en nombrosos projectes d'esports d'hivern destacant els seus cinc anys al capdavant de la direcció esportiva de l'Oficina Tècnica de la candidatura Barcelona-Pirineu 2026. A més, Bosch va ser també la responsable del pla estratègic dels esports d'hivern de Catalunya que s'aplica des de fa uns anys.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny