Notícia

Esquiada per l’estadi FIS Cerdanya-Catalunya

L'estadi Cerdanya-Catalunya va ser la primera pista en acollir una prova de la Copa del Món d'esquí femení

Esquiada per l’estadi FIS Cerdanya-Catalunya. Vista general tram de l'Estadi des del telecadira Font Canaleta. Imatge d'arxiu.
Esquiada per l’estadi FIS Cerdanya-Catalunya. Vista general tram de l'Estadi des del telecadira Font Canaleta. Imatge d'arxiu. Autor/a: Diaridelaneu.cat
Esquiada a la pista FIS Cerdanya-Catalunya el dissabte 6 de febrer de 2016, un dia assolellat amb el cel blau intens i neu dura, temperatura agradable, amb algunes cues de no més de 5 minuts en els remuntadors, ja que ens trobàvem en plena temporada alta.

Descripció breu

Pels que no conegueu la Molina heu de saber que l’estadi de competició Comella-Estadi és un dels clàssics al Pirineu, homologat per la FIS (Federació Internacional d'Ski). El seu primer tram, Comella, és d’orientació est i qualificació vermella, mentre que el tram Estadi és d’orientació nord i de qualificació negra. El traçat de competició conflueix a la pista verda Font Canaleta. S’accedeix pel telecadira Cap de Comella, un desembragable de 6 places instal·lat el 2008. La pista té una cota de sortida a 2.100 m. arribada a 1.670 m. llargada de 1.730 m., i amplada mitja de 70 m. Disposa de neu produïda en tota la seva llargada. Orientació est en tot el seu traçat amb pales i plans encadenats constantment.  Segueix el clot del torrent, d’aquí li ve el seu nom i és la pista més comercial de tota l’estació.

Algunes dades històriques

L’estadi de competició FIS Comella-Estadi forma part de les pistes més populars de La Molina. No oblidem que aquesta estació forma part de la història de la neu i l’esquí a Espanya i Catalunya, ja que en ella es va instal·lar el seu primer remuntador el 1943, tot i que ja esquiava en els vessants de la muntanya des de 1908, i sobretot a partir del 1922 amb l’arribada del tren.
La pista i el traçat de competició es van millorar en 1986, instal·lant en ella, a més d’altres pistes de l’estació, la primera xarxa de canons de neu produïda d’Espanya.
L’estadi Cerdanya-Catalunya va rebre l’homologació FIS per a supergegant i eslàlom l’any 2005 per part de l’inspector Walter Trilling.

El 2007 va tornar a ser redissenyada i eixamplada, amb vista a la celebració d’una prova de la Copa del Món d’Esquí Alpí Femení que es va celebrar l'any següent.
Aquest traçat acollia per primera vegada al Pirineu una prova de la copa del Món. Les millors esquiadores del món hi van competir en una prova de gegant el dia 13 de desembre del 2008. La finlandesa Tanja Poutiainen va endur-se la victòria en el gegant, la italiana Manuela Moelgg va quedar segona i l’austríaca Nicole Hosp va ser tercer. La nord-americana Lindsey Vonn i les espanyoles Carolina Ruiz i Leyre Morlans van quedar eliminades a la primera mànega. L’endemà, 14 de desembre, s’hi va celebrar un eslàlom especial de la Copa del Món que va guanyar l’alemanya Maria Riesch, la nord-americana Lindsey Vonn va quedar segona i l’austríaca Kathrin Zettel va fer la tercera plaça del podi. La Federació Internacional va felicitar la Molina per l’excel·lent organització de la prova i les esquiadores també es van desfer en elogis de les instal·lacions i de l’organització, sobretot després que la nit de dissabte a diumenge una intensa nevada va amenaçar de suspendre la prova. Centenars de voluntaris van estar traient la neu nova de la pista per deixar a la vista la mateixa neu densificada que havia servit per a les proves del dia anterior.

Opinió personal

L’estadi FIS Cerdanya-Catalunya de La Molina és una pista exigent que demana estar en forma i tenir una bona condició física si es vol fer sense aturar-se en cap moment. El tram de l’Estadi és cara nord i quan està gelat, si no es té un bon nivell, és preferible evitar-lo.

Per recordar la vostra baixada o el vostre dia d’esquí el podeu registrar amb l’aplicació gratuïta que Vallter té a la xarxa per als dispositius mòbils, o també fer-ho via Skitude.
En aquest enllaç hi trobareu el track gravat a la pista per mitjà de l’aplicació esmentada.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny