Notícia

Un model climàtic francès apunta a nevades de fins a 2 metres per la setmana vinent

Les nevades començaran en cotes altes, de 2.300 metres, baixant a 1.700 el dimecres. El millor serà de dijous a diumenge vinent, amb nevades molt més que generoses

Les nevades acumulades, per dilluns, que seran de prop d'entre 10 i 20 centimetres a l'oriental, i de 25 a 35 a l'occidental
Les nevades acumulades, per dilluns, que seran de prop d'entre 10 i 20 centimetres a l'oriental, i de 25 a 35 a l'occidental Autor/a: Skipass
Que ningú es posi nerviós: ve neu i molta, però no a curt termini com voldríem ni, de bon principi, en cotes baixes. Els models apunten a nevades generoses dimarts i dimecres però el millor, si es confirma, podria arribar a finals de la setmana vinent, amb nevades que deixaran acumulat al Pirineu fins a 2 metres de neu. I la cota de neu baixant a cada dia que passi. Les nevades es podran allargar diversos dies, fins dilluns 28 de novembre. Sí, ho heu entés bé, no dilluns vinent, sinó el de l'altra setmana. Us ho expliquem.


Pot semblar increïble però si els models es compleixen tenim neu per dies i amb gruixos que poden arribar als dos metres acumulats al final del període. La primera gran pertorbació, una clàssica borrasca de nord, entra dilluns pel nord-oest de la península Ibèrica, deixant pluges arreu dels territoris i neu en cotes altes, d'entre 2.000 i 2.200 metres, fins i tot pujant a 2.500.

Per dimarts la borrasca de nord quedarà frenada al Mar mediterrani i un cop aturada tornarà a remuntar, en forma d'una primera llevantada carregada de més humitat, per la costa catalana en direcció cap al Pirineu oriental i central. Les nevades poden ser generoses però en cotes que aniran dels 1.800 als 2.000 m. tot i que el model d'AEMET, apunta a un cotade neu entre1.800i2.200metres al Pirineu oriental,baixantfins a 1.400en l'àreaoccidental.

Per dimecres 23 la situació no canvia i sembla que una segona llevantada tornarà a xocar de ple contra el Pirineu i la cota de neu podria baixar, atenció, fins als 1.500 meres, segons el model climàtic dels companys d'Skipass, i és que una bossa d'aire molt fred s'haurà situat sobre la península ibèrica.

Previsions del 25 al 28 de novembre

Les previsions per mitjans i finals de la setmana vinent són, atenció, excitants. Observeu en les fotografies que us adjuntem els models de neu acumulada que hem realitzat en progressió des de dilluns 21 i la progressió fins al divendres 25, diumenge 27 i dilluns 28. Ens apropem als 2 metres de neu a les cotes altes i de 1,5 metres a les cotes mitges. Millor impossible, el problema és que no s'indiquen els moviments i fluxos d'aire, per tant cal interpretar que falten molts dies i encara falta definir quins seran els moviments dels anticiclons i pertorbacions.

Siguem optimistes i a la vegada prudents, perquè tal com han estat advertint els meteoròlegs de TV3 aquestes previsions a tants dies vista s'han d'agafar en pinces per dues qüestions: primer perquè falten molts dies i, segon, perquè són mapes climàtics que preveuen els moviments dels anticliclons i les petrobacions en funció d'unes variables que poden canviar en poques hores. El més positiu, però, és que de moment continuen apuntant en aquesta direcció i els moviments són els que s'havien previts des de fa dies. Ho estan encertant.

En aquest enllaç del web d'Skipass, d'on hem obtingut les imatges, podreu veure la progressió i gruix de neu fent ús del vostre ratolí sobre e plànol de nivologia

Comentaris

5-10-20-tots
1
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny