Notícia

Vall de Núria celebra aquest dijous la festivitat de Sant Gil

Els actes de la jornada comptaran amb la presència de l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra

Imatge d'arxiu. Vall de Núria celebra aquest dijous la festivitat de Sant Gil
Imatge d'arxiu. Vall de Núria celebra aquest dijous la festivitat de Sant Gil
    La nit abans es farà la processó de torxes i el ball de nit i durant la diada hi haurà la cercavila amb xanquers i una ballada de sardanes, entre d’altres.

Festivitat de Sant Gil

Aquest dijous dia 1 de setembre la Vall de Núria celebrarà la tradicional diada que commemora l’estada de Sant Gil a la vall. Enguany l’acte litúrgic estarà presidit per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra. A la celebració hi assistirà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó.

Les celebracions de Sant Gil començaran demà dimecres, 31 d’agost, amb la processó de torxes i el ball de nit, que se celebrarà amb foc de camp i rom cremat per a tothom. L’endemà, diada de Sant Gil, a les 9.00 hores hi haurà un esmorzar popular amb coca i fuet davant de l’ermita de Sant Gil. Tot seguit es farà un cercavila amb xanquers i una ballada de sardanes.

A les 12.00 hores se celebrarà la tradicional Missa, solemnitzada per la Coral Santa Maria de Ribes de Freser (Ripollès). Els actes també inclouran la tradicional ofrena dels pastors, la processó a l’Ermita de Sant Gil i una exhibició de gossos d’atura.

Patró dels pastors del Pirineu

Sant Gil és el patró dels pastors del Pirineu i iniciador de la devoció al segle VIII de l’actual Patrona de la Diòcesi, la Mare de Déu de Núria. És per això que els pastors celebren la seva festa al Santuari de Núria. Durant la diada, ofereixen a la Mare de Déu productes del bestiar com la llana, els formatges o la mantega de llet d’ovella.

Antigament se celebrava la missa del bestiar. Els pastors baixaven els seus ramats a la Vall de Núria perquè romanguessin davant del santuari. Començava amb una processó, presidida per imatges de Sant Gil i de la Mare de Déu que sortia de l’església. Es col·locaven les imatges damunt d’un munt de pedres a manera d’altar enmig de la vall on el sacerdot celebrava la missa.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny