Notícia

Una normativa de medi ambient de la UE obligarà a posar colorants a la neu artificial

La normativa entrarà en vigor al febrer i les estacions del Pirineu seran el banc de proves del continent europeu

marcel hirscher
Una normativa de medi ambient de la UE obligarà a posar colorants a la neu artificial Autor/a: Diaridelaneu.cat
Us imagineu que quan baixeu per una pista blava, verda o vermella, la neu tingui aquesta mateixa tonalitat? Doncs això serà així a partir d’aquesta mateixa temporada.

“A partir de febrer les estacions d’esquí hauran de posar colorants a les pistes que tinguin instal·lació de neu artificial” ha manifestat Jean-Claude Juncker, president de la Unió Europea.

Una normativa que ha passat força per alt al sector de la neu, malgrat ser d'obligat compliment molt aviat. Us ho expliquem amb detall en aquest article.


Una normativa de la UE obligarà a les estacions d’esquí de tot Europa a posar colorants sostenibles i ecològics, a les pistes d’esquí que disposin de sistemes de producció de neu. A més, les estacions d’esquí del Pirineu hauran de ser les primeres en aplicar la normativa, que entrarà en vigor ja aquest proper mes de febrer de 2017. Tant el Govern de la Generalitat de Catalunya com la UE volen que les estacions del Pirineu siguin el banc de proves del que dos mesos més tard s’haurà d’aplicar a les estacions dels Alps i de tot Europa.

Des de l’Oficina UE per a la conservació i protecció del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic han informat que els colorants, sempre d’origen vegetal o mineral, mai sintètic, hauran de ser injectats directament als canons de neu, ja siguin d’alta o baixa pressió.

Com funcionarà?

El procès serà senzill i fàcil d’aplicar: els canons expulsaran igualment aigua pulveritzada, com sempre, però a pocs centímetres de la boca del canó s'hi injectarà el colorant en pols, de manera que el resultat serà que els sortidors produiran una bonica neu de color.

Per exemple, els canons de les pistes vermelles incorporaran uns injectors connectats a unes grans bosses de colorant de vermell. D'aquesta manera les pistes quedaran "tenyides" amb una tonalitat cromàtica vermella.

Això sí, s'ha insistit amb que aquest colorant serà sempre d’origen sostenible i ecològic (tomàquets secs convertits en pols) en el cas de les pistes vermelles, i de pols d’alvocat, kiwi i pell de síndria o peres en el cas de les pistes verdes. Les pistes blaves i negres encara no està clar quin colorant es farà servir, però grans corporacions internacionals ja s'han proposat per ser-ne els proveïdors.

La reacció de les administracions

La Consellereia d’Agricultura veu en aquesta normativa una bona manera d’ajudar a recol·locar els excedents de cultius de tomàquets, síndries, peres, enciams, escaroles, espinaques, pistatxos i alvocats, actualment molt voluminosos. Els agricultors del tomàquet de la zona d'Almeria i els empresaris de la fruita de la zona del Pla de Lleida ja s'estan fregant les mans només de pensar amb com millorarà la seva facturació, ja que tot apunta a que aquests seran els gran s beneficiats de l'assumpte dels colorants.

D'altra banda l'Oficina UE per a la conservació i protecció del medi ambient i lluita contra el canvi climàti considera que amb aquest assumpte es contribuirà a frenar el canvi climàtic. Segons afirmen, la neu arrtifical, al no ser blanca i absorvir més la llum solar, es fondrà i s’evaporarà abans, contribuïnt així a la formació ràpida de nuvolades i tempestes de llamps i trons que després s’acabaran convertint en pluja i neu en altres zones més necessitades.

La reacció de les estacions d’esquí

Les estacions d’esquí han reaccionat amb cautela i prudència, però estan disposades a posar-la en pràctica ben aviat. Tampoc els queda més remei que fer-ho.

Des de La Molina han manifestat que veuen molt bé la proposta, ja que així s’estalviaran posar els típics cartells indicant la dificultat de la pista. Segons el director de l’estació “per exemple, si la pista ja ve tenyida de color vermell, no caldrà tornar-li a explicar al client que la pista és vermella posant el típic rètol vertical que porta un cercle vermell a l’inici de la pista". "Ni caldrà fer plànols amb ratlletes absurdes de colors, ja de seguida veuran de quin color és cada pista. Més fàcil impossible, així que endavant amb la nova normativa”.

De diferent manera ho veuen a Grandvalira, que aprofitaran per innivar les pistes amb els color de la bandera andorrana. Segons fonts oficials de l'estació “Les anirem tenyint de groc, blau i vermell, i així cada tres canons. Des de l’aire, a vista de drone , les pistes es veuran amb els colors de la bandera andorana".

La reacció dels esquiadors

Ahir Diaridelaneu.cat va estar demanant l’opinió dels esquiadors sobre aquesta qüestió i les reaccions van ser molt divergents. Per exemple, la Sisí Auvaqui Natrola, una esquiadora de Barberà del Vallès, però d'origen romanès, que aquests dies es troba de vacances a Vallter, considera que “ho trobo molt original i, mira, a mí si no m'encareixin el preu de forfet, m’és ben igual".

De diferent manera ho veu un esquiador d’origen rus, a qui vam trobar passant uns dies de vacances a la neu, en el seu cas a Port Ainé. Segons en Cadadi Alesfote Umesgrans el fet que una pista de dificultat vermella quedi tenyida de color vermell potser un problema pels daltònics, que la veuran de color verd. Per això afirma que "imagina’t el típic esquiador que, a més de ser un aprenent, és un daltònic reconfirmat, que no en té ni idea d'esquiar, i que es posa a baixar per la pista pensant que és una verda. Serà un merder pels socorristes", ha conclòs.

En canvi l'esquiadora Lolita Faves Allstendres , veïna de Ribes i habitual de Vall de Núria, va afirmar a Diaridelaneu.cat que estava indignada amb la proposta i que “és una vergonya això. Jo, la neu, la vull blanca, tota la vida ha sigut blanca. A casa sempre l'hem vist blanca la neu, com la llet pascual, oi que si mare?". Acompanyada per la seva mare, la Carmeta Allstendres, aquesta hi va afegir un rotund: "Oh i tant, a la meva muntanya sempre hi hem vist neu de color blanc. No hi volem coloraines. La volem blanca. Ara més que mai".

També ha resultat interessant la reflexió d'en Pere Quins Pebrots, esquiador que freqüenta Espot, ja que ho veu molt interessant perquè "així l'esquiador sempre tindrà un conixement directe i visual sobre si baixa per una pista de neu natural o de neu produïda". Per a ell és molt millor la neu artificial que no pas la natural i creu que així els esquiadors no tindran necessitat "d'aplicar filtres quan vulguin publicar una foto a l'instagram feta en una pista de neu amb colorant".

La normativa ha estat ja publicada al Diari Oficial de la Unió Europea. Els interessats en veure els detlals d'aquesta informació ho poden fer clicant en aquest enllaç.

Comentaris

5-10-20-tots
1
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

''Un consell: que quan facin el salt no tanquin els ulls''
Eduard Terricabres, en 'Terri' Cap de salts a la Llosa del Cavall

entrevista
giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


65%


14%


11%


11%

37 vots