Notícia

Les 10 diferències entre esquiar al Pirineu català i als Andes xilens

Majoritàriament són estacions de mida mitjana, d'entre 30 i 40 quilòmetres de pistes, si bé sobre plànols semblen més grans

valle nevado,hotels,
Posta de sol a Valle Nevado Autor/a: Valle Nevado
Us heu parat mai a pensar com deu ser esquiar als Andes? Quines diferències hi ha respecte al Pirineu? Aquest estiu vam visitar algunes de les estacions d'esquí més importants de Xile i aquestes són les diferències que més ens van sorprendre.


estacio-desqui-el-colorado-diari-de-la-neu-xile/estacio_esqui_el_colorado_xileel_colorado_xile_2016_cEstació d'esquí El Colorado el juliol de 2016 (Foto: Ivan Sanz).

Quan visiteu una estació d'esquí dels Andes xilens no oblideu portar les cadenes al cotxe, perquè sinó les hi porteu, no arribareu a l'estació. Sobta, oi? Doncs aquesta és només una de les coses que més sorprenen quan s'esquia a Xile, el control que exerceix la policia, els "carabineros de Chile", als clients que accedeixen a les estacions d'esquí. Però n'hi ha més. Els voleu descobrir? Aquí en teniu desglossades les 10 grans diferències. Som-hi!

1 • Estacions mitjanes, grans sobre plànol

Les estacions d'esquí xilenes mesuren la seva grandària per hectàrees en lloc de quilòmetres esquiables. A Europa algunes estacions també prefereixen aquesta dada per valorar la grandària d'una estació.
Acostumen a tenir una mida mitjana, d'entre 30 i 40 quilòmetres de pistes, si bé sobre plànols a vegades semblen més grans.

2 • Paravents

Tots els paravents són d'orientació horitzontal i poden tenir una alçada de 3 metres, a diferència dels que tenim al Pirineu català on hi predominen clarament els d'orientació vertical i de dos metres d'alçada. Com aquí, tots són de fusta. En algunes estacions són un element clarament identificador.

paravents-paravientos-la-parva-xile-chile-001Paravents a La Parva (Foto: Ivan Sanz).

3 · Passió pel forapista

No és que aquí no tinguem passió pel forapista, el que passa que a Xile és una veritable febre, especialment entre els més joves. El freeride és una clara tendència en creixement en detriment de la competició clàssica, on les curses d'eslàlom, gegants, combinades, etc, no tenen gaire seguiment entre el col·lectiu d'esquiadors.

4 • Canons de neu

La neu produïda és una inversió cara i costosa a les estacions xilenes, les quals fins ara tampoc s'han vist tant necessitades d'aquesta tecnologia. A les estacions xilenes veureu pocs canons, i sempre els situen a les pistes baixes i són tots de baixa pressió.

estacio-desqui-nevados-de-chillan-xile/album_chillannevados_de_chillan_5598
Gaudint de les panoràmiques que ofereix Nevados de Chillán des de les seves pistes altes (Foto: Diaridelaneu).

5 • Moda nord-americana

Els esquís, les jaquetes, les ulleres... gairebé sempre de marques nord-americanes. Clar que trobareu roba i complements de marques europees, però són minoritaris ja que els preus del material nord-americà són sempre més econòmics i disposen d'una xarxa de comercialització més extensa i consolidada als centres comercials xilens. Només cal fer una volta pel Costanera Centre, el centre comercial de moda de la capital Santiago de Chile, per adonar-se'n que els "europeus" a sudamèrica pintem més aviat poquet.

6 • El surf de neu

No cal que us dediqueu a comptar si hi ha més practicants de surf de neu o d'esquís, perquè d'esquiadors n'hi ha més, però a diferència del Pirineu, on possiblement la balança està clarament decantada en favor del nombre d'esquiadors, a Xile la relació és molt més equilibrada, possiblement també per influència continental americana dels USA o el Canadà.

estacio-desqui-valle-nevado-a-xile/valle_nevadovalle_nevado_telecadira_i_hotel_005.jpg
Vista parcial de Valle Nevado amb dos practicants d'snowboard pujant pel telecadira Andes Express (Foto: Ivan Sanz).

7 • Policia i cadenes

Sobretot els dies que el cel apareix encapotat o amb previsió de nevades, els controls de policia aturen a tots els cotxes que pugen a les estacions d'esquí. Perquè? Per assegurar-se que porten cadenes. Si heu llogat un cotxe i no heu pensat a demanar-lo amb cadenes ja podeu fer mitja volta.
De camí a les estacions normalment hi ha un o dos punts, en forma d'explanada o àrea de servei improvisada, on hi ha personal especialitzat en posar-vos les cadenes. Hi poden haver tranquil·lament més de 30 o 40 persones disposades a llogar-vos i col·locar-vos les cadenes a canvi d'entre 10.000 o 15.000 pesos xilens, una mica més de 10 euros.

8 • Gastronomia i esquí als fulletons turístics

A Xile es menja bé. I encara hi beureu molt millor. Les estacions d'esquí han integrat perfectament la cultura del vi i de la neu. Això sí, no tingueu pressa quan vulgueu prendre o menjar alguna cosa als bars i restaurants de les estacions d'esquí, perquè a Xile ningú s'estressa. Si us poseu neguitosos us miraran molt malament. A la capital, Santiago de Chile, els fulletons turístics inclouen la visita a les estacions d'esquí amb total naturalitat com ho poden fer amb la visita a un celler o la combinació d'ambdues coses. Les estacions d'esquí metropolitanes només són a 40 quilòmetres d'una ciutat de més de 6 milions d'habitants.

estacio-desqui-nevados-de-chillan-xile/album_chillannevados_de_chillan_5474Bar i restaurant al peu de pistes de Nevados de Chillán (Foto: Ivan Sanz).

9 • Remuntadors vells

A Xile els telecadires i teleesquís són vells però molt ben conservats, i en cap cas es té la sensació de pujar per remuntadors "atrotinats". De fet acostumen a comprar-los a Europa o els USA de segona ma. A La Parva, per exemple, els compren, majoritàriament, a Andorra, gràcies a un conveni bilateral que inclou des de ma d'obra i operaris o professors d'esquí a ginys mecànics. L'excepció és Valle Nevado, una estació on hi ha un telecabina i un desembragable ben nous.

10 • Clientela internacional, preus cars

Us imagineu que a la majoria d'estacions del Pirineu el 80% de la clientela fossin turistes estrangers? Esquiar a Xile és un luxe, per als xilens i per a qualsevol altra client. Hi ha poca oferta hotelera i d'apartaments als peus de pista i això fa que els preus es disparin. Passar una setmana esquiant a Xile en un hotel 4 estrelles, equivalent a un tres d'aquí, pot sortir a una mitjana de 2.000 euros, sense comptar el trasllat en avió. Això fa que el client que predomini als Andes xilens sigui un esquiador d'alt poder adquisitiu, especialment, del veí Brasil, on els Andes i la neu en concret són un "poducte" turístic molt buscat i sol·licitat. El preu dels forfets o del lloguer de material és gairebé idèntic als de les estacions mitjanes o grans del Pirineu.

valle-nevado-hotelQualsevol racó s'ha d'aprofitar per practicar el forapista (Foto: Valle Nevado).

I la meva recomanació...

Doncs bé ja teniu les que, al meu criteri, són les 10 grans diferències que hi ha entre les estacions d'esquí xilenes i les catalanes, però segurament hi ha altres matisos que convindria tenir presents. De tota manera, la globalització que viu la nostra societat fa que, a l'hora de la veritat, les diferències siguin cada vegada menors. Esquiar a Xile és una experiència molt recomanable a la qual, cap esquiador o practicant de surf amb un esperit inquiet i curiós, hi hauria de renunciar. Us hi animeu?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny