Notícia

Però així, nevarà o no?

La pregunta que tots ens fem a poques hores de finalitzar la llevantada

llevantada,pronostic
El pronòstic de neu que ens fa Skipass per les properes 48 hores és d'un gruix de neu d'entre 5 i 15 centímetres Autor/a: Captura de pantalla Skipass
"Neu n'hi dó" la feinada i risc que tenen els meteoròlegs aquest hivern per emetre pronòstics. Possiblement sigui un dels darrers desembres, i ja va passar el mateix amb el mes de novembre passat, que més difícil ho estan posant per encertar el moviment de les pertorbacions i borrasques, així com les cotes de neu. A poques hores de que la llevantada es vagi esvaïnt, els esquiadors ens fem la mateixa pregunta: "però així, nevarà paquet o no?"


Els professionals de la meteorologia ho tenen difícil per encertar i arriscar-se a donar pronòstics de temperatures i precipitacions en aquesta temporada. Ens trobem en una situació en la que el Pirineu, i bona part de l'Europa occidental, es troben en una zona de constant frontera entre l'anticiclò i les masses d'aire humides de l'oceà Atlàntic, les bosses d'aire africà (que de tant en tant empenten aires temperats o directament càlids des del nord d'Àfrica cap a Europa), i les masses polars que, a les alçades en què ens trobem en el calendari, ja haurien d'haver irromput amb una mica més de força i constància.

El cas és que portem un mes i mig en què fer pronòstics es fa difícil perquè tots els paràmetres es troben al límit. Una petita variació fa que el pronòstic de precipitació sigui erroni, i una variació en la pujada o baixada de temperatures farà que la neu sigui una realitat a 1.700 m. o a 2.500 en funció de molts altres condicionants. De fet això és el que va passar amb la llevantada de finals de novembre passat. Els models meteorològics van encertar plenament el moviment de les borrasques provinents de llevant que van escombrar Catalunya de sud a nord, però van fallar en encertar la cota de neu. Cal recordar que al refugi d'Ull de Ter la precipitació es va apropar als 200 litres/m2 al final del període de la llevantada de novembre. Però la cota de neu es va enfilar fins als 2.500 metres, i el que havien de ser 2 metres de neu, segons els models dels meteoròlegs francesos (un litre d'aigua equival a un centímetre de neu, aproximadament),  van acabar sent en forma d'aigua.

La situació ara mateix és similar: la llevantada però s'ha quedat més al sud, al País Valencià, al centre del mediterrani occidental, i amb prou feines ha arribat amb ganes a Catalunya i menys encara al Pirineu, on les precipitacions hi han arribat, malauradament, esmorteïdes. Llàstima, perquè les temperatures permetien pensar en què la precipitació seria de neu en cotes relativament baixes, a partir de 1.600 m. o per sota dels 1.200 m. Queden poques hores perquè la llevantada acabi desfent-se o desplaçant-se cap al mediterrani central i els pronòstics fan pensar que ens trobem, un cop més, massa al límit. Just en una frontera virtual en la que una petita variació fa que tot pugui quedar en un no-res o en menys del que es preveia.

Nevarà o no, doncs?

Doncs anem a explicar el que preveuen diversos models. Segons el model d'Skipass nevarà, i les precipitacions de neu per a les properes 48 hores són d'entre 5 i 15 centímetres de al Pirineu Oriental, però difícilment arribaran amb força al Pirineu central, o el que és el mateix, més enllà del Principat d'Andorra i els dos Pallars. Per contra els companys de MeteoPirineusCatalans arrisquen en el pronòstic i, si bé ja fa 24 hores que el van avançar i per tant pot haver canviat, apunten a nevades una mica més generoses per al Pirineu de Girona, però igualment febles al de Lleida. Coincideix en aquest pronòstic el del serveis meteorològics de TV3 i el de Snow-forecast.com.

El més contradictori de tot plegat és que els pronòstics es continuen basant en previsions i probabilitats de moviments que es continuen trobant massa al límit i, per  tant, no hi ha prou raons per fer previsions més segures i sense risc, perquè com explicàvem unes ratlles més amunt les borrasques de llevant que han d'afectar al Pirineu poden alterar fàcilment de nou el seu moviment, reposicionar-se, i acabar afectant amb més intensitat la serralada. Els models coincideixen que queden escassament 48 hores de llevantada i que les cotes de  neu sembla que estan garantides per més amunt dels 1.500 m. Amb tot, algú vol arriscar-se a fer una previsió més contundent amb tant condicionant al límit?

Però volem acabar amb un missatge molt positiu: continuarà fent fred els propers dies i per tant els canons de neu treballaran en les properes nits, garantint que a les pistes d'esquí les condicions de neu hi siguin ben presents i creixent en qualitat i gruix, de cara a les festes de Nadal que ja truquen a la porta.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny