Notícia

L’esquí i l’estiu al CANM-C

Un article per conèixer millor què hi fan els clubs catalans d'esquí a les glaceres alpines a l'estiu

Imatges del'estada del CANM-C als Alps aquest estiu de 2016
Imatges del'estada del CANM-C als Alps aquest estiu de 2016 Autor/a: CANM-C
Ara que el CANM-Cerdanya ha superat l’equador de la pretemporada, és bon moment per compartir amb vosaltres algunes reflexions sobre les estades als Alps. No és cap novetat veure les glaceres alpines farcides de joves esquiadors en aquestes dates. “Catedrals” com la glacera de les Deux Alpes esdevenen punt de reunió de nombrosos clubs i equips nacionals de molt diversa procedència. Moltes entitats planifiquen els seus stages, de manera que, sense convenir-ho, molts corredors es retroben gairebé de casualitat amb “el grupet de l’estiu”, com la colla que tots tenim a la costa, o al Pirineu, però allà.

Sovint, el fet de tenir un stage a la vista, provoca una barreja d’emocions en els corredors (especialment en els més menuts): il·lusió per tornar a entrenar, pel retrobament amb els companys, pel goig de compartir situacions en un context inusual, passar uns dies fora de casa..…no ens enganyem:  fer un stage als Alps amb el Club, té aquell punt exòtic propi de les coses poc quotidianes,  fer un stage amb el Club “mola”.

Tot comença en un punt de trobada on es congreguen mares i pares, corredors, entrenadors, les furgos del club, bosses, esquís, pals, tot això en un dia pic de l’estiu. Els ulls profans no acaben d’entendre què està passant: què deu pensar la gent quan ho veu? 10 de juliol? Esquís? Com? Quina casa de colònies tan rara, oi?

Comença el viatge i durant el trajecte els nens fan de nens: “Quant queda? Quan parem?" Així  7 horetes, pobres entrenadors, i el que els queda! Un cop a destí, el personal de l’hotel rep a l’expedició com si es tractés d’una segona família, ja són molts anys col.laborant i el tracte amb els nanos i entrenadors és òptim. Toca distribuir les habitacions, desfer la bossa i preparar el material. A sopar d’hora i a dormir. Hi ha nervis, demà s’esquia i s’ha d’anar ben d’hora. I sí, si us ho esteu preguntant, la resposta és sí, alguns troben a faltar els pares, però l’endemà això passa.

Primer dia a pistes

5.30 h: sona el despertador
6.00 h: esmorzar
6.30 h: a la cua per agafar el telecabina
7.30 h: esquís posats

Aquí comença la feina: unes primeres baixades per recuperar el tacte, sensacions, posada a punt, i a partir d’aquí, treball en traçat educatiu.
12.30 h: tornada a l’hotel
13.30 h: dinar i descans
16.00 h: sessions de físic, preparació de material, excursions, piscina….
19.45 h: sopar
21.00 h: a dormir!

Les reaccions

“Metodològicament hem fet servir estructures similars en les dues estades començant la estada amb Sl i acabant amb Gs amb una proporció aproximada de 40% SL i 60 % GS. Amb les dues estades hem fet començat amb esqui lliure i progressivament hem passat a un treball dins de traçats, bàsicament educatius" ens explica en Pep Serra, DT CANM-C

Si bé l’experiència és molt interessant en el pla emocional, l’objectiu principal de l’stage no és altre que augmentar el rendiment tècnic dels esquiadors, i l’ambient reuneix una combinació de factors que faciliten una millora evident: S’aconsegueix un alt grau de concentració, la rotació i el ritme de les baixades són més intensos, pel que s’acumula més bagatge, i amés, el volum reduït dels grups permet que els entrenadors puguin individualitzar al màxim la metodologia.

La dosi extra de motivació dels corredors actua com a catalitzador de tot l’anterior:  els canvis en positiu es fan evidents en cadascú, i es palpen (i molt) tot just començar la temporada d’hivern. Des de el CANM-Cerdanya, sempre recomanem que els stages siguin part normal de la temporada, i és que si volem ser competitius hem d’entrenar més.

Hem notat una millora en la participació, tot i que en volem més: “La valoració sobre les estades ha estat positiva, hem tingut una participació correcte, amb una clara tendència a l’alça respecte anys anteriors i amb una participació elevada d’alevins que fa que sigui més encoratjador de cara a propers anys, [...] Òbviament es imprescindible que tots els corredors facin una estada mínima siguin de la categoria que siguin i com més grans amb una no es suficient, una molt  bona estructura seria: U10 1 estada, U12 2 estades, U14 2 o 3 estades, U16 3 estades, U18 3 a 4 estades”, ens afirma en Pep Serra, DT CANM-C.

El balanç provisional a mitja pretemporada, no seria complet si el féssim nosaltres unilateralment, per això, hem pensat en recollir les opinions directament dels principals protagonistes, especialment les dels que aquest estiu han participat per primera vegada dels stages del Club, i ja sigui per boca dels seus pares, o en la seva pròpia lletra ens han comentat això: "M'agradat molt anar al stage d'esquí a Les Deux Alps amb el CANMC. Era la primera vegada que esquiava a l’ estiu i he demanat als meus pares de tornar l'any que ve si em deixen. Ens ha fet molt fred i el hotel estava molt bé. Les cues per pujar a la glacera ha sigut el que menys m'ha agradat. He fet nous amics i la estació és molt gran. M'agradaria tornar a l’ hivern amb els meus pares", ens explica en Martí  Zaldúa, U12.

"Ayer Xisco (U12) estuvo comentándome todas las mejoras técnicas que Xavier (Bondia) le estuvo explicando incluso con los ejemplos que utilizó,  felicítalo de mi parte por favor. Creo que es la primera vez que mi hijo me ha sabido explicar cómo tiene que poner la cadera en las curvas !!También me estuvo explicando que lo han felicitado por su actitud en las carreras , estaba realmente encantado y muy motivado", ens explica la Matilde Prats.

“L'experiència ha sigut molt positiva, tan la Carla (U16) com l'Alvaro (U14) estan molt contents i els hi ha agradat molt. La Carla ens ha explicat que ha millorat força la tècnica i l'Alvaro crec que acabarà esquiant tota la temporada vinent. Moltes gràcies als entrenadors i a l'organització” declara la Marta Gandoy

“A en  Jan li va costar molt decidir-se. No és nen que li agradi  estar fora de casa. Quatre dies és el màxim que havia estat fora, però les ganes de millorar la tècnica li van fer decidir-se, i amb l'empenta de l'Helena, la Clari i dels pares (tot s'ha de dir).....Durant els primers dies va tenir baixons, sobre tot a les  trucades del capvespre, per això, li  vaig dir que la trucada d'abans de sopar seria l'última......Amb ajuda del Pep Serra i el recolzament de la Pepis, que no oblidaré, el quart dia estava pletòric i  ja no tenia temps per trucar.La valoració segons en Jan, ha estat molt positiva: ha fet nous amics i la seva tècnica ha millorat. Per a mi ha estat molt enriquidor i ajuda als nostres fills a créixer i preparar-se  per el demà", en paraules de Mercé Figueras.

Pensem que és cabdal incentivar a la participació als stages d’estiu, són un instrument perfecte per inculcar els valors més sans del nostre esport: compromís, superació, fairplay i companyerisme. Treballem amb el desig que els stages deixin de ser un complement, i esdevinguin part inseparable i indispensable de tot el cicle anual dels corredors. Si volem millors resultats, hem d’aprofitar també l’estiu per entrenar. Encara tenim a l’horitzó dues estades més: Saas-Fee, del 2 al 10 de setembre i Tignes del 31 d’octubre al 6 de novembre. Si encara esteu dubtant d’inscriure als vostres fills, contacteu-nos, i us en treurem els dubtes!

Albert Aran
CANM-Cerdanya
secretaria@canmc.org

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny