Notícia

10 coses que has de saber si vas a esquiar a El Colorado (Xile)

Ofereix un desnivell entre les cotes 2.400 i 3.300 m. i uns 40 km de pistes de tots nivells

A El Colorado les pistes es fresen a diari i el treball de les trepitjaneus als snow-parcs és constant
A El Colorado les pistes es fresen a diari i el treball de les trepitjaneus als snow-parcs és constant Autor/a: Diaridelaneu.cat
El Colorado és una de les 4 estacions d’esquí metropolitanes de Santiago de Xile. A poc més de 39 km d’una ciutat de 6 milions d’habitants el trajecte es fa en dues hores per una carretera per la qual s'ha de circular a velocitat reduïda mentre s’endinsa per una vall estreta. Són 40 corbes numerades, en un entorn paisatgístic ben exòtic als ulls d’un europeu: tant aviat es veu neu com uns cactus a la part soleiada dels pendents. Ofereix un desnivell entre les cotes 2.400 i 3.300 m. i uns 40 km de pistes de tots nivells. L’estació està dissenyada a l’entorn dels tres vessants (sud, sud-est i sud-oest) d’un cim de forma cònica (El Colorado 3.330 m.) que presideix el centre del domini. La temporada de 2015 va vendre 320.000 forfets/dies d’esquí i els objectius per a la 2016 són arribar als 400.000.


Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de El Colorado segons la nostra experiència en base a la visita realitzada els dies 7 i 8 de juliol de 2016.

1 - La neu.
Seca i molt compactada, de qualitat i gairebé tota natural. Hi ha instal·lació de neu produïda però només a la part de l’estació destinada a debutants. La temporada s’allarga un mínim de 90 dies de temporada gràcies a la mitjana dels 4,5 metres de neu que hi precipiten cada hivern, però hi ha varietat de xifres en aquest sentit, algunes fonts ho rebaixen a 2,5 i altres ho eleven a 5,5.

2 - Els remuntadors
Telecadires vells però ben conservats, de tres places i pinça fixa i molt de teleesquí alpí. A Xile els remuntadors són batejats com a andariveles. En total tenen 14 remuntadors, dels quals 6 són telecadires.

3 - Les pistes.
Amples, ben delimitades i fresades a diari. De tots nivells, ben senyalitzades a l’arribada dels remuntadots tot i que a vegades costa identificar quina és la pista per la que s’està baixant. Sobre plànols hi ha traçats fins a 40 kms de pistes senyalitzades i com a curiositat no totes tenen nom, a vegades només un número. Si us allotgeu a Farellones hi podreu baixar esquiant fins a la porta mateix del vostre hotel o refugi, si hi ha prou neu clar, cosa que és molt freqüent.

4 - Forapistes i àrees freestyle
El Colorado és una estació que, en certa manera, està encaixonada entre dues estacions més: La Parva i Valle Nevado. Tot i així hi ha possibilitats a la zona del Valle Olímpico i en altres zones properes que limiten amb la carretera d’accés a Valle Nevado. S’hi han fet competicions avalades internacionalment gairebè cada any, fet que demostra que és un bon espai per fer-ho, però aquestes altres zones queden una mica més allunyades dels remuntadors.
Disposa de dues zones destinades a l’esquí i surf de neu lliure, una per a debutants a la base principal i una altra per a avançats i experts a la zona del Valle Olímpico. Tenen fama de ser dels parcs de neu estil lliure més grans de Xile.

5 - Història
Farellones i El Colorado són història pura per a l’esquí a Xile. La zona va ser descoberta per a l’esquí a l’any 1932, el 1948 s’hi construïa el primer andarivel (teleesquí) i el 1953 s’hi instal·lava el primer telecadira. Des d’aleshores la progressió ha estat constant.

6 - Restauració i allotjament
Al peu de pistes hi ha un parell de bars de menjar ràpid i un restaurant amb zona VIP, “El Parador”. També hi ha un bar panoràmic a les pistes altes només accessible per telecadira: “El Olimpo” i una cafeteria franquícia “Juan Valdez” molt acollidora. En general els preus són “europeus”, el que vol dir que per als xilens poden resultar cars. A El Colorado no hi ha cap opció d’allotjament ja que tot són edificis d’apartaments de segona residència. A Farellones (a 1,5 km d’El Colorado) hi ha alguns refugis i hostels, però és una oferta que necessita millorar urgentment en preus i qualitat.

7 - Accessos i aparcaments.
Carretera pavimentada fins al peu de pistes. Disposa de tres possibles entrades: Farellones i dos accesos a El Colorado. L’aparcament és ampli i just al peu de pistes i edifici de serveis “Parador”. Des de Santiago de Xile hi ha molta oferta de transports per pujar i baixar en un mateix dia i els preus són econòmics.

8 - Serveis generals.
Tots els serveis que ofereix qualsevol estació d’esquí hi són presents: edifici central amb escola d’esquí, lloguer de material (més car aquí que a Santiago), venda de material, punt de venda de forfets, oficina d’atenció al client, servei de pisters i una clínica de primers socors que es veu ben equipada.
L’estació no disposa d’aplicació pròpia per a mòbils però és molt recomanable l’app. “Chile Esquí”.

9 - Après-ski.
A El Colorado mateixa no hi ha possibilitats de gaudir de l’après-ski. A Farellones, un poble de casetes i refugis. a 1,5 quilòmetre abans d’arribar a l’estació, hi ha un parell de restaurants-pubs que serveixen bon menjar, copes i Dj en directe, amb molt bon ambient, però si voleu una oferta d'après-ski extensa i variada sempre podeu baixar a Santiago de Xile, situat a 40 kms.

10 - El millor i el que menys ens va agradar
El millor és que és una estació còmoda en tot i a la zona del Valle Olímpico, la que queda més apartada del peu de pistes principal,  s’hi troba la part menys concorreguda de l’estació i a la vegada la que ofereix millor neu i paisatge.

El pitjor? És molt propera a Santiago i determinats caps de setmana de la temporada s’hi poden fer llargues cues als remuntadors. Estèticament no és una estació que destaqui per la seva bellesa a pistes, on els espais estan molt aprofitats i dóna la sensació de manca d'espai, però només cal aixecar el cap per gaudir de la immensitat dels Andes centrals de Xile.


Altres enllaços d'interès: www.elcolorado.cl
El nostre àlbum de fotografies d'El Colorador en aquest enllaç.
Gerent general d'El Colorado: entrevista Peter Leathearbee

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny