Notícia

La previsió maleïda: s’apropa un hivern poc fred

S’espera una temperatura més alta però també més nevades que l’any passat en cotes superiors

Les estacions d'esquí tindran les mateixes dificultats per conservar la neu però el mantell blanc serà de més gruix, perquè s'espera més quantitat de precipitació
Les estacions d'esquí tindran les mateixes dificultats per conservar la neu però el mantell blanc serà de més gruix, perquè s'espera més quantitat de precipitació Autor/a: Diaridelaneu.cat
Falten 5 setmanes perquè comenci la temporada d'esquí al Pirineu i van apareixent més pronòstics de mig termini. Avui ens fixem en el que publiquen al Periòdic d'Andorra, que no ens agrada gaire gens però que coincideix a grans trets amb un dels models que també vam publicar a Diaridelaneu.cat fa uns dies. En resum: un hivern més aviat suau en temperatura però sortosament normal a nivell de precipitacions.


Fa uns dies apareixia en una web un "pronòstic genial", que augurava un hivern fred, el més fred en cent anys com fa tres anys, i a més, generós en precipitacions. O sigui, el que desitgem tots els esquiadors. La font era creïble, ja que segons informaven en el mitjà de comunicació el pronòstic havia estat declarat a veu baixa a la trobada de meteoròlegs celebrada a Masella, a principis d'octubre, i de la qual també se'n va informar en aquest mateix digital. Però, curiosament, la nota de premsa enviada pels organitzadors d'aquesta trobada no feia esment, en cap moment, a aquesta previsió, així que cal interpretar que aquest "pronòstic genial" s'havia fet de manera informal i fora de programa o amb l'acte ja tancat.

Avui tornem a ser espectadors d'una previsió a mig termini que publiquen els companys d'El Periòdic d'Andorra. La bona notícia és que, en comparació a l’any passat, la cosa millorarà. S’esperen temperatures similars, de mitjana, però les precipitacions tornen a ser les normals. A la pràctica això significa que hi hauran les mateixes dificultats per conservar la neu però el mantell blanc serà de més gruix, perquè s'espera més quantitat de precipitació. La previsió s’ha fet en termes globals i s’han utilitzat mitjanes, per tant, que faci calor o fred i que nevi poc o molt en general no té res a veure que alguns dies o períodes de temps concrets passi el contrari del que diuen les previsions. I un matís important: aquest pronòstic es basa en tendències.

De moment, un octubre segons pronòstics

Fins ara el mes d'octubre al Pirineu andorrà es preveia tal i com s’està vivint: amb clima més càlid de l’habitual i precipitacions normals. Així doncs els meteoròlegs han encertat amb les previsions. A curt termini, d’aquí a un parell de setmanes, tot apunta a que les muntanyes andorranes rebran les primeres pinzellades de blanc. La primera o segona de novembre, concretament entre el 4 i el 10, hi pot haver alguna nevada, segons informen els meteoròlegs consultats pel digital andorrà.

Precipitacions i temperatures per a la temporada 2016-17

Amb aquestes dades a la mà, i segons la previsió realitzada per a les estacions andorranes, tot apunta a que la temporada d’esquí s’engegarà amb normalitat al desembre, abans que arribi el pont de la Constitució a l'Estat espanyol. Des del desembre fins a l’abril, ambdós inclosos, cada mes tindrà un nivell de precipitacions catalogat com a normal. Pel que fa a temperatura sí que hi ha variacions: el desembre i el gener seran càlids, al febrer i el març sembla que passaran a ser normals i l’abril es preveu que torni a ser càlid.

Acord recent amb Aemet

Andorra té un acord amb Méteo France des dels anys 80 del segle passat i acaba de firmar un altre amb l’homòloga espanyola, Aemet. Val a dir que tota predicció que es fa sobre Andorra es basa en el que diuen els serveis meteorològics dels dos països veïns.

Comentaris

  • Aquí tothom hi diu la seva, o sigui, que possiblement serà una loteria i al final serà allò de qui l'encerta l'endevina. De tota manera el model que preveia un hivern fred i rigorós es va repetint cada any des d'en fa tres, i al final s'ha convertit en un recurs d'alguns mitjans per captar visites i l'atenció més que per informar, o sigui per fer bullir l'olla i fer ambient, que tampoc em sembla malament si es deixa clar que no és una previsió rigorosa sinó una declaració d'intencio... Llegir més

  • O sia, que ni idea de com serà la propera temporada...

5-10-20-tots
1
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny