Notícia

La Vall Fosca posa en marxa el telefèric fins al 30 de setembre

Es pot adquirir un tiquet conjunt per viatjar en el telefèric i visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella

Imatge d'arxiu. La Vall Fosca posa en marxa el telefèric fins al 30 de setembre
Imatge d'arxiu. La Vall Fosca posa en marxa el telefèric fins al 30 de setembre Autor/a: espaciorural.com
La temporada turística d’estiu del telefèric de la Vall Fosca anirà de l’1 de juliol al 30 de setembre i, com a novetat, s’oferirà un tiquet conjunt per accedir a aquest mitjà de transport i al Museu Hidroelèctric de Capdella i un descompte del 50% sobre el preu final a les famílies nombroses. La infraestructura dóna un accés únic al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per la Vall Fosca i als 32 estanys que en formen part. D’altra banda, ha començat una nova temporada del Bus del Parc, un servei de transport públic de viatgers que fa la circumval·lació al parc nacional i connecta el Pla de l’Ermita (l’Alta Ribagorça) i Espot (el Pallars Sobirà) passant per la Val d’Aran.


El servei de telefèric de Sallente-Estany Gento, l’únic a la zona sud dels Pirineus, estarà actiu de les 8 a les 19 h i sempre amb la possibilitat de fer viatges suplementaris a partir de 10 persones. Com a novetats, es pot adquirir un tiquet conjunt per viatjar en el telefèric i visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella (anada i tornada, 19 euros per als adults i 14 per als menors de 10 anys). A més, les famílies nombroses amb fills menors de 18 anys tenen un descompte del 50% sobre el preu final, i l’últim viatge de pujada del dia val només 5 euros l’anada, en comptes dels 12 euros de la tarifa normal.

Per segon any consecutiu s’han incorporat preus especials per a les famílies. A més, s’ofereix servei de restauració als dos bars i restaurants existents, que es troben al peu del telefèric (Vall Fosca 1.750) i a l’arribada a dalt (Telefèric 2.200), on s’inclou un menú de muntanya.

Des de l’estany Gento, punt d’arribada del telefèric a la cota 2.200, es poden fer diferents tipus de caminades, pensades per a tots els públics, com la via verda del carrilet, un camí de 5 km sense desnivells amb encant que recorre l’antiga via del carrilet, que servia per transportar material i treballadors i que passa per petits túnels; el GR11, que comunica la Vall Fosca amb Espot i amb la Vall de Boí per la vall de Riqüerna, o rutes pels 32 estanys que formen aquesta impressionant zona del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Al centre d’informació del parc nacional, ubicat a la cota 2.200, es pot visitar l’exposició permanent, rebre informació turística de la zona i participar als tastets de natura que s’hi ofereixen de dilluns a divendres per conèixer millor aquesta zona del parc. Cal afegir que és recomanable aprofitar l’excursió a la Vall Fosca per visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella, que explica el paisatge de la zona dels estanys, les actuacions que s’hi van fer per construir la central i els canvis que va suposar per a la gent del territori (educació, lleure, comunicacions, etc.). Per a més informació: www.vallfosca.net/museu i www.facebook.com/museuhidroelectric.

L’horari de sortida del telefèric des de la part inferior, l’estany de Sallente, és el següent: a les 8, a les 9, a les 11 i a les 14.30 h, i a les 18.30 h (en aquest cas, només al juliol i a l’agost). Si hi ha més de 10 persones, també hi haurà sortides a les 12.30, 15.45 i 17 h. Els descensos són a les 8.15, a les 9.15, a les 11.45, a les 13 i a les 18 h, i a les 19 h (només al juliol i a l’agost). Els viatges a partir de 10 persones seran a les 15.15 i a les 16.30 h.

El viatge d’anada i tornada d’adults val 18 euros (els menors de 10 anys paguen 12 euros), mentre que si només es fa l’anada, el preu passa a ser de 12 euros (9 euros els infants). Hi ha un forfet (amb viatges il·limitats) d’adult de 70 euros i un d’infantil, de 35 euros. També s’han establert diferents tarifes familiars: 2 adults i 2 nens menors de 10 anys (50 euros anada i tornada), 2 adults i 1 nen (45 euros) i 1 adult i 2 nens (40 euros).

El telefèric de la Vall Fosca va ser construït l’any 1981 per l’empresa Fuerzas Eléctricas de Cataluña, SA (FECSA) per facilitar el transport del personal i de materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica reversible de Sallente-Estany Gento. Actualment, fa un ascens des de Sallente (1.750 m) fins a l’estany Gento (2.200 m), amb un recorregut lineal de 700 metres i un desnivell de 450 metres, que es fa en uns 14 minuts. Té capacitat per a 58 persones.

Nova temporada del Bus del Parc

Fins al 30 de setembre es desenvolupa la nova temporada del Bus del Parc, un servei de transport públic de viatgers que fa la circumval·lació al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i connecta el Pla de l’Ermita (l’Alta Ribagorça) i Espot (el Pallars Sobirà) passant per la Val d’Aran. També hi ha la possibilitat en una de les seves freqüències d’arribar fins a la localitat de Sort.

El Bus del Parc fa quatre expedicions diàries, dues amb sortida des del Pla de l’Ermita i dues més des d’Espot. L’objectiu d’aquest servei de transport públic de viatgers és facilitar la mobilitat dels visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes que vulguin fer visites llargues i travesses, i millorar les comunicacions per carretera de la població de les tres comarques per on passa (l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran i el Pallars Sobirà), que el poden utilitzar com un transport públic regular. El Bus del Parc connecta Espot i Boí amb el servei de taxi a l’interior del parc nacional.

Els preus dels bitllets són diferents i oscil·len entre 1,70 i 11,90 euros segons el recorregut, encara que els usuaris poden adquirir un abonament amb validesa per a un dia, sense límit de viatges, a un preu de 8,50 euros, i s’aplica un descompte del 50% als bitllets d’anada i tornada.

La ruta surt del Pla de l’Ermita i passa per pobles com Taüll, Boí, la cruïlla amb Erill la Vall, Barruera, Llesp, el Pont de Suert, les Bordes (benzinera), Vilaller i la cruïlla amb Senet, a l’Alta Ribagorça; aparcament de Conangles, Vielha, Escunhau, Arties, Salardú, Baqueira i el port de la Bonaigua, a la Val d’Aran, i aparcament de Gerber, els Avets, València d’Àneu, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, la cruïlla amb Espot i Espot, al Pallars Sobirà.

L’autobús surt del Pla de l’Ermita a les 9.45 h i a les 17.45 h, i arriba a Espot a les 12.25 h i a les 20.25 h, respectivament. Les altres dues expedicions tenen la sortida des d’Espot a les 9.45 h i a les 17.45 h, i arriben al Pla de l’Ermita a les 12.25 h i a les 20.30 h, respectivament. El servei de l’autobús surt de Sort a les 9.15 h i, després de passar per Rialp, Llavorsí i Escaló, arriba a Espot a les 9.45 h. Al vespre, el bus surt d’Espot a les 20.30 h i arriba a Sort a les 21 h.

Més informació:

Turisme Vall Fosca - Ajuntament de la Torre de Capdella
Tel. 973 66 30 01
Web: www.vallfosca.net

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Casa del Parc a Boí
Tel. 973 69 61 89

Casa del Parc a Espot
Tel. 973 62 40 36
Web: www.gencat.cat/parcs/aiguestortes

Opinions

Més opinions

Entrevista

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


40%


8%


52%

77 vots