Notícia

Esquiada per l'Àliga de Grandvalira

La pista de l’Àliga és un traçat incorporat recentment al calendari de l’alta competició

Vista general de la zona de bosc de la pista Àliga de Grandvalira
Vista general de la zona de bosc de la pista Àliga de Grandvalira Autor/a: Grandvalira
Esquiada enregistrada amb el tracker de Grandvalira app a la pista Àliga de Soldeu-ElTarter el 24 de març de 2016. Un dia de sol i cel blau, amb neu dura a la part alta i neu primavera al peu de pista, en plena Setmana Santa i, per tant, amb molt esquiador a pistes, especialment a les de cotes altes.

Descripció

La pista Àliga, amb homologació FIS i coneguda també com Nova Àliga,  és una negra a la qual s’accedeix pel telecadira telecadira de 4 places del Tarter o del telecabina del mateix nom i, seguidament, telecadira de 6 places Tosa del Espiolet.

La cota de sortida se situa en els 2.450m, i l’arribada en els 1.700. Ample mig de pista de 60 metres. El traçat destinat a la competició mesura 2,9km amb una xarxa de 47 canons de neu produïda d’alta pressió.

La pista de l’Àliga és un traçat incorporat recentment al calendari de l’alta competició. Es pot dir que està dividida en dos grans trams: el primer tram és d’inclinació més suau, sense massa bosc en els seus laterals, uniforme i rectilini en el seu disseny, sense corbes pronunciades; mentre que el seu segon tram és molt més inclinat, envoltat d’un espès bosc i amb una gran corba molt exigent per la seva gran inclinació. Se la va batejar com “il curvone”.

Tot el traçat té una orientació nord excepte un petit tram que s’orienta a ponent.

Dades històriques

Es va començar a construir a finals de 2012 amb l’objectiu d’organitzar proves de Súper Gegant i Descens. Al novembre de 2013 va rebre l’homologació certificada per la FIS.

Al Àliga ja s’han celebrat tres competicions internacionals del màxim nivell: finals de la Copa d’Europa al març de 2014, Copa d’Europa de velocitat al març de 2015 i la Copa del Món d’esquí femení a març de 2016, lliscant per ella les esquiadores més mediàtiques de tots els temps: la nord-americana Lindsey Vonn i l’emergent suïssa Lara Gut.

Està previst que s’hi celebri una prova de la Copa del Món d’Esquí Alpí masculí el març de 2019.

El repte de la nevada "sahariana"

El 22 de febrer de 2016, cinc dies abans de la celebració de la Copa del Món d’esquí femení, prevista per al 27 i 28 de febrer, la pista va rebre una pluja d’aigua amb pols sahariana que la va deixar molt malmesa i gairebé impracticable. Es va haver de realitzar una operació de “salvament” en un temps rècord, que va mobilitzar  fins a 7 trepitjaneus que, en un termini de temps molt acotat per qüestions de temperatura, van haver de retirar entre 6 i 7 centímetres de neu “podrida” dels gairebé 3 quilòmetres de pista. El responsable d’aquesta operació va ser l’esquiador català i olímpic Jordi Pujol, a qui vam entrevistar el passat mes de març.

Opinió personal

És una pista molt divertida però que demana estar en forma i tenir una bona condició física si es vol fer d’una tirada. En les darreres tres temporades ha incrementat molt els esquiadors que la visiten, atrets per l’atractiu de ser una pista de la Copa del Món i això fa que en hores “punta” pugui estar molt concorreguda.

Enregistreu el track amb l’aplicació de Grandvalira

Per recordar la vostra baixada o el vostre dia d’esquí el podeu registrar amb l’aplicació gratuïta que Grandvalira té a la xarxa per als dispositius mòbils, o també fer-ho via Skitude. En aquest enllaç hi trobareu els dos (I i II)tracks enregistrats a la pista per mitjà de l’aplicació esmentada.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 










giny









Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny