Notícia

L'estació dels Rasos de Peguera s'orienta cap a una possible reobertura amb una gestió publicoprivada

Autor/a: Facebook Rasos de Peguera
El camí a seguir per reobrir l'estació d'esquí dels Rasos de Peguera està essent llarg i pesat. Sobretot, per al municipi de Castellar del Riu, que veu com el seu terme s'omple cada cap de setmana de turistes que busquen una neu propera a poc més d'una hora de la ciutat. Davant d'això, la necessitat de resoldre el futur dels Rasos creix, i més amb les possibilitats que ofereix la candidatura Barcelona-Pirineus 2026.


No obstant això, tornar a obrir els Rasos comporta una inversió molt important per part de la propietat, la família Pujols que, d'altra banda, va ser qui va decidir tancar l'estació el 2004 per dificultats econòmiques i diverses temporades amb escassetat de neu. La solució, doncs, i després que darrerament s'hagin avançat negociacions entre la propietat, la Generalitat, l'Ajuntament de Castellar del Riu, de Montmajor, el Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i empresaris del Berguedà, passaria per una gestió publicoprivada del servei. Però no hi ha terminis o un calendari més o menys fiable.

Segons ha informat Nacio Berguedà, la intenció és reconvertir tot l'espai en una estació de debutants, amb un circuit d'esquí de fons o de raquetes. La recuperació dels Rasos es veu com una oportunitat per a la recuperació econòmica del Berguedà i s'ha posat l'exemple del Refugi dels Rasos. La solució passaria per una estació amb gestió público-privada, però no s'especifica de quina manera.

D'altra banda l'Ajuntament de Castellar del Riu està en fase d'aprovació d'un Pla Urbanístic Municipal. Aquest Pla afectaria de ple els entorns de l'estació d'esquí i s'hi preveu una regulació molt estricta. En concret s'hi haurà de realitzar un Pla Especial per a cada moviment urbanístic que s'hi vulgui fer. En aquest cas es vol que quedi completament clar que als entorns de l'estació d'esquí no s'hi pugui urbanitzar, motiu pel qual es desestima que pugui venir una gran empresa immobiliària a fer-se càrrec de l'estació.

Una estació històrica per a l'esquí a Catalunya

A tocar de les actuals instal·lacions d'esquí dels Rasos de Peguera s'hi troba el xalet-refugi del mateix nom, un edifici històric inaugurat l'any 1933 propietat del Centre Excursionista Montserrat, de Manresa. Ubicat al vessant sud de la serra d’Ensija-Rasos de Peguera, va ser en el seu entorn on s'hi va practicar l'esquí alpí per primera vegada a Catalunya, en concret l'any 1908. Això portaria al naixement, primer de l'esmentat refugi i anys més tard de l'estació d'esquí de Rasos de Peguera. Malauradament l'estació va tancar portes l'any 2004 després d'uns anys seguits amb escassetat de neu i sense possibilitats d'instal·lar, per diferents raons, xarxa de neu produïda.

Altres articles del vostre interès:
Entrevista presidenta Centre Excursionista Montserrat
Galeria de fotografies dels Rasos de Peguera Setembre 2014

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista