Notícia

El Pla de les Forques, l’estadi per a l’esquí de fons als jocs de Barcelona-Pirineus2026

L’estadi de les proves d’esquí de fons estarà situat a pocs quilòmetres de la vila olímpica i compleix amb tots els requisits tècnics

pla de les forques
A primer terme, el Pla de les Forques. Al fons, la muntanya de la Tosa d'Alp Autor/a: Diaridelaneu
La proposta del projecte olímpic de Barcelona-Pirineus per acollir uns hipotètics jocs d’hivern l’any 2026 té definits els emplaçaments de les instal·lacions de neu que estaran situats, bàsicament, a les estacions de La Molina i Masella, però també al Pla de les Forques, dins el terme municipal de Fontanals de Cerdanya. Aquesta zona, situada a escassos quilòmetres del que serà la vila olímpica de La Molina, acolliria les proves de les modalitats esquí de fons, tindria dos  accessos i disposaria d’aigua suficient per a la innivació dels circuits.


04-pla-de-les-forques-estadi-esqui-fons-01
Pla de les Forques (Foto: Diaridelaneu.cat)

La candidatura als Jocs d’hivern del 2026 parla d’uns jocs bipolars; això vol dir que les competicions de gel es farien a Barcelona i les de neu a la Cerdanya, i més concretament en tres punts: La Molina, Masella i el Pla de les Forques. A Masella s’hi faria el descens i el supergegant masculins i la resta de competicions anirien a La Molina, igual que el surf de neu i els salts de trampolí, mentre que les modalitats d’esquí de fons i biatló s’ubicarien al Pla de les Forques, al terme municipal de Fontanals de Cerdanya.

Això vol dir que les proves de biatló (esquí de fons i tir), combinada nòrdica (esquí de fons i salts d’esquí), skiathlon, l’estil clàssic, relleus, esprint relleus en estil clàssic i esprint lliure es farien en aquesta zona.

Els accessos

Des de la vila olímpica de La Molina hi hauria dues possibilitats per accedir a l’estadi de competicions del Pla de les Forques. La primera opció seria des del camí que té origen a la mateixa estació de tren de La Molina i que s’enfila, serpentejant, fins a la carretera N-260 i, un cop travessada, continua fins al mateix pla de les Forques. Actualment és una pista forestal d’uns 8 quilòmetres.

La segona opció d’accés, una mica més llarga, cal situar-la en el punt quilomètric 162/163 de la N-260, on s’inicia una carretera forestal de 3 quilòmetres que ens porta directament fins al Pla de les Forques. Això vol dir que des de La Molina fins a l'Hotel de la Collada i des d'aquí fins al Pla de les Forques, caldria invertir-hi uns 18 minuts.

03-pla-de-les-forques-nevat-des-de-la-molina

Com és i què ofereix el Pla de les Forques?

El Pla de les Forques es troba situat en un petit altiplà a una alçada de 1.700 m. i ocupa una extensió propera a 1,5 km2 del tot descoberta de vegetació i una extensa zona perimetral, més o menys planera, coberta per bosc de pi negre. Tot plegat, uns 4,5 km2, suficients per acollir uns circuits a l'interior amb pistes de 8 metres d’ample. És una zona extensa i planera i que, en una panoràmica de 360º, permet vistes directes sobre la Tosa d’Alp, el Puigllançada, el Puigmal i sobre el Pirineu de l’Alta Cerdanya o el mateix Puigpedròs.

La ubicació de l’estadi de competició en aquesta zona té l’avantatge de la proximitat a la vila olímpica, un fet que permet compactar en un àmbit geogràfic reduït tots els estadis de competició sobre neu. La proximitat, a més, ho és tant visual com quilomètrica.

Quines dificultats tècniques podria tenir el Pla de les Forques?

Un dels requisits que podria presentar més dificultats perquè el Pla de les Forques acollís totes les modalitats de l’esquí de fons és la coneguda la prova de sortida en massa, introduïda als Jocs Olímpics d’Hivern de 2002. Aquesta prova demana una àrea de sortida que ha de ser prou llarga i ample per permetre la posada en marxa de 100 esquiadors al mateix temps. Pel que fa a la meta ha de ser prou àmplia per permetre que al llarg dels últims 150 m puguin esquiar quatre corredors en paral·lel, lluitant per la victòria. En general els circuits han de tenir entre 6 i 8 metres d'amplada per permetre els carrils, entre 4 i 5, i una línia de meta i arribada de 9 metres d'ample, com a mínim.

06-pla-de-les-forques-estadi-esqui-fons-estanyol-natural

Requisits en les proves de biatló

Pel que fa a les proves de biatló cal tenir present que, segons la normativa del COI, la zona on s’ha de celebrar la prova ha de tenir una altitud màxima de 1.800 m sobre el nivell del mar, els circuits han de ser de 4 km de llarg i han de tenir una amplada de 8 m. El camp de tir ha de tenir una llargada de 90 m i una amplada mínima de 50. La pendent no pot excedir mai del 30 %.

I la neu?

El projecte de l’estadi al Pla de les Forques contempla que les proves s’haurien de garantir amb neu produïda, ja que un dels inconvenients que presenten la zona és que, precisament perquè és plana i en part descoberta de vegetació que la protegeixi de la insolació, la neu natural hi té una presència compromesa.

I les temperatures?

Els estudis de temperatura d’aquesta zona es venen realitzant des de l’any 2012 i segons informacions recents, la combinació de la tecnologia actual i les temperatures registrades a la zona, permetrien la producció de neu, que en condicions de humitat relativa baixa com ho és al Pla de les Forques la innivació seria possible fins i tot amb registres d'un i dos graus positius.

I l'aigua?

La presència d’aigua, tot i no ser generosa, seria suficient per a garantir l’abastiment a la producció de neu. Actualment a la zona hi ha una bassa de fabricació artificial de poc volum i la presència d’un petit estanyol natural al perímetre sud de la zona descoberta de bosc. Tot i que el projecte actual a dia d'avui no ho reflecteix tot fa pensar que la construcció d'un o més llacs artificials hauria de ser una possibilitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny