Notícia

Un desembre amb altes probabilitats de ser generós en precipitacions

L'agència AEMET preveu un model estacional poc favorable per a aquest darrer trimestre de l'any

Una imatge de finals de novembre al Pirineu.
Una imatge de finals de novembre al Pirineu. Autor/a: Diaridelaneu.cat
La temporada d’hivern és ben a prop i des de fa dies s'han començat a publicar diferents models climàtics per determinar com serà la propera temporada de neu. Fa uns dies vam informar d'un primer model estacional i avui ens fixem en tres models més que centren la seva previsió de probabilitats en l'actual trimestre. Us ho resumim.


El model d'AEMET

Comencem pel model que menys ens agrada. La predicció estacional per al darrer trimestre de l'any no és per tirar coets però alguna dada positiva hi ha. Segons el model estacional d'AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), i que basa la predicció estacional per consens de diversos models, el resum és poc favorable als interessos de la comunitat esquiadora. Ara bé, aquesta predicció a escala estacional dels models es basa, com sempre, en probabilitats. En resum: pel que fa a temperatures es preveu que hi hagi una major probabilitat que arribi valors superiors als normals a tots els quadrants de la Península ibèrica i pel que fa a precipitacions la situació tampoc és molt favorable: en percentatges s'apunta a un 33% de probabilitats que estiguin per sota del normal, un 33% que siguin les normals i un 33% que estiguin per sobre. Per tant, siguem positius i agafem-nos a aquesta darrera possibilitat i que, per tant, les precipitacions estiguin per sobre el normal, malgrat que les temperatures no hi ajudin. Aquest model ens podria portar a un panorama de precipitacions de neu generoses però que ho serien en cotes altes i mitges-altes. No és l'ideal però ja ens serveix per començar la temporada.

Meteociel

En canvi, hi ha un model estacional publicat per Meteociel.fr i del qual se'n fa ressó el web català Catimeteo.com que ens permet ser optimistes. Segons els gràfics el model més probable per al mes de desembre és de precipitacions per sobre del normal i temperatures que, lleugerament, pujarien per sobre de l'habitual, però molt poc. Aquesta probabilitat permetria, en qualsevol cas, que les estacions del Pirineu poguessin acumular neu a principi de temporada, en totes les cotes des de bon principi i amb sort suficients per garantir la temporada en tots els sectors. Després els canons de neu ja farien feina per a reforçar  el gruix a totes les cotes amb els primers freds.
El que no ens agrada és que aquest model també preveu uns mesos de gener i febrer amb altes temperatures i poques precipitacions a la zona del Pirineu. En qualsevol cas, si la temporada comença bé ja tindrem una bona base per acabar-la bé.

Meteovigo

Un altre dels models que apunta a un desembre generós en fred i precipitacions, i que seria la situació idònia per al Pirineu, és el que publiquen a Meteovigo.com. Tot i que aquesta web està especialitzada en la climatologia i previsions a la zona nord de la Península ibèrica val la pena fixar-se en el model de previsió que apunta per al terç nord. De fet, si ens hem fixat en aquest model és perquè és, de llarg, el que més ens agrada.

Us ho resumim: el model apunta a una tardor amb un clar augment de la precipitació, per sobre del normal. També apunta a que lestemperatureshaurien d'estar envalorssuperiors al que correspondria per aquesta època de l'any, ambnevadesrestringides alscims més alts.Però aquí ve el més important: a la recta finalde la tardorlesaltespressionspodrienreforçar-se al'Atlànticgenerantun bloqueigimportant quetallariael flux d'oestcap a nord per sobrela península.Durantaquest període, que coincidirà en el mes de desembre, el fluxde ventscomençariaa entrardes de latitudsmésaltes i ambmésfreqüència, entranten un patróde circulacióen sentit de nord cap a sud, ambtemperaturesper sotade la mitjana, en una situació que ens acompanyaràbonapartde l'hivern.Així, elmes de desembrehauria de donarpasa mesosambtemperaturesper sotade la mitjana iprecipitacionsper sobrede la mitjana. El que no ens agrada tant: el model està fet pensant i estudiant les conseqüències en el tram més septentrional del terç nord, per tant seria més vàlid i probable per al Pirineu occidental i vessant nord, i no tant per al Pirineu vessant sud i oriental.
Podeu ampliar la informació d'aquest model en aquest enllaç de Meteovigo.com.

La conclusió

En definitiva, tres models que com sempre es basen en probabilitats i per tant la fiabilitat és compromesa, el que no treu que siguin models vàlids per debatre i, tot i agafar-nos-hi amb pinces, sempre ho podem fer posant les esperances en la probabilitat que més ens en beneficia i ens agrada. D'aquí al que pugui passar, ja es veurà.

De moment un dels models estacionals que més consens ha agafat entre la comunitat esquiadora francesa és el que vam publicar fa uns dies aquí mateix, i que augura una temporada suau en temperatures però que en general serà generosa en precipitacions. Així que veient el panorama del canvi climàtic i les altes temperatures i les poques precipitacions d'aquest estiu, potser ja ens va bé.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny