Notícia

Les 10 estacions del Pirineu amb més canons de neu produïda

Les estacions d'esquí inverteixen cada any en millorar o ampliar les instal·laciones de neu produïda

Els canons de neu, una instal·lació que ja es considera imprescindible per al funcionament d'una estació d'esquí
Els canons de neu, una instal·lació que ja es considera imprescindible per al funcionament d'una estació d'esquí Autor/a: Diari de la neu
Les estacions d'esquí aprofiten els mesos en què la neu desapareix de pistes per millorar les instal·lacions de neu produïda. La renovació de les canonades soterrades, el canvi dels canons que van quedant vells per altres de més eficients o adients i l'ampliació de la superfície esquiable garantida són tasques habituals a gairebé totes les estacions.
En els darrers anys el Pirineu s'han convertit en el referent europeu en la instal·lació d'aquests sistemes de producció de neu, possiblement perquè als Alps la neu natural hi precipita amb més freqüència i volum que no pas al Pirineu, i per aquest motiu els canons són menys importants en el funcionament i viabilitat dels negocis vinculats a l'esquí.
La neu produïda és tant important que, fins i tot, les estacions d'esquí nòrdic comencen a plantejar-se la seva instal·lació.


Desglossem en aquest article les 10 estacions amb major nombre de canons de neu del Pirineu. En aquest sentit val la pena tenir presents 4 estacions de la serralada en què la neu produïda s'ha convertit, per diversos motius, en una peça clau del negoci de l'esquí: Grandvalira, Font-Romeu, La Molina i Masella.
En aquest article us desglossem les estacions d'esquí que disposen de més canons de neu al Pirineu.

1 - Grandvalira
1.027 canons i 136 quilòmetres de pistes garantits amb neu.
L'estació més gran del sud d'Europa també ha de ser, gairebé per força, la que més ha apostat per aquest sistema de producció de neu. Casualitat o no, molt a prop de Soldeu -El Tarter es va posar a prova el primer canó de neu del Pirineu, al Parador Canaro, a l'any 1976.

2 - Baqueira-Beret
629 canons i 51 quilòmetres
La Val d'Aran sempre ha estat, i ho continua sent, una de les zones del Pirineu que més precipitació de neu rep de tota la serralada. L'estació aranesa no va veure la necessitat de proveir-se d'aquesta tecnologia fins que a  la temporada 1989-90 va veure's obligada a apostar per aquesta tecnologia, després que l'hivern anterior fos un dels més secs en precipitacions a la val. Podeu veure l'entrevista realitzada al cap de producció de neu de Baqueira en aquest enllaç.

3 - Masella
558 canons i 49 quilòmetres
Un cas curiós és el de l'estació veïna de La Molina. Masella va ser una de les estacions d'esquí més tardanes en incorporar la tecnologia de la neu produïda, en concret a l'any 1994. Avui dia és, gràcies a aquesta tecnologia, la primera estació del Pirineu en obrir, temporada rere temporada, i la darrere en tancar. L’estació oferirà a partir de la temporada 2016-17 un total de 558 innivadors i un 49 km de pistes amb garantia de neu de canó, ja que a l'estiu de 2016 s'ha ampliat la xarxa a les pistes Estadi i Masovera. Podeu veure l'entrevista realitzada al cap de producció de neu de Masella en aquest enllaç.

4 - Formigal-Panticosa
550 canons i 47,5 quilòmetres
L'estació aragonesa és una referència al Pirineu més occidental en temes com l'extensió i la producció de neu. Formigal havia estat una zona en la qual, tradicionalment, havia rebut sempre grans volums de neu a cada temporada però això no va impedir que també es fes una aposta per la producció de neu. La instal·lació de neu va començar a l'any 1991. Ara, amb la unió amb Panticosa com a una sola estació d'esquí, les seves dades són de gegant: 176 quilòmetres esquiables, dels quals 47,5 són innivats.

5 - Font-Romeu
504 canons i 46 quilòmetres
Un dels casos més curiosos del Pirineu per volum i orientació. L'estació degana a la Catalunya del Nord va ser de les primeres de França en apostar per aquesta tecnologia ja durant la primera meitat de la dècada dels 80 del segle passat. Va començar a experimentar al sector Pirineus 2000 de Bolquera, a l'any 1979, i ràpidament es va expandir cap a la resta de l'estació. Produir neu a Font-Romeu és un repte a causa de l'orientació sud de part de les seves pistes. Com a curiositat, l'hivern passat proves de competició de la Copa del Món junior suspeses als Alps es van traslladar a Font Romeu gràcies al seu sistema d'innivació que permet produir neu de qualitat en condicions molt ajustades d'humitat i temperatura.

6 - La Molina
479 canons i 37 quilòmetres
Primera estació de l'Estat espanyol i Catalunya en instal·lar una xarxa de producció de neu d'alta pressió, a l'any 1986. Des d'aleshores ha anat creixent i millorant els sistemes d'innivació amb un sistema de referència a nivell mediambiental per la seva acurada gestió dels recursos hídrics, despesa energètica i viabilitat comercial. Podeu veure l'entrevista realitzada al cap de producció de neu de La Molina en aquest enllaç.

7 - Vallnord (Pal, Arinsal i Arcalís)
397 i 46 quilòmetres
La unió de les estacions de Pal, Arinsal i Arcalís sumen la quantitat de 397 canons i 46 quilòmetres a repartir entre els tres sectors. Dues dades curioses: la primera és que Arcalís va ser una estació que va optar per la tecnologia de la neu produïda fa pocs anys (temporada 2007-08), i la segona és que, quan ho va fer va ser pels canons de baixa pressió. A Arcalís no hi trobareu els característics "canons" jirafa.

8 - Cerler
375 canons i 38 quilòmetres
L'estació de la vall de Benasc va seguir un procés similar al de Formigal. Tot i rebre grans quantitats de neu natural finalment la tendència dels darrers 20 anys, amb una disminució del gruix precipitat, va fer necessària la instal·lació de neu produïda.

9 - Les Angles
363 canons i 46,4 quilòmetres
L'estació del Capcir, a la Catalunya del Nord, també va seguir de prop l'exemple de la seva veïna Font-Romeu. Algunes de les seves pistes són clarament d'orientació sud, com el famós Mur Mermet. Mantenir oberta aquesta pista de dificultat negra i cota relativament baixa és un repte per al consum d'energia i aigua, una pista emblemàtica que sense el suport de neu produïda difícilment es podria obrir al llarg de la temporada. Tot i així Els Angles és una estació que optimitza al màxim el nombre de canons respecte als quilòmetres esquiables.

10 - Port del Comte
256 canons i 20 quilòmetres
Mantenir oberta l'estació del Solsonès sense neu produïda seria actualment difícil, sobretot veient la tendència a l'escassetat de precipitacions en aquesta part del Prepirineu. Les cotes i la seva ubicació geogràfica (vessant sud del Pirineu tot i que amb pistes d'orientació nord) fan que la instal·lació de canons de neu per cada quilòmetre de llargada de pistes requereixi una major densitat per cada metre lineal. Com a curiositat els canons de neu a Port del Comte no estan situats al marge de la pista sinó uns pocs metres més endins.

Altres estacions que també tenen un elevat nombre de canons són Peyragudes amb 230, Boí-Taüll, amb 205, Ax-les-thermes amb 195 i Luchon-Superbagneres amb 180.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny