Notícia

Més barreres antiallaus per accedir a La Peülla i la Bonaigua

El conseller Rull anuncia la col·locació de noves paraallaus a la C-28 al Pallars Sobirà

Més barreres antiallaus per accedir a La Peülla i la Bonaigua. Imatge d'arxiu del port de la Bonaigua al sector de La Peülla.
Més barreres antiallaus per accedir a La Peülla i la Bonaigua. Imatge d'arxiu del port de la Bonaigua al sector de La Peülla. Autor/a: Diari de la neu
La conselleria de Territori i Sostenibilitat destina 4,2 milions d’euros per a noves barreres per a protegir la carretera i garantir un millor accés al sector de la Peülla. Les obres es licitaran dilluns i es preveu iniciar els treballs la primavera vinent.


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest divendres durant el consell d’alcaldes del Pallars Sobirà, celebrat a Sort, que dilluns vinent es licitaran les obres de col·locació de noves barreres paraallaus a la C-28 al seu pas per la comarca. Els treballs suposaran una inversió d’uns 4,2 milions d’euros i començaran la primavera vinent.
 
Alguns trams de carreteres del Pallars Sobirà i la Val d’Aran es veuen afectats periòdicament per allaus de neu procedents de les muntanyes adjacents, que afecten el trànsit. En el cas de la C-28, aquestes allaus sovint comporten el tancament del Port de la Bonaigua. En els últims anys, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha actuat en diversos punts d’aquesta carretera per reduir les afectacions mitjançant la construcció de barreres paraallaus en les vessants que aboquen la neu sobre la carretera. Les obres que ara s’impulsen  pretenen millorar l’accessibilitat al sector de la Peülla i el cap del Port.

El projecte actuarà a la zona del Cap de Comials, que incideix sobre un tram de la carretera C-28 on se situa la variant dels Avets, al terme municipal d’Alt Àneu. Es col·locaran fins a cinc zones de paraallaus, amb barreres de quatre metres d’alçada.

Criteris en la disposició de les barreres

Les barreres antiallaus estan homologades per l'Institut Federal per a l'estudi de neus i allaus (WSL-FNP, ubicat a Davos, Suïssa), l’organisme de referència en la matèria. Es formaran diverses fileres lineals separades uns 20 metres entre si, resseguint la línia del pendent. La disposició al terreny tindrà en consideració factors com la línia de desencadenament d'allaus, la direcció de la pressió de la neu, l’extensió lateral de les barreres i si aquesta disposició és contínua o fragmentada.

Els panells de les barreres seran transportats amb helicòpter a la seva posició en la vessant. Les obres s’adjudicaran abans de final d’any i s’iniciaran quan les condicions meteorològiques són més favorables, a partir de la primavera que ve. Els treballs tindran un termini d’execució de vuit mesos.

Accessibilitat als nuclis de muntanya

El conseller Rull, acompanyat del director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, ha exposat als alcaldes del Pallars Sobirà que Territori i Sostenibilitat destinarà 1,2 milions d’euros a la millora de l‘accessibilitat a nuclis de muntanya durant l’últim trimestre d’aquest any, que els municipis podran justificar fins al juny de 2017. Així mateix, ha avançat que la voluntat del Departament és incloure en els pressupostos per a l’any vinent una partida de 4 milions d’euros més per aquestes actuacions.

La millora dels accessos als nuclis de muntanya està vinculada, per a Josep Rull, a l’Estat del Benestar perquè promou la cohesió territorial, especialment en una part de Catalunya on l’equilibri territorial només es garanteix des de l’accessibilitat. Es prioritzaran els accessos a nuclis habitats de les comarques de muntanya més malmesos a conseqüència de les inclemències meteorològiques.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny