Notícia

Es compleixen 60 anys de la instal·lació del primer teleesquí al Pas de la casa

Per poder posar-lo en marxa va caldre l'ajuda d'un motor de camió amagat en una barraca prefabricada

Coll Blanc,teleesqui
Es compleixen 60 anys de la instal·lació del primer teleesquí del Pas de la casa. Autor/a: Arxiu Francesc Viladomat
L'any 1956 Francesc Viladomat posava la primera pedra del que ara és Grandvalira, superant intents d'expulsió del país, amb transport nocturn per evitar els sometents o un camió camuflat per fer funcionar la instal·lació.


Aquest 2017 se celebra l'efemèride dels 60 anys de la inauguració del primer teleesquí que va funcionar a Andorra, el Coll Blanc, que Francesc Viladomat va instal·lar al Pas de la Casa. La construcció va començar l'estiu del 1956 i es va acabar aquell mateix hivern. Va començar a funcionar, tot i que de manera esporàdica, durant la temporada 1956-57. Amb ella començava a caminar la primera estació d'esquí a Andorra.

Aquest teleesquí tenia un recorregut de dos quilòmetres i 400 metres, 480 metres de desnivell, i una capacitat de transport de 450 esquiadors l'hora. Per a la instal·lació d'aquest primer remuntador va compta amb l'ajut del polonès JeanPomagalski, enginyer i propietari d'una empresa francesa de teleesquís, que va permetre ajustar el pressupost del giny fins a poc menys del milió de pessetes. Els diners els va aconseguir gràcies a la confiança d'alguns bancs del país.

Un cop instal·lat i per poder posar-lo en marxa va caldre l'ajuda d'un motor de camió amagat en una barraca prefabricada

Cal recordar que Francesc Viladomat, empresari fundador de l'empresa Teleesquís Viladomat, conseller delegat i accionista majoritari de Saetde, va ser un dels impulsors de la marca Grandvalira i visionari a l'hora de crear la botiga Esports Viladomat. Setanta anys després, la història de l'esquí a Andorra no s'entén sense la seva figura.

Avui el diari Ara Andorra en publica un extens reportatge.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny