Notícia

Les 10 coses que has de saber d'Els Angles

És una estació de propietat municipal, d'ambient molt familiar i de marcat caràcter català, una de les senyes d'identitat d'aquesta estació

Les Angles,Els Angles
Imatge captada amb drone d'Els Angles, amb l'estació d'esquí al fons Autor/a: Matterfilm
Els Angles (Les Angles com a nom comercial) és una de les 3 estacions d'esquí de la comarca del Capcir, a la Catalunya del Nord, situada a 30 quilòmetres de Puigcerdà i 90 de Perpinyà. És una estació de mida mitjana-gran amb pistes a la falta dels vessants nord, est i sud del Roc d'Aude (2.325 m.) i Mont Llaret (2.376 m.). Estació de propietat municipal, d'ambient molt familiar i de marcat caràcter català, una de les senyes d'identitat d'aquesta estació. És l'única estació d'esquí de tot el Pirineu en la que diverses pistes arriben al mateix nucli urbà de la població que fa de peu de pistes.


Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de Les Angles, segons la nostra experiència d'acord amb diverses visites realitzades.

1 - La neu.

La millor neu es troba sempre al sector de Balsera, en un vessant clarament nord de l'estació. En general tota l'estació reuneix bones condicions al llarg de tota la temporada. No seria el cas però de les pistes ubicades en els vessants sud i de cota baixa, que com és lògic pateixen més transformació quan s'apropa el final de temporada. La mitjana és de 140 dies d'esquí. La precipitació acumulada per temporada és d'entre 6 i 7 metres. Disposa de 363 canons de neu, majoritàriament d'alta pressió. El Capcir és una comarca situada en un altiplà amb un microclima especial que manté la temperatura en 4 graus més baixa que a les zones limítrofs, un factor clau en la conservació de la neu.

2 - Els remuntadors.

Fins a 22 remuntadors, amb especial importància el paper que juga com a columna vertebral de l'estació el que és el telecabina més gran del Pirineu francès, Les Pellerins, que a l'estiu dóna servei a un bike-park de prestigi i fama internacional. Cal destacar els dos telecadires desembragables de 4 i 6 places i 2 de pinça fixa. La resta són 11 teleesquís i tres cintes transportadores.
El 2003 s'instal·lava el desembragable de 6 places Pla del Mir, que va suposar la renovació de tot el sector del mateix nom.

3 - Les pistes.

Sobre plànols hi ha traçats 55 km de pistes entre les cotes 1.625 i 2.370. D'aquests 55 km n'hi ha 46 que compten amb xarxa de neu produïda. Les competicions es fan a la pista La Courbas, un impressionant mur de dificultat vermell situat al sector del Pla del Mir.  També disposa de 35 quilòmetres de circuits d'esquí de fons.
Una curiositat de les seves pistes: es pot baixar esquiant fins al mateix poble i acostuma a ser de les primeres estacions en obrir temporada i de les darreres en tancar.

4 - Forapistes i àrees freestyle.

L'estació disposa d'un snow-park molt complet i cuidat a la zona de Bigorre, amb 3 pistes (negra, verda i blava) i una àrea específica per al forapista, inaugurada la temporada 2013-14 i coneguda amb el nom de Costa Verda. L'àrea està controlada i abalisada.

5 - Història.

Va néixer l'any 1964 impulsada per l'aleshores alcalde del poble d'Els Angles, Paul Samson. Aleshores a la Catalunya del Nord només hi havia Font-Romeu. La zona havia estat diagnosticada com a molt adient per a la construcció d'un centre d'esquí pel conegut militar francès François Mermet, que ja a l'any 1932 l'havia assenyalat com a espai idoni. Avui una pista porta el seu nom, el famós mur Mermet, una negra que impressiona per la seva amplada i desnivell.

6 - Restauració i allotjament.

A pistes hi destaquen Le Chalet, cuina molt variada, amb base de producte local del Capcir i la Catalunya del Nord de gran qualitat, amb preus idèntics, o gairebé, als que podem trobar a les estacions del vessant sud-català. Al poble hi destaca el restaurant Chez Antonio, gairebé tocant a pistes. Per allotjament hi ha diversos hotels, entre els quals podem destacar l'històric Le Llaret, el primer de l'estació que va ser fundat per l'alcalde impulsor de l'estació.

7 - Accessos, aparcaments.

Hi accedim per una carretera preciosa voltada de frondosos boscos de pi negre, pavimentada i en perfectes condicions, curiosament amb un traçat amb molt poca corba o viratge tot i ser una carretera a 1.600 m. d'altura. Pas constant de llevaneus en cas de nevada.

8 - Serveis generals.

Tots els serveis que ha d'oferir una estació d'esquí, que a la vegada és un poble, hi són presents i el cert és que és una de les estacions més completes del Pirineu.
L'escola ESF hi és present, com també escoles i clubs de procedència sud-catalana. Al poble hi trobareu botigues de lloguer i venda de material, serveis diversos, centre mèdic o sala wi-fi gratuïta a l''oficina de turisme.
L'estació disposa del segell d'esquí familiar i certificat mediambiental, dues qualificacions molt valorades a França.
Des d'aquesta temporada s'ofereix aplicació pròpia per a mòbils.
A destacar l'espai pic-nic del Pla de Bigorre, una sala equipada amb bar, taules i cadires d'accés lliure, amb manteniment constant de brasa de foc natural on hi podreu coure la vostra carn o, perquè no, fer-hi la vostra calçotada. Ambient 100% català.

9 - Après-ski i esdeveniments.

A Els Angles hi ha diversos restaurants i bars on completar el dia d'esquí, a més de gimnàs, cine, discoteca, església parroquial i un parc d'animals d'espècies pròpies del Pirineu. Hi ha en projecte una sala esportiva polivalent amb piscina i parc spa.
En quant a esdeveniments cal destacar la trobada de practicants de monoesquís (febrer) i el festival de música electrònica Garosnow (gener).

10 - El millor i el pitjor.

Els Angles és una estació de marcat caràcter familiar, completa, variada i equilibrada que s'adapta a tots esl esquiadors sigui quin sigui el seu nivell.
A destacar la simpatia dels seus treballadors, sempre tenen un somriure i un "bon dia" o un "bon jour" per als clients. Els Angles és una estació autènticament catalana, i la defensa de la identitat és una de les seves senyes d'identitat que la fan autèntica, lluny de l'esperit comercial, tot i que també el té, que a vegades ens trobem en altres estacions d'esquí del Pirineu francès i fins i tot de la Catalunya del Nord.
Paisatge preciós al seu entorn, amb vistes al llac de Matamala (zona amb activitats d'estiu i d'hivern), massís de Madres, Canigó, Cambra d'Ase, Puigmal, Tosa d'Alp, Peric i les estacions veïnes de Font-Romeu i Formiguera.

El pitjor? Costa trobar-hi algun "però", però hi és: les pistes del sector Pla del Mir, La Courbas, i el mur Mermet així com la verda Llaret, pateixen en les seves cotes més baixes quan la temporada avança a partir de març. Són a cara sud-est i la insolació hi és elevada.

Més informació:

Web oficial: www.lesangles.com
El nostre àlbum de fotografies de Les Angles en aquest enllaç.
EntrevistaJérôme Meunier, director de Les Angles.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny