Notícia

L'Ajuntament de Porta haurà d’indemnitzar la societat Pas Grau

Autor/a: CanalSnowboard
L’ajuntament nord-català de Porta (no confondre amb Portè), a la vall del Carol, haurà d’indemnitzar la societat Domaine Porte des Neiges, en què estava integrada Pas Grau Internacional, per no haver complert el contracte pel qual s’obligava a fer el necessari perquè l’empresa pogués desenvolupar el projecte lúdicoesportiu, turístic i immobiliari que se li havia concedit en virtut d’un conveni signat el 2006.

telecadira-porte-des-neiges-pas-de-la-casa-foto-forum-stationsdesk
Una de les poques imatges que es té del telecadira Porte des Neiges (Foto: Forum Stations d'Ski.net).

La xifra supera els 12 milions d'euros, una quantitat del tot inassumible per al petit poble de Porta. El conflicte s'origina sobretot el 2006, quan a tocar de l'estació d'esquí de Pas de la Casa, comencen a construir-se pistes i remuntadors ja dins territori de l'Ajuntament nord-català de Porta per començar a fer efectiva la unió física de les estacions de Pas de la Casa i Porta i Pimorent. Això va implicar la construcció d'un telecadira desembragable de 6 places (telecadira de l'Estany)  i dues pistes d'esquí alpí (Amateurs i L'Union) amb origen a la cota alta d'aquest remuntador. Tot i que visualment formaven part del Pas de la Casa en realitat ja eren dins el territori administrativament francès. Era el primer dels tres telecadires necessaris per a completar la unió.

La inversió en aquest primer remuntador era quantiosa però es feia amb la seguretat que, segons els acords i convenis signats amb l'Ajuntament de Porta, el domini esquiable de Porte des Neiges seria en poc temps una realitat. Un projecte que es veia amb bons ulls des de l'Ajuntament nord-català i també per part dels propietaris de Pas de la Casa, que hi veien una garantia econòmica i d'atracció de nous esquiadors en la seva posada en marxa. Els al·licients hi eren: es podria anar esquiant des de Canillo, a Andorra, fins a Porta, Catalunya del Nord. Un domini enorme, al qual cap esquiador voldria renunciar a visitar-lo. El projecte era especialment atractiu per al poble de Porta, ja que incloïa la construcció d'un complex hoteler de 4.000 places al municipi, directament connectat a les estacions d'esquí de Portè-Puymorens i Pas de la Casa. Ara bé, tot a canvi d'un contracte de lloguer i explotació del nou domini esquiable per trenta anys a la societat Porte des Neiges.

Un llarg conflicte judicial

Per diferents raons i impediments administratius, bàsicament recursos interposats per associacions defensores del medi ambient, a l'Ajuntament de Porta van veure frenada la seva aposta i les seves gestions per tirar endavant la unió de les dues estacions. En mig de tot plegat sorgia un nou equip de govern a Porta que va bloquejar l’ampliació de pistes i el complex immobiliari. Arribats a aquest punt la societat Porte des Neiges, formada per Pas Grau Internacional i participada per accionistes francesos, decideix denunciar la concessió i reclamar la resolució del contracte. La legislació francesa estableix que quan una concessió esdevé deficitària per motius no imputables a la concessionària es pot rescindir el contracte.

Així doncs, amb els contractes i convenis signats que obligaven sí o sí l'Ajuntament de Porta a fer realitat el projecte Portes des Neiges, comença el conflicte judicial. El compromís per escrit amb la societat Pas-Grau va quedar sense poder completar-se i per tant, sense unió física.

Sense possibilitats de veure resolt el conflicte i veient que les inversions ja realitzades per la societat de capital andorrà i francès no tenien retorn econòmic ni amortització possible es decideix, quatre anys després es procedeix al desmuntatge i venda del telecadira, finalitzat a mitjans de juliol de 2010.

Es va donar per acabada la possible unió de les dues estacions, a la vegada que començava l'espera de resolució d'un llarg conflicte judicial que es va resoldre la setmana passada amb la sentència. La societat inversora reclamava a l'ajuntament de Porta una compensació pels diners invertits i pels deixats de guanyar, una suma que en total frega els 15 milions d'euros, pràcticament els que reconeix la sentència feta públlca la setmana passada i de la qual se n'han fet ressò els digitals Midi Libre i L'Independant. La xifra és, en realitat, el que reclamava la societat inversora un cop restada la venda del telecadira. Tot plegat, un trist final que encara no està clar com hi podrà fer front l'Ajuntament de Porta.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista