Notícia

Proposta per fer compatible l'Skimo amb les trepitjaneus a Andorra

Ski Andorra elaborarà una planificació de pistes i horaris en què és segur practicar esquí de muntanya mentre treballen les trepitjaneus

El cable de les trepitjaneus suposa un problema greu per als practicants d'skimo que ignoren l'ús d'aquest cable per part de les trepitjaneus
El cable de les trepitjaneus suposa un problema greu per als practicants d'skimo que ignoren l'ús d'aquest cable per part de les trepitjaneus
El  president d’Ski Andorra, Joan Viladomat, ha explicat aquest dimarts a l'ANA (Agència de Notícies andorrana) que la solució per garantir la seguretat de la pràctica de l’esquí de muntanya passa per elaborar una planificació per temporada fixant les pistes i els horaris en què no hi hagi màquines trepitjaneu treballant.

L’objectiu és que els practicants d’aquest esport que entrenen de nit ho facin en les zones on es garanteix la seguretat per evitar accidents greus. El Govern andorrà i la Federació de Muntanyisme del país treballen per disposar d’un reglament que reguli aquesta pràctica abans de final de temporada.

La perillositat de la pràctica de l’esquí de muntanya dins de les estacions d’esquí s’ha posat de manifest aquest dimarts durant la jornada tècnica que Ski Andorra. El responsable de màquines de Pal, Josep Maria Gelabert, ha explicat que l’element que genera més problemes de seguretat és el ‘troll’, el cable que subjecta les màquines trepitjaneu quan han de treballar en pendents importants, que té una llargada de fins a 1.000 metres i per tant és poc visible per als practicants d’esquí de muntanya que entrenen fora de les hores d’obertura de l’estació. El cable té 4,5 tones de força i queda molt tensat, de manera que les estacions senyalitzen els punts d’ancoratge que disposen per evitar ensurts i que no es tornin a repetir accidents mortals com el que hi va haver el gener del 2014.

Més practicants d'skimo en pistes d'alpí en aquesta temporada

La presència de practicants d'skimo a Andorra s'ha incrementat aquesta temporada per l’absència de neu fora de les pistes i, segons informen, en una mateixa nit es poden trobar fins a 15 esquiadors de muntanya compartint pista amb les màquines trepitjaneus. Davant la realitat i l'evidència que els practicants d'aquesta modalitat cada dia són més, i que ja no és només una moda passatgera, des d'Ski Andorra es proposa un reglament abans que acabi aquesta temporada, que estan preparant conjuntament amb el Govern i amb la Federació de Muntanyisme. La solució passa per fer públic una planificació dels horaris i les pistes en què no s’estigui treballant amb màquines subjectades per cables, de manera que els practicants d’aquesta modalitat tinguin cada nit un espai on poder entrenar-se.

Des d'Ski Andorra s'ha recordat que les estacions d’esquí tenen l’ús privatiu del terreny públic, i que per tant qualsevol altra activitat ha de ser compatible amb la dels dominis, que són qui han de regular les activitats que s’hi duen a terme. Això vol dir que les estacions podrien prohibir l’esquí de muntanya dins dels dominis esquiables, però aposten per fer un reglament que els avali perquè la seva voluntat no és sancionar. De fet, ha reconegut que “a tots ens agradaria que hi hagués autorregulació però s’ha demostrat que no funciona, perquè hi ha molta gent que pensa que la muntanya és de tots”.

Els responsables de les estacions han destacat que hi ha molta gent que no és conscient del perill que suposen aquests sistemes d’ancoratge, i demanen que es facin campanyes de sensibilització.

Altres articles relacionats

Entrevista conductor trepitjaneus a Masella
Entrevista conductor trepitjaneus a Vallter 2000
Trepitjant les pistes de La Molina una nit de febrer

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny