Notícia

Crònica de la Baixada de torxes a la Nit de Reis de La Molina

Gràcies Reis de l'Orient per portar-nos el fred

Imatges de la Baixada de torxes a la Nit de Reis de La Molina
Imatges de la Baixada de torxes a la Nit de Reis de La Molina
Una nit màgica i especial la que es va viure a La Molina el 5 de gener. A les sis de la tarda al peu del telecadira Cap de Comella s’hi vivia un ambient especial. Prop de 100 voluntaris, de totes les edats i condicions, equipats amb roba vella i només amb els esquís (sense bastons), esperaven la posada en marxa del remuntador per pujar fins al restaurant Costa Rasa, a la cota 2.000 de La Molina.

Equipar-se de nou per a esquiar a aquesta hora, quan el més lògic és que en tot cas una hora abans s'hagin guardat botes i esquís, ja dóna una idea de que no estem davant una esquiada qualsevol. I tant que no, estem parlant de la Baixada de Torxes de La Molina, que organitza des de fa més de trenta anys l'Escola Poliesportiva de La Molina, conjuntament amb l'estació i els clubs d'esquí que tenen la seva base d'entrenaments i vida social en aquesta estació d'esquí.

La baixada de Torxes s'organitza cada nit del 5 de gener i el seu motiu no és altra que passar una bona estona i esquiada nocturna per acompanyar l'arribada dels Reis de l'Orient a Pista Llarga.

Així va anar

A partir de les 6 de la tarda, com esmentava més amunt, es va posar en marxa el telecadira Cap de Comella per apropar els voluntaris fins a Costa Rasa, on els responsables del refugi els esperaven per servir-los una xocolata a la tassa amb coca, una iniciativa molt encertada perquè els voluntaris i organitzadors puguin prendre forces i fer pujar la temperatura del cos. Una qüestió molt benvinguda abans de començar l'esquiada en la que, sovint, és una de les nits més fredes de la temporada.

La baixada en torxes va començar puntual, a les 6,30 de la tarda, en una fila índia d'esquiadors que baixant per la pista Costa Rasa, Diagonal Alta i pala baixa de Comella, va tenir una parada intermitent a la bifurcació per anar cap a Quatre Camins o la pista Estadi. A partir d'aquest punt els més petits van fer la baixada amb torxes i zig-zag per Quatre Camins.

Els més grans i experts, per la pista estadi, que presentava unes condicions de neu que feien poc aconsellable la baixada dels més petits. Sí, sempre hi ha alguna relliscada. Sí, sempre hi ha alguna guspira o flama que pot fer un forat a l'equip d'esquí, per això es porten els equips vells. Sí, sempre hi ha a qui no se li encén la torxa o a qui se li acaba abans d'hora... aquesta és la gràcia i la "màgia" de la Nit de Reis!

Uns pocs minuts després, les dues "serps" de torxes en moviment es trobaven i s'unificaven sobre Pista Llarga, on ja els esperven els reis de l'Orient, en Gaspar, en Melcior i en Baltasar, escortats en avançada per les trepitjaneus de La Molina.

Als vorals de Pista Llarga, més de dues centes persones esperaven en fanalets l'arribada de la comitiva de torxes en moviment. Una fila índia per la banda dreta i una altra per la banda esquerra feien de Pista Llarga un escenari per a l'esquí, diferent, especial, màgic...

La nit més màgica de l'any arribava, ara sí, al moment més àlgid: els Reis, arribats al peu de pista de Pista Llarga van començar la seva particular entrega de regals. Nens i nenes emocionats i il·lusionats, captivats pel moment, pares especialment motivats, els avis, tiets i tietes... igualment expectants. Així és de familiar i emotiva la Nit de Reis.


Regal de Reis per La Molina

Poc a poc, els participants a la baixada de torxes van anar retirant-se del peu de pistes de Pista Llarga fins que, un parell d'hores més tard, la calma tornava a la zona i es deixava la pista en la més absoluta tranquil·litat. Pocs minuts després de quedar tot buit, els canons de neu que començaven a produir. Els Reis acabaven de portar a La Molina el millor dels regals que pot rebre una estació en una temporada estranya com aquesta, en què les nevades naturals només han fet acte de presència, fins ara, dos dies.

Gràcies Reis de l'Orient per portar-nos fred i neu. I que per molts anys es pugui continuar amb la baixada de torxes, un esdeveniment que cap esquiador s'hauria de deixar perdre. Ens hi veiem l'any vinent?

Podeu veure més imatges de la baixada de torxes en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

''El meu dia a dia és intentar gaudir 'a muerte' de la muntanya''
Txema Trull Fotògraf especialitzat en el món de la neu

entrevista