Notícia

"Alluepal 2000", una nova estació d’esquí al Pallars Sobirà?

Segons el projecte, es tracta d'una estació d’esquí amb 12 pistes per a tots els nivells, edifici de serveis i 8 remuntadors

Un esquiador baixa per la pista de La Peülla. Imatge d'arxiu.
Un esquiador baixa per la pista de La Peülla. Imatge d'arxiu. Autor/a: Diaridelaneu.cat
No és cap broma. Només el nom té el seu truc, però no és altre cosa que el nom de La Peülla llegit a la inversa i tot seguit. Una llicència una mica irreverent a la qual encara ens hem permès el luxe afegir-hi la cota 2000, seguint la moda dels anys 70 i 60 del segle passat, quan les estacions incorporaven la xifra de la cota 2000 al darrere del nom principal. El cas és que des de fa uns dies diversos mitjans de comunicació sectorials, com Nevasport i LugaresdeNieve,  han avançat que aquest projecte ja s’ha presentat oficialment a l’Ajuntament d’Alt Àneu. Segons han anunciat, a partir de la temporada 2017-2018, el sector de La Peülla esdevindrà una autèntica estació d’esquí “independent”, connectada a Baqueira per la Bonaigua, com fins ara, però que, a la pràctica i si fos necessari, podria funcionar de forma totalment aïllada de la resta de l’estació.

El projecte

Segons avancen els portals digitals esmentats el projecte de la nova estació d’esquí de La Peülla podrà oferir 2 pistes verdes, 4 blaves, 5 vermelles i 1 negra, totes accessibles per mitjà de 8 ginys mecànics. En total ocuparan una superfície de 323 hectàrees, però el nombre de quilòmetres esquiables encara no s'ha concretat. Les noves pistes quedaran unides al sector Bonaigua (i zona Argulls de Baqueira) pel sector del Muntanyó, arribant a la cota 2.300.

La base d’aquesta nova estació serà a la cota 1.800, uns cent metres més avall que l’actual base del telecadira La Peulla, inaugurat l’any 2004, i tot apunta que les noves instal·lacions també es posarien en marxa a l’estiu com a centre d’activitats turístiques. El peu de pistes tindrà un aparcament amb capacitat per a 700 vehicles.

Les obres podrien començar a la primavera de 2017  i en la primera fase s’invertiran 17 milions d’euros d’un total de 30, tot i que estan pendents del vist-i-plau de la Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya.

Una inversió i notícia que no és nova

Que Baqueira té projectes per invertir a la zona de Bonaigua i La Peülla és un fet conegut i admès des de fa temps per tots els agents implicats. L'any passat, la inversió per millorar l'entrada a Baqueira-Beret des del Pallars Sobirà també va ser anunciada pel cap de producció de neu a l'estació aranesa. En una entrevista realitzada a Jonatan López, màxim responsable d'aquest departament, va declarar que "hi ha un projecte d’ampliació de l’esquí a la zona d’acord amb la Generalitat de Catalunya per mitjà d’un pla especial" i va afegir que "això vol dir invertir en aparcaments, serveis, producció de neu, pistes i remuntadors". Així doncs el projecte està més avançat del que semblava en un principi i, sinó s'ha fet públic abans, haurà estat per l'habitual discreció amb la que sempre porta endavant els projectes l'estació aranesa. Més encara en una zona sensible per motius econòmics, com són les Valls d'Àneu, i per motius mediambientals, quan un projecte s'apropa al perímetre del Parc Nacional.

Història del sector

La Peülla és un sector que es va obrir el gener de 2004, però només amb un sol telecadira. Inicialment la zona d’esquí del sector Bonaigua i Peülla havia estat pensada amb un enfocament diferent a l’actual però la necessitat de fer-la compatible amb la protecció de la fauna de l’entorn la va condicionar en la seva totalitat.
El projecte d’obrir l’estació aranesa cap a les valls d’Àneu va comptar sempre amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, els Ajuntaments i els veïns del territori. Finalment l’obertura va ser condicionada a una sèrie de pactes en favor dels habitants de les valls d’Àneu i, per posar un exemple, els operaris-conductors del telecadira de La Peülla i Cap del Port o Bonaigua són sempre places de treball ocupades, prioritàriament, per veïns de les poblacions de la Vall d’Àneu.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny