Notícia

Un primer model climàtic augura un hivern suau en temperatures i humit en precipitacions

Els models climàtics estacionals es basen, sobretot, en interpretacions d’escenaris possibles

Un primer model climàtic augura un hivern suau en temperatures i humit en precipitacions
Un primer model climàtic augura un hivern suau en temperatures i humit en precipitacions Autor/a: Diaridelaneu.cat
No falla, cada setembre o mes d’octubre, quan tots veiem a venir una nova temporada d’hivern a la cantonada, comencen a publicar-se diferents models climàtics per encertar, o endevinar, com serà la propera temporada d’hivern.

Avui és el portal francès Skipass qui s’avança a prediccions sobre com serà la propera temporada d’hivern: hi haurà nevades? Farà fred? Serà un hivern garrepa en precipitacions? De tota manera ja ens avisen que la fiabilitat de la previsió a tants mesos vista és baixa, el que no treu que a l'hora de la veritat pugui ser encertada al 100%. Vegem, en resum, el què ens diuen en aquest portal de neu francès.

Un model basat en interpretacions d’escenaris possibles

Per al continent europeu, sobretot per França i els països nòrdics, el més important és el comportament de l’oceà Atlàntic. Això vol dir que el model de temperatures basat en l’oceà pot ser vàlid per al Pirineu occidental i central, que rep influències directes de l’Atlàntic, però serà poc fiable per al Pirineu oriental, que rep directament les influències del mar mediterrani. A tot això cal tenir presents els comportaments dels fenòmens d’ El Niño, i la seva rèplica, la Niña, d'aquest any a l’hemisferi sud, que tenen una influència més o menys important en el clima a l’hemisferi nord. Una influència cada vegada més caòtica i imprevisible.

Massa variables per encertar un model estacional

Més variables: els models es poden basar en estadístiques, però ja sabem que sempre hi ha excepcions de manera que el fet que el comportament d’El Niño i la Niña d’edicions anteriors no té perquè repetir la seva influència en l’actualitat. Per tant, moltes variables a tenir presents i, en conseqüència, els models de previsió a llarg termini s’han d'acabar basant en una mena d’interpretació d’escenaris possibles que possibiliten encertar el model, o en el millor dels casos el més probable. Això fa que sigui impossible preveure quantes onades de calor o fred rebrem o quin volum de precipitació rebrem, ni quan, ni amb quines temperatures.

Per a l’hivern 2016-2017

Són diverses les agències meteorològiques que estan publicant les seves interpretacions dels models per al pròxim hivern. Segons el reportatge d’Skipass el seu model es basa en el debatut i exposat al fòrum Infoclimat, i en concret en un sol model, anomenat TreizeVents, basat en l’anàlisi exhaustiu de diferents paràmetres i processos, a la vegada incorporant el comportament solar, cada vegada amb més incidència perquè hauria entrat en una fase de declivi. Bé, això molt en resum ho diem així, però val la pena veure l’article íntegre sobre aquest capítol si voleu tenir un coneixement més precís de què vol dir aquest “declivi”. I encara una altra variable que pot esdevenir fonamental: l’efecte “Modoki”, o el que se’n pot dir la Niña al Pacífic Nord però amb influències a l'hemisferi nord. També val la pena llegir l'article original per veure les moltes variables que cal incloure per preveure una previsió estacional.

Conclusió: un hivern suau i humit

El resum apunta cap un model d’hivern suau en temperatures, i amb un bon nombre de pertorbacions escombrant en direcció d’oest cap a nord, però això seria per a un període de 3 mesos, de novembre-desembre fins a febrer. Això vol dir que hi haurà força precipitació però en especial al nord d’Europa, i menys cap al sud o sud-est del continent.

En principi no és una bona notícia per a les estacions amb cota baixa ni tampoc per a les d’influència mediterrània, però, ben mirat, no deixa de semblar-se a l’hivern passat: fins a mitjans febrer poca neu al Pirineu, en especial l'oriental, però després la temporada va acabar finalitzant amb un mes de març i abril excel·lent per a la pràctica dels esports d’hivern: neu a totes les estacions del Pirineu, tot obert i per acabar-ho d’arrodonir una Setmana Santa amb ocupacions a pistes del 100%.

Model més adreçat als Alps que al Pirineu?

De tota manera recordem que els models no són fiables i que aquest és només un dels models, però segur que n’hi ha d’altres que apunten a millors condicions, i també de pitjors, així que cadascú pot aferrar-se al que més l’interessi. A més, el model d'Skipass pot ser més interessant per als Alps que no pas per als Pirineus, ja que sovint el Pirineu és, a França, el pati del darrere del món de la neu en aquest país i, per exemple, no cita en cap moment el fenomen de les llevantades, tant importants com imprevisibles al Pirineu i que poden determinar, en bona part, que si una temporada comença bé també conclou bé.
Seguirem atents a d’altres models que puguin aparèixer en els propers dies i setmanes.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny