Notícia

La reobertura de La Tuca, més a prop?

El Conselh busca inversors per reobrir Tuca com a parc de natura

Imatge d'arxiu. Una postal de La Tuca dels anys 70 del segle passat
Imatge d'arxiu. Una postal de La Tuca dels anys 70 del segle passat Autor/a: Postal
La Val d'Aran busca inversors per reobrir La Tuca com a centre de lleure amb un objectiu ben clar: arribar als 200.000 visitants a l’any i desestacionalitzar el turisme. Per aquest motiu el Conselh encarrega la redacció d’un pla de negoci per reactivar l'estació d'esquí, actualment tancada i deteriorada, amb activitats que permetin assolir aquest dos objectius i dinamitzar la zona al llarg dels 12 mesos de l'any, segons informa avui el diari Segre.


De fet la informació no és, en absolut, nova. Ja al desembre de 2009 la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Val d’Aran aprovava la modificació de les Normes Subsidiàries de Vielha e Mijaran per permetre ampliar la superfície residencial al nucli de Betren i alhora iniciar la reobertura de l’estació d’esquí de La Tuca, promoguda des del 2005 per la societat Tucaran Resort. Al final, tot va quedar en un intent de reobertura que no va arribar a bon port, ja que finalment no es va aprovar el Pla especial del domini esquiable.
El motiu va ser ben clar: no hi havia prou garanties que els beneficis de la construcció i posterior venda de 562 habitatges previstos i associats a la reobertura de l'estació es destinessin realment a posar-la en marxa.

Un pla prou atractiu per fer viable La Tuca

El pla especial que incloïa la reobertura preveia remuntadors per a uns 5.000 esquiadors diaris, 35 km de pistes i un accés amb telecabina des del nucli de Betren. La inversió inicial prevista era de 45,5 MEUR. Per finançar-la, l’empresa esperava que l’Ajuntament ampliés la superfície residencial prevista a Betren per poder-hi construir els habitatges abans esmentats, diversos hotels, equipaments comercials, una residència universitària i un aparcament de 1.700 places.

Intent fallit pel concurs de creditors dels impulsors

A mitjan maig de 2009 es va reunir la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Val d’Aran (CTUVA), que va decidir deixar en suspens la modificació de les Normes subsidiàries que havia aprovat l’Ajuntament de Vielha. La CTUVA va argumentar, en primer lloc, que no estava prou garantit que els guanys generats pels habitatges es destinessin a reobrir l’estació. A més, el grup promotor, Tucaran Resort, estava patint canvis d’accionariat i concursos de creditors a causa de la crisi. Per tal d’obtenir la llicència d’obres, la promotora hauria de presentar un aval bancari pel cost total del projecte, que s’estimava en uns 50 MEUR, i que mai va arribar a presentar, segons informava l'Observatori del Territori i Projectes.

Viladomat, com a gestor o soci del projecte

A mitjans de 2010 la promotora Tucaran Resort esperava incorporar nous socis durant el 2010 i fins i tot havia plantejat a l’empresari andorrà Joan Viladomat entrar en l’accionariat o bé participar-hi com a gestor de l’estació. Tot i que l’empresari no havia decidit si participaria en el projecte, l’any 2004 ja havia estudiat la possibilitat de reobrir l’estació de la Tuca.

Una mica d'història de La Tuca

L’estació d’esquí de la Tuca va obrir el desembre de 1974 i va ser fundada per una societat anònima amb accionistes, sobretot, locals de la Val d’Aran. Com a instal·lacions comptava amb dos telecadires i 4 teleesquís.

Tot i tenir bones condicions de neu, similars a la seva veïna Baqueira, el cert és que mai hi va poder competir; la Tuca era una estació més petita, més modesta i sense negoci immobiliari que complementés la gestió econòmica del dia a dia de l’estació. Després d’uns anys de dificultats en el negoci de l’explotació va tancar portes la temporada 88-89. Des d’aleshores s’han succeït els intents de reobertura de l’estació però, o han estat rumors, o bé intents fallits nascuts a l’ombra del boom immobiliari a inicis dels anys 2000.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny