Notícia

10 coses que has de saber si vas a esquiar a El Colorado (Xile)

Ofereix un desnivell entre les cotes 2.400 i 3.300 m. i uns 40 km de pistes de tots nivells

A El Colorado les pistes es fresen a diari i el treball de les trepitjaneus als snow-parcs és constant
A El Colorado les pistes es fresen a diari i el treball de les trepitjaneus als snow-parcs és constant Autor/a: Diaridelaneu.cat
El Colorado és una de les 4 estacions d’esquí metropolitanes de Santiago de Xile. A poc més de 39 km d’una ciutat de 6 milions d’habitants el trajecte es fa en dues hores per una carretera per la qual s'ha de circular a velocitat reduïda mentre s’endinsa per una vall estreta. Són 40 corbes numerades, en un entorn paisatgístic ben exòtic als ulls d’un europeu: tant aviat es veu neu com uns cactus a la part soleiada dels pendents. Ofereix un desnivell entre les cotes 2.400 i 3.300 m. i uns 40 km de pistes de tots nivells. L’estació està dissenyada a l’entorn dels tres vessants (sud, sud-est i sud-oest) d’un cim de forma cònica (El Colorado 3.330 m.) que presideix el centre del domini. La temporada de 2015 va vendre 320.000 forfets/dies d’esquí i els objectius per a la 2016 són arribar als 400.000.


Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de El Colorado segons la nostra experiència en base a la visita realitzada els dies 7 i 8 de juliol de 2016.

1 - La neu.
Seca i molt compactada, de qualitat i gairebé tota natural. Hi ha instal·lació de neu produïda però només a la part de l’estació destinada a debutants. La temporada s’allarga un mínim de 90 dies de temporada gràcies a la mitjana dels 4,5 metres de neu que hi precipiten cada hivern, però hi ha varietat de xifres en aquest sentit, algunes fonts ho rebaixen a 2,5 i altres ho eleven a 5,5.

2 - Els remuntadors
Telecadires vells però ben conservats, de tres places i pinça fixa i molt de teleesquí alpí. A Xile els remuntadors són batejats com a andariveles. En total tenen 14 remuntadors, dels quals 6 són telecadires.

3 - Les pistes.
Amples, ben delimitades i fresades a diari. De tots nivells, ben senyalitzades a l’arribada dels remuntadots tot i que a vegades costa identificar quina és la pista per la que s’està baixant. Sobre plànols hi ha traçats fins a 40 kms de pistes senyalitzades i com a curiositat no totes tenen nom, a vegades només un número. Si us allotgeu a Farellones hi podreu baixar esquiant fins a la porta mateix del vostre hotel o refugi, si hi ha prou neu clar, cosa que és molt freqüent.

4 - Forapistes i àrees freestyle
El Colorado és una estació que, en certa manera, està encaixonada entre dues estacions més: La Parva i Valle Nevado. Tot i així hi ha possibilitats a la zona del Valle Olímpico i en altres zones properes que limiten amb la carretera d’accés a Valle Nevado. S’hi han fet competicions avalades internacionalment gairebè cada any, fet que demostra que és un bon espai per fer-ho, però aquestes altres zones queden una mica més allunyades dels remuntadors.
Disposa de dues zones destinades a l’esquí i surf de neu lliure, una per a debutants a la base principal i una altra per a avançats i experts a la zona del Valle Olímpico. Tenen fama de ser dels parcs de neu estil lliure més grans de Xile.

5 - Història
Farellones i El Colorado són història pura per a l’esquí a Xile. La zona va ser descoberta per a l’esquí a l’any 1932, el 1948 s’hi construïa el primer andarivel (teleesquí) i el 1953 s’hi instal·lava el primer telecadira. Des d’aleshores la progressió ha estat constant.

6 - Restauració i allotjament
Al peu de pistes hi ha un parell de bars de menjar ràpid i un restaurant amb zona VIP, “El Parador”. També hi ha un bar panoràmic a les pistes altes només accessible per telecadira: “El Olimpo” i una cafeteria franquícia “Juan Valdez” molt acollidora. En general els preus són “europeus”, el que vol dir que per als xilens poden resultar cars. A El Colorado no hi ha cap opció d’allotjament ja que tot són edificis d’apartaments de segona residència. A Farellones (a 1,5 km d’El Colorado) hi ha alguns refugis i hostels, però és una oferta que necessita millorar urgentment en preus i qualitat.

7 - Accessos i aparcaments.
Carretera pavimentada fins al peu de pistes. Disposa de tres possibles entrades: Farellones i dos accesos a El Colorado. L’aparcament és ampli i just al peu de pistes i edifici de serveis “Parador”. Des de Santiago de Xile hi ha molta oferta de transports per pujar i baixar en un mateix dia i els preus són econòmics.

8 - Serveis generals.
Tots els serveis que ofereix qualsevol estació d’esquí hi són presents: edifici central amb escola d’esquí, lloguer de material (més car aquí que a Santiago), venda de material, punt de venda de forfets, oficina d’atenció al client, servei de pisters i una clínica de primers socors que es veu ben equipada.
L’estació no disposa d’aplicació pròpia per a mòbils però és molt recomanable l’app. “Chile Esquí”.

9 - Après-ski.
A El Colorado mateixa no hi ha possibilitats de gaudir de l’après-ski. A Farellones, un poble de casetes i refugis. a 1,5 quilòmetre abans d’arribar a l’estació, hi ha un parell de restaurants-pubs que serveixen bon menjar, copes i Dj en directe, amb molt bon ambient, però si voleu una oferta d'après-ski extensa i variada sempre podeu baixar a Santiago de Xile, situat a 40 kms.

10 - El millor i el pitjor
El millor és que és una estació còmoda en tot i a la zona del Valle Olímpico, la que queda més apartada del peu de pistes principal,  s’hi troba la part menys concorreguda de l’estació i a la vegada la que ofereix millor neu i paisatge.
El pitjor? És molt propera a Santiago i determinats caps de setmana de la temporada s’hi poden fer llargues cues als remuntadors. Estèticament no és una estació que destaqui per la seva bellesa a pistes, on els espais estan molt aprofitats i dóna la sensació de manca d'espai, però només cal aixecar el cap per gaudir de la immensitat dels Andes centrals de Xile.


Altres enllaços d'interès: www.elcolorado.cl
El nostre àlbum de fotografies d'El Colorador en aquest enllaç.
Gerent general d'El Colorado: entrevista Peter Leathearbee
Entrevista

"La festa post competició és un gran al·licient. Sense ella, el record per als nens no seria el mateix"
Oriol Guinart Director tècnic de Club Aranès d'Esports d'Iuèrn (CAEI)

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial