Notícia

Buggies andorrans travessen i transiten per les pistes d'esquí de fons d'Aransa en plena jornada d'esquí

Tot i rebre l'avís dels esquiadors i personal de l'estació que la circulació està prohibida a la zona a l'hivern, es van negar a fer mitja volta i van transitar per les pistes traçades

Buggies andorrans travessen i transiten per les pistes d'esquí de fons d'Aransa en plena jornada d'esquí
Buggies andorrans travessen i transiten per les pistes d'esquí de fons d'Aransa en plena jornada d'esquí Autor/a: Aransa
No és la primera vegada que circulen vehicles pel mig d'una estació d'esquí de fons en plena jornada d'esquí, amb les pistes plenes de clients practicant esquí de fons o passejant amb raquetes per circuits marcats. Fa just un any uns fets similars també es van produir a l'estació d'esquí de fons de Sant Joan de l'Erm. En aquella ocasió va ser un grup de vehicles 4X4 que van destrossar les traces dels circuits de fons de l'estació d'esquí.


Dissabte passat 10 de desembre del 2016, dia àlgid del pont de la Puríssima, a les 12h del migdia, i amb l’estació plena de visitants, a l'estació d'esquí de fons d'Aransa van rebre la visita inesperada de tres buggies provinents d’Andorra. Van circular pel mig de les pistes d’esquí, i van aturar-se en plena zona de debutants on s’hi estaven impartint classes a famílies i nens.

L’entrada és va fer per un camí forestal que comunica els termes d’Aristot, Bescaran i Aransa. El trànsit d’aquest, està regulat per una normativa municipal que limita el pas de vehicles del 20 de novembre al 1de maig.

Segons els conductors dels buggies, no hi havia cap senyalització que informés de la prohibició del pas –quan aquesta és ben present -, i tot i passar per damunt d’unes pistes d’esquí perfectament treballades per a la pràctica de l'esquí nòrdic dels usuaris, van continuar la marxa 6 km. més, fins arribar a  la base de l’estació d’Aransa.

Com era d’esperar, en arribar a peu de pistes la sorpresa no va ser bona per tots professionals que s’hi trobaven. Des dels monitors que estaven fent classes, fins als diferents clubs d’esquí que entrenaven,  al personal de l’estació que hi estava treballant, visitants, i als esquiadors en general, tots, van córrer a advertir als conductors que estava prohibit circular amb qualsevol vehicle motoritzat per les pistes i que estaven posant en perill la integritat física dels visitants.

Per sort, des de que van entrar a pistes, alguns esquiadors ja els van advertir de que per allà no hi podien circular, però els buggies no van fer mitja volta i van continuar lentament el descens fins a peu de pistes, sense causar, afortunadament, més danys aparents que els de les roderes dels propis vehicles.

La neu dura i la reduïda velocitat en que hi van circular, degut als diferents avisos dels esquiadors van fer que sortosament els danys fossin mínims. L’estació va decidir contactar a Medi Ambient per fer constar la infracció de la normativa vigent. Acompanyats dels Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals es van desplaçar i van actuar fent complir la normativa municipal. Els propietaris dels vehicles es van justificar explicant que desconeixien la normativa actual.
 
Segons el comunicat enviat per l'estació, es remaraca que "És important recordar que a més de respectar les normatives vigents, l’accés de vehicles de tot tipus per les pistes d’esquí nòrdic, està totalment prohibit. No respectar aquesta normativa pot tenir greus conseqüències materials per l’estació, que a nivell econòmic depèn quasi exclusivament de l’estat de  la neu, però sobretot pot posar en perill la vida i la integritat física dels esquiadors i del públic familiar present a les nostres pistes. Des de l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa considerem aquest acte vandàlic d’una extrema gravetat. El desig de preservar el nostre territori i la seguretat dels nostres esquiadors,  és el que ens  mou a voler comunicar els fets ocorreguts el passat dissabte 10 de desembre de 2016".

Comentaris

  • Això ho fan a Andorra (a Grand valira, per exemple) i se'ls cau el pèl, i ho saben. A Gran Valira, o a qualsevol estació alpina tampoc hi ha señalització que no es pot pujar en vevicle per les pistes, però és de lògica que no es pot anar.
    Però al travessar la frontera molts andorrans es transformen en lo que realment son.
    Que provin a entrar amb els buggies a dins de Caldea, a veure què passa, total, no hi ha señalització que ho prohibeixi.

  • I total per acabar menjan un bocatta de truita o pernil que ells mateixos portarien a la butxaca.
    Desobediència dins de la natura es igual a càstig de treballs per la societat, a pasar una mica de vergonya al seu pais.

5-10-20-tots
1
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny