Notícia

10 coses que has de saber si vas a esquiar a La Parva (Xile)

A La Parva no es fan cues gairebé mai. Voleu saber el perquè?

La Parva, a primer terme vista de la pista Manzanito, la urbanització peu de pistes i al fons Santiago de Xile
La Parva, a primer terme vista de la pista Manzanito, la urbanització peu de pistes i al fons Santiago de Xile
La Parva és una de les 4 estacions d’esquí metropolitanes de Santiago de Xile, situada a només 50 km d’aquesta capital de 6 milions d’habitants. És l’estació de la classe alta xilena que resideix a Santiago, i això es nota en força detalls: bons equips per vestir, bons esquís calçant botes de darrera generació i, en general, esquiadors amb molt bona tècnica i estil a pistes. A La Parva no es fan cues gairebé mai, i en aquest article sabreu el perquè.


Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de La Parva, segons la nostra experiència en base a la visita realitzada els dies 17, 18 i 19 de juliol de 2016.

1 - La neu.
Pols trepitjada, seca, sense transformar i majoritàriament natural tot i disposar de 8 quilòmetres de pistes amb instal·lació de neu produïda. La mitjana és de 100 dies d’esquí, en ocasions arribant als 115. La mitjana de precipitació acumulada per temporada està en els 2,5 metres.

2 - Els remuntadors
Bona combinació de dos telecadires 4 places pinça fixa i molt còmodes per als sectors amb més afluència d’esquiadors i 3 telecadires de tres places més vells per a sectors menys concorreguts, a més de diversos teleesquís. En total, 15 remuntadors que cobreixen els 1.000 m. de desnivell.

3 - Les pistes.
En general hi predominen les pistes de dificultat vermella i són fresades a diari. Sobre plànols hi ha traçats 38 kms de pistes entre les cotes 2.660 i 3.720. Els caps de setmana hi ha una zona destinada a l’esquí nocturn.

4 - Forapistes i àrees freestyle
A la falda del Cerro la Parva (4.047 m.s.n.m.) és on s’hi troben els espais destinats a forapistes d’accés fàcil i s'hi han organitzat competicions internacionals. Disposa d’un zona destinada a l’esquí i surf de neu lliure, a la zona del telecadira Tórtolas.

5 - Història
La Parva va ser dissenyada i impulsada com a estació d’esquí a l’any 1953 per part de André Bossoney, un monitor-instructor d’esquí d’origen francès. Va buscar inversors per al projecte i, amb l'ajuda d'amics i família va crear el nucli central del que avui és La Parva. Arribarien alguns canvis de propietat fins que, a l’any 1990, l’estació consolida el seu creixement i expansió amb pistes i remuntadors. Com a curiositat, un teleesquí i un telecadira instal·lats a La Parva van ser comprats a Arcalís a l’any 2010.

6 - Restauració i allotjament
Al peu de pistes hi destaquen La Marmita i El Montañés, entre altres opcions. També hi ha un bar panoràmic a les pistes altes accessible per telecadira: “El 3.100”, que fa referència a la seva cota i que ofereix vistes directes sobre Santiago de Chile. En general els preus són “europeus”. A La Parva no hi ha hotels, només apartaments el lloguers dels quals els gestiona directament la mateixa estació d’esquí, i aquesta oferta és variada però gens econòmica. A Farellones (a 3 km de La parva) hi ha refugis i hostels, però la relació qualitat-preu també resulta poc econòmica.

7 - Accessos i aparcaments.
Carretera pavimentada fins al peu de pistes, sector La Parva Chica, que malgrat el nom és l’accés principal i es troba situat dins el mateix nucli urbà de la urbanització. Des de Santiago de Xile hi ha molta oferta de transports per pujar i baixar en un mateix dia i els preus són econòmics.

8 - Serveis generals.
Tots els serveis que ha d'oferir una estació d'esquí hi són presents i el cert és que és una de les estacions més completes de Xile. A l’edifici central de La Parva Chica s’ofereix l’escola d’esquí, lloguer de material, botiga de Salomon amb material de temporada, punt de venda de forfets, oficina d’atenció al client, serveis de pisters, centre mèdic, sala wi-fi i de negocis, un petit supermercat, heliport i a diferència d’altres estacions disposa d’escola d’esquí adaptada a esquiadors amb discapacitats i fins i tot programació de serveis religiosos. L’estació no disposa d’aplicació pròpia per a mòbils, així que és recomanable  l’app. “Chile Esquí”.

9 - Après-ski.
A La Parva hi ha diversos restaurants on completar el dia d’esquí i fins i tot gimnàs o una discoteca, destinada sobretot als més joves. A Farellones, a uns 3 kms de La Parva, hi ha un parell de restaurants-pubs que serveixen bon menjar, copes i Dj en directe, amb molt bon ambient, però si voleu una oferta d’après-ski extensa i variada sempre podeu fer un forçat i poc recomanable puja-baixa a Santiago de Xile però, a la nit, compte amb les 40 corbes de 180 graus...

10 - El millor i el pitjor
La Parva és un estació molt completa, variada i amb un peu de pistes a la mateixa alçada en serveis que difícilment trobareu massificada, ja que la direcció de l’estació té una estratègia basada en gestionar l’estació prioritzant la qualitat i no la quantitat. A La Parva els clients són rebuts amb un tracte exquisit. En general és una estació espaiosa, amb sensació d'amplitud tant del paisatge com de la mateixa estació, que es veu extensa malgrat ser d'una mida mitjana. Bones vistes del Cerro Plomo (5.424 m.) des de la cota alta del telecadira Tórtolas.

El pitjor?  No és la millor estació per a esquiadors de nivell debutant o mig i les connexions entre el sector central de La Parva i el sector Fabres, amb pistes amples i de traçat atractiu, són millorables ja que, a més, visualment sembla que sigui un sector de la veïna El Colorado i no de La Parva.

Més informació:

Web oficial: www.laparva.cl/
El nostre àlbum de fotografies de La Parva en aquest enllaç.
Gerent general de La Parva: entrevista Thomas Grob

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny