Notícia

Un circuit bobsleight a La Molina pels Jocs d'Hivern de 2026

El PDU Molina-Masella situa al nucliu de l'estació del tren el circuit de bobsleight

Ander Mirambell en una imatge d'arxiu.
Ander Mirambell en una imatge d'arxiu. Autor/a: FEDH
Doncs sí, per a la candidatura dels Jocs d'hivern que es pensava presentar per al 2026 entre Barcelona i el Pirineu, hi havia projectada una pista de bobsleight al barri de l'estació de tren de La Molina. Voleu saber a on s'havia d'ubicar el circuit?


ubicacio-circuit-bobsleight-la-molina
La pista de bobsleight s'havia d'ubicar al barri de l'estació de tren de La Molina (Foto: PDU La Molina).

EL Bobsleigh és un dels esports olímpics d’hivern que més maldecaps pot portar a la candidatura de Barcelona-Pirineus per als jocs d’hivern de 2026. Forma part dels esports de descens en trineu, juntament amb el luge i l’skeleton. Aquest esport, nascut als Alps suïssos a finals del segle XIX, no disposa a dia d’avui de cap instal·lació al Pirineu i la construcció de les pistes artificials en forma de tub o calaix són un dels reptes que haurà d’afrontar la candidatura.

Les pistes de gel tenen recorreguts d’entre 1 i 1,5 quilòmetres en forma de U, són estrets, sinuosos, amb un nombre determinat de girs a dreta i esquerra i la principal dificultat radica en l’elevat cost de construcció i manteniment. Per això hi ha poques instal·lacions al món, ja que el manteniment d’una pista exigeix abocar-hi molts recursos que no tenen retorn si al darrere no hi ha un bon nombre de practicants i firmes comercials disposades a donar-hi suport.

Referents a Catalunya

Tot i que a Catalunya i al Pirineu no hi ha instal·lacions per a practicar el bobsleight el cert és que aquest esport sí que ha comptat amb representants catalans. sAmb motiu del JJOO de Grenoble 1968, un grup de catalans es van preparar uns anys abans per a la seva participació en Bobsleigh i Luge. El Bob a 4 format per Antoni Marín, Guillem Rosal, Joan Clot i Víctor Palomo van acabar en 18ena posició. En luge, Jesús Gatell, Jordi Monjó, Jordi Roura i Luis Omedes, van participar en proves individuals. Avui dia el representant més conegut és Ànder Mirambell, que  practica l’skeleton i ha obtingut bons resultats en proves internacionals com la 18a plaça aconseguida a 18a aconseguida a Whistler el 2010 o aconseguir la Copa Amèrica a Calgary l'any 2015. Va ser olímpic a Vancouver 2010 i a Sotxi el 2014.

circuit-bobsleigh-calgary-olimpic-park-foto-ivansanz
Imatge d'un tram del circuit de bobsleight al Parc Olímpic de Calgary (arxiu IST).

Així serà el circuit de La Molina

El Pla Director Únic de Molina-Masella ja reserva la zona on, hipotèticament, s’haurà de construir el circuit de bobsleight. En concret s’ubicaria als afores del perímetre del nucli urbà de l’estació de tren, en una zona de prats i bosc en pendent situats al costat nord de la carretera i riu. El circuit previst tindrà un recorregut aproximat de 1.3 km i requerirà la construcció complementària d’una grada.

Les seves cotes, aproximades segons la ubicació en plànol, serien els 1.500 m. cota alta de sortida i .1400 m. cota d’arribada

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny