Notícia

El "Gran domini del Pirineu català" rep el primer no oficial

La presió de l'Associació Serge-Flauhault ha obtingut la primera resposta oficial per aturar la unió de Formiguera, Font Romeu i Els Angles

El primer no al "Gran domini del Pirineu català", en portada a la premsa nord-catalana
El primer no al "Gran domini del Pirineu català", en portada a la premsa nord-catalana Autor/a: Diaridelaneu.cat
Moments difícils per al projecte de fusió de les estacions d'esquí de Font Romeu, Els Angles i Formiguera. Ahir la premsa nord-catalana publicava en portada la incompatibilitat de la unió de les tres estacions per motius medio-ambientals.

Les notícies i accions en contra el projecte no s'han aturat des que el projecte va veure la llum, ara fa poc més d'un any i mig, i això malgrat comptar amb un suport explícit dels tres ajuntaments propietaris de les estacions d'esquí esmentades. Un suport que, segons sembla, també compta amb un ampli consens al territori i que ve recomanat per un estudi econòmic que adverteix de la inviabilitat de les estacions nord-catalanes si no canvien el seu estatus actual d'estacions poc competitives per ser de tamany mig o petit, quan el que està buscant l'esquiador-client actual són grans dominis.
 
El fet que entremig de la unió de Font Romeu i Els Angles sigui travessant una franja estreta del Parc Regional està sent una de les raons que ha fet que, ja el passat 17 de juny, el secretari d'estat per la Biodiversitat, institut que depèn del Ministeri de Medioambient francès, emetés un primer dictamen contra el projecte. El dictamen va ser emès en resposta a la denúncia del grup  ecologista Association Serge-Flahault. Ara bé, un dels motius que s'apunten a la carta enviada a l'Associació és que el projecte també contempla la unió entre Font Romeu i el llac de les Bulloses per mitjà d'una "liaison ferroviaire", una infraestructura totalment incompatible amb la protecció que li dóna el Parc Regional dels Pirineus Catalans a aquesta zona.
Pel que fa a la unió entre Els Angles i Font Romeu s'apunta a fer-ho per mitjà d'un telefèric. Aquest giny seria el més recomanable per motius econòmics i d'aïllament sobre el territori, ja que el nombre de pilones que trepitjarien el parc regional seria mínim, un fet que sembla que sí seria assumible des del punt de vista de protecció de l'entorn.

El projecte no obstant sembla ser que no s'encallarà i continuarà endavant, però amb algunes limitacions, això sí. Una de les possibilitats apunta a començar la unió entre Els Angles i Formiguera, menys compromesa mediambientalment que no pas entre Font Romeu i Els Angles. La unió amb Font Romeu podria esperar una mica més.

La publicació ahir de la notícia a L'Independant de Perpinyà es va rebre com un gerro d'aigua freda entre els impulsors del projecte. Ahir mateix, Antonio Martín, responsable comercial de Els Angles, va apuntar a un possible comunicat per demà dilluns per esvair dubtes sobre el compromís en tirar endavant el projecte i en confirmar la seva viabilitat, malgrat tots els inconvenients que han anat apareixent i que, ben segur, continuaran pareixent, tal com va admetre el director general d'Els Angles, Jéròme Meunier a Diaridelaneu.cat el passat mes d'abril.

Comentaris

 • T'agraeixo molt Yvan per la teva contesta, la teva atenció i pel canvi a la redacció del paràgraf.
  Nogensmenys cal tenir en compte que el secretari d'Estat prohibeix també tota perspectiva d'enllaç entre Font-Romeu i Els Angles mitjançant un telefèric perquè la carta del Parc Natural no ho permet i s'imposa a tots fins l'any 2026.
  Una precisió ortogràfica: és tracta de l'associació Charles Flahault ( malament anomenada pel diari l'Indépendant).
  Salutacions cordials.
  Antoni Glory

 • Bon dia antoine! Gràcies per l'observació, veig que tens raó, motiu pel qual he procedit a canviar aquest paràgraf que no havia estat interpretat correctament.

 • Ho sento molt, la vostra restitució de la resposta de la Secretari d'Estat per la Biodiversitat està totalment equivocada.Heu fet un embolic entre "la liaison ferroviaire" i el telefèric mentre que la secretari d'Estat, per la seva part, condemna el projecte de "liaison feroviaire" entre Font-Romeu i les Bolloses ( i no pas amb Els Angles) així com el projecte de telefèric entre Font-Romeu i Els Angles.
  Antoni Glory, delegat de Mountain Wilderness per la Catalunya-Nord

5-10-20-tots
1
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny