Notícia

Font-Romeu creixerà cap al sud i cap al nord

El projecte d'una nova pista que uneixi poble i estació d'esquí s’implementarà en un termini de dos anys

Font romeu,font-romeu
Font-romeu farà una nova pista d’esquí en un vessant sud Autor/a: Diaridelaneu.cat
"Font-Romeu farà una nova pista d’esquí". La notícia la vam donar en exclusiva, ahir, a la pàgina de neu de L'Esportiu, i és que el fet que una estació d'esquí projecti fer una nova pista d'esquí és una molt bona notícia en els temps que vivim. Però si a més, l'anunci de fer una nova pista ja és per sí mateix una exclusiva, més ho destaca encara el fet que el projecte contempli que es farà en un vessant sud, i en una cota baixa, de 1.775 m. Això, en ple canvi climàtic marcat per l'escalfament global, sembla molt arriscat. O com a mínim atrevit. I l'ampliació cap al nord? Aparcada però no abandonada. Us ho expliquem.


"Potser la unió entre Font-Romeu i Els Angles haurà d’esperar, però el que segur que no s’aturarà serà la construcció d’una nova pista d’esquí entre l’estació d’esquí i el poble.” Així ho va declarar el director de l’oficina de turisme de Font-romeu, Christian Sarran, en una trobada amb mitjans de comunicació a la mateixa estació d’esquí aquest dilluns passat.

Els reptes: cara sud i cota baixa

Fer una pista d’esquí que uneixi el poble de Font-romeu, a poc més de 1.775 m d’altitud, amb el peu de pistes de l'actual estació d’esquí, a 1.965 m, és ara mateix el projecte prioritari que es planteja implementar en un termini màxim de dos anys. Actualment aquest trajecte ja es pot fer de pujada i baixada amb el telecabina Les Airelles, però no pas esquiant.

Sarran va admetre que fer una pista d’esquí en un vessant sud i en una cota relativament baixa és un doble repte, però no per això un impediment: “És un vessant sud, d’acord, necessitarà més innivació de la normal, però això ja no és un problema. La tecnologia actual dels canons ens permet fer més neu en condicions marginals.”. Pel director de l'oficina de turisme el condicionant de la cota baixa i cara sud no sembla que hagi de ser un problema: “Les pistes de la cara nord ja estan en una cota de 1.700 m. i s'hi està fent neu sense massa problemes, res fa pensar que no es pugui fer neu igualment en un vessant sud.”

Però no només innivar aquesta pista serà un dels obstacles: “Només tenim un dubte en estudi: com superar un petit pujol que intercedeix en el trajecte.”. I el dubte passa per si cal fer un túnel o bé instal·lar algun tipus de remuntador que ajudi a superar aquest desnivell que ara mateix priva de fer una baixada contínua seguint el desnivell per gravetat.

Per a la direcció de Font-romeu, estació de propietat municipal però de gestió privada per mitjà de la concessió a l'operador Altiservice, la inversió és clau, i és que amb la nova pista l’estació millorarà molt la mobilitat d'esquiadors i vehicles entre poble i pistes.

Canvi de telecabina i un nou aparcament soterrat

El projecte de la nova pista anirà complementat amb un nou aparcament soterrat al nucli urbà. De fet l'actual telecabina serà canviat, ja que és "un giny vell que està arribant a la fi de la seva vida com a instal·lació", diu el director, i aprofitant aquesta circumstància, i a la vegada necessitat, es farà una nova estació de sortida i arribada d'un nou telecabina, amb més capacitat i més còmode, que anirà enllaçat a un gran aparcament soterrat de nova construcció i de diverses plantes al poble de Font Romeu.

La idea, segons Sarran, és "eliminar del tot l'accés en cotxe a l'estació, alliberant de trànsit la carretera, posant fi als aparcaments que ara poden resultar caòtics en temporada alta i fer, en conjunt, una estació més agradable, més segura, més tranquil·la".

El pes d'una història en positiu


El projecte s'haurà d'implementar en un parell d'anys i serà un pas important, però encara no definitiu, per fer de Font Romeu l'estació de referència del sud de França, un referent que ara ja ho és, en bona part, per quilòmetres de pistes, per nombre d'esquiadors, per places turístiques (més de 30.000), i per negoci, ja que és una estació viable econòmicament. I molt important, pel pes de la seva història. Cal recordar que el segon remuntador de França es va instal·lar aquí l'any 1932, i va ser de les primeres estacions en apostar per la neu produïda, ja l'any 1984.

Convençuts d'un futur millor

La visió i aposta de futur dels actuals responsables de l'estació es podria dir que és, genèticament, la mateixa dels anteriors responsables: apostar, invertir, innovar. Un exemple evident és la seva xarxa de canons de Font-Romeu, que actualment amb 504 unitats i 46 quilòmetres de pistes innivades, és la 5a del Pirineu en xifres absolutes. Actualment la seva aposta tecnològica és pels canons de baixa pressió, que permeten fer més neu amb menys consum i amb temperatures marginals, fins i tot per sobre els 0 graus.

No hi ha dubte que Font Romeu mira al futur sense gens de por ni reserva pel canvi climàtic, potser perquè la força que li dóna la seva història ha esdevingut una garantia que els avala. Per què? Fins ara es pot dir que gairebé tot el que han estat fent a l'estació els ha funcionat, i molt bé, i les noves inversions no faran altra cosa que fer-la més atractiva i més competitiva.

I l'ampliació cap al nord?

El projecte de fusió cap al nord, amb Els Angles i Formigueres, no només no està ni aparcat ni oblidat. En veu baixa, i en petit comitè, a Font Romeu tenen clar que és només una qüestió d'anys que es pugui reactivar el projecte. La presió en contra que hi ha ara, sovint liderada per actors que no viuen a la zona no els fa témer pel projecte. Saben que la campanya en contra és conjuntural i que, tard o d'hora, els fets els donaran la raó: no hi ha alternativa econòmica a la neu a la zona. Així doncs l'ampliació es farà. El quan? Aquesta és una pregunta amb una resposta que vindrà marcada per dos condicionants: per l'oportunitat en el temps i per la necessitat econòmica i social de la zona.
Així doncs, paciència, i mentrestant anar fent feina.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny