Notícia

Bones notícies per a l'esquí: entra en vigor l'Acord sobre el canvi climàtic assolit a París

Primer pas per limitar l'ascens de la temperatura mitjana global a 2º C per sobre dels nivells preindustrials

Bones notícies per a l'esquí: entra en vigor l'Acord sobre el canvi climàtic assolit a París.
Bones notícies per a l'esquí: entra en vigor l'Acord sobre el canvi climàtic assolit a París. Autor/a: Arxiu Diari de la Neu
L'històric Acord sobre el canvi climàtic assolit a París fa 1 any entra en vigor avui divendres 4 de novembre. És el primer pas per limitar l'ascens de la temperatura mitjana global a 2º C per sobre dels nivells preindustrials, i si és possible a 1.5º C. Cal tenir present que les temperatures ja han augmentat fins a mitjans de  2016, gairebé 1 grau de mitjana, i si no s'hi posen mesures es podria arribar als 2,9 i els 3,4 graus a final del segle. I encara una dada  més per a reflexionar-hi: les temperatures de l'hivern passat a Catalunya es van situar entre 1,5 i 3 graus per sobre de la mitjana, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.


Boscos que pugen de cota, menys precipitació i progressiva reducció de les hores per sota els zero graus a totes les cotes: aquestes són les conseqüències més directes de l'escalfament global al Pirineu. Segons els diferents estudis recopilats per Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), els efectes més notables a les estacions d'esquí seran la reducció dels gruixos de neu i l’escurçament de les temporades d’esquí.

Tot i que és un estudi centrat al Pirineu andorrà, segons el Centre de la Neu i la Muntanya d’Andorra i l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), en els propers quaranta anys els gruixos de neu natural poden disminuir en un 75% a 1.800 metres d’altitud i entre el 30% i el 50% a 2.400 metres. En el cas de les precipitacions, l’evolució és més complicada i va per zones, i en general s’estima que al vessant sud del Pirineu es produirà una lleugera disminució, mentre que al vessant nord es mantindrà igual o fins i tot es podria incrementar. Un estudi del Ministeri de Medi Ambient espanyol fet públic fa dos anys posava de manifest que el període de 1960-1975, el volum de neu acumulada als Pirineus oscil·lava entre els 5.000 i els 8.000 hectòmetres cúbics, mentre que durant els darrers deu anys la mitjana de precipitacions en forma de neu acumulada ha baixat a 2.650 hm³. Això fa entreveure que el canvi climàtic tingui especial incidència al vessant sud de la serralada, i més encara a l'oriental.

El fet que entri en vigor l'Acord sobre el canvi climàtic assolit a París no resoldrà a curt termini el problema, però si que n'evitarà la velocitat amb que s'avança cap a l'esclafament global.

Les claus que poden frenar l'escalfament global

Aquestes són les 5 claus de l'acord de París ratificat per la comunitat internacional per impulsar la lluita contra el canvi climàtic i que més poden beneficiar la lluita contra l'escalfament:

1. DOS GRAUS.
La comunitat internacional es compromet a fer tot el possible per evitar que les temperatures mitjanes mundials augmentin més de dos graus respecte als nivells anteriors a la revolució industrial i, si és possible,  per limitar l’increment a 1,5º, tal com exigien els països més vulnerables del Pacífic.

2. 195 PAÏSOS.
Són 195 els països que han presentat voluntàriament mesures per reduir, a l’horitzó dels anys 2025-2030, les emissions de gasos d’efecte hivernacle o bé augmentar-les a un ritme més lent.

3. REVISIÓ.
Es crea un mecanisme de revisió dels compromisos per observar si l’esforç és suficient per limitar les emissions globals. Per començar, s’emplaça l’IPCC, grup d’experts en clima de l’ONU, a fer una anàlisi de la situació el 2018. Els països hauran de presentar un primer balanç el 2023.

4. VERIFICACIÓ.
Es calcularan amb mecanismes estandaritzats les emissions d’origen antròpic de CO2, des de les causades pels cotxes fins a les de la generació energètica o la ramaderia.

5. EQUILIBRI ENTRE EMISSIONS I ABSORCIONS.
La comunitat internacional es compromet a arribar a un màxim mundial d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, fins a arribar a l'equilibri entre les emissions antropogèniques i l’absorció per part de boscos i oceans en la segona meitat del segle.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

''El ràfting ha fet ressorgir el caiac''
Bernat Baylina Guia i monitor d’esports d’aventura al Pallars

entrevista
giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


65%


14%


11%


11%

37 vots