Notícia

"Borrasca" de neu produïda sobre Pista Llarga a La Molina

Els canons instal·lats aquest mes d'octubre ja estan funcionant a ple rendiment

"Borrasca" de neu produïda sobre Pista Llarga de La Molina
"Borrasca" de neu produïda sobre Pista Llarga de La Molina Autor/a: Captura de pantalla
Tot just fa una setmana que s'acabaven d'enllestir les obres de renovació del sistema de fabricació de neu a la zona de Pista Llarga, a La Molina, i avui mateix els canons ja s'estan posant a prova produïnt neu. Un veritable núvol de neu pols en suspensió cobreix, ara mateix, Pista Llarga.


No podien començar de millor manera les proves de funcionament de la xarxa de neu produïda acabada de renovar a La Molina. Una setmana després d'enllestir obres, ja s'esta produïnt neu amb total normalitat i màxima capacitat. Des de fa unes quantes hores que un núvol de neu pols en suspensió cobreix tot el sector.

La xarxa de Pista Llarga es va instal·lar a l'any 1985 i des d'aleshores pràcticament no s'havia canviat res de la xarxa soterrada de canonades. Això limitava la capacitat de produir neu de canó a la màxima capacitat, fins que aquesta tardor es va procedir a renovar-la.

Innivant més pistes

Les bones notícies són que no només s'està produïnt neu a Pista Llarga, sinó també al sector Bosquet, Trampolí, Font Canaleta, Comella, Estadi, Muntanya Sagrada i Torrent Negre. I sembla que se'n podrà continuar produïnt al llarg de tota la setmana, i és que les hores de fred estan assegurades per un flux constant d'entrada d'aire de nord, d'origen polar. A més, s'esperen nevades per als propers dies, tot i que no sembla que hagin de ser generoses sí que seran suficients per continuar fent base i deixar les pistes en bones condicions per a la seva obertura a finals de mes. O abans...
 
Els anys 1985 i 1989, dos anys claus per Pista Llarga

La xarxa de neu del sector Pista Llarga a La Molina va ser pionera en el sector de la neu al Pirineu català i espanyol, i es dotà de la primera planta de producció de neu artificial per mitjà d'un sistema d'alta pressió. El mateix any que s'hi instal·lava aquesta xarxa de producció de neu també s’instal·là el primer telecadira de quatre places. En el cas de Pista Llarga el canvi dels tres teleesquís per un telecadira arribaria l'any 1989.

Més sobre la xarxa de neu

La Molina va ser la primera estació d’esquí a l’Estat espanyol en instal·lar l'any 1985 una xarxa de canons de neu.  Des d’aleshores ha crescut i ha evolucionat. Actualment la xarxa és de 479 canons (6a estació del Pirineu en nombre d'unitats de producció), 37 quilòmetres innivats, el que suposa el 54% del total de pistes, 8 sales de màquines i 4 llacs. El responsable de que tot això funcioni és Xavier Perpinyà, a qui Diaridelaneu.cat va entrevistar la temporada 2014-15. Podeu veure l'entrevista en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny