Notícia

Aymar Navarro, un aranès entre l’elit del freeride a Arcalís

Aymar Navarro, un aranès entre l’elit del freeride a Arcalís. Imatge d'arxiu.
Aymar Navarro, un aranès entre l’elit del freeride a Arcalís. Imatge d'arxiu. Autor/a: Diaridelaneu.cat
Ordino Arcalís serà la capital mundial del freeride en acollir dues proves del Freeride World Tour. La primera cita tindrà lloc demà mateix, dijous dia 9. Els dies immediats es desenvoluparà la segona prova, que farà de cerimònia inaugural i que substitueix la inicialment programada a Chamonix. L'estació andorrana és un referent de l'esquí fora pista amb més de 130 itineraris específics que sumen més de 120 km.
 


Hi ha imatges que es queden a la retina. Imatges d’homes i dones que baixen per muntanyes impossibles, canals i tubs que obren via de neu per llocs totalment inversemblants, amb pendents de més del cinquanta per cent d'inclinació. Semblaria impossible però no. Aquests homes i dones existeixen i els millors del món es citaran aquest cap de setmana en la competició més prestigiosa del planeta: el Swatch Freeride World Tour que se celebra a Vallnord – Ordino Arcalís. I entre tots aquests herois, un sol espanyol, Aymar Navarro, que buscarà plantar cara i fer un bon descens.

Aquesta serà la teva quarta participació el FWT Vallnord-Ordino Arcalís. Quin balanç fas fins ara?

Molt positiu, cada vegada que m'han cridat per poder participar ha estat una experiència boníssima. Poder competir i conviure amb els millors riders del món és tot un plaer i intento aprofitar al màxim l'oportunitat que em donen.
 
Tu que has viatjat per tot el món què et sembla Arcalís pel freeride?
La veritat que és una passada ja que tens molts sectors propers a l'estació, per a tot tipus de nivells i molt diferents. Sempre és un plaer poder tornar a esquiar en aquestes muntanyes. 

Què destacaries de l'estació andorrana? 
La facilitat d'accedir en aquests sectors de freeride. I les ganes i actitud que posa l'estació per tirar endavant aquestes iniciatives, com l’escola de freeride o marcar l’entrada a spots més coneguts amb portes, per fer créixer el freeride. 

Com funciona una competició de freeride com el FWT?
Doncs és difícil d'explicar en quatre línies però en resum seria: Un dia abans et diuen en quina muntanya es celebra la competició i tens aquest dia per poder estudiar per on baixaràs. Però solament es pot estudiar des de la zona baixa o des de la muntanya frontal, mai es pot baixar pel sector de la competició per provar-ho. L'endemà tens la teva baixada i quatre jutges et posen una nota segons la baixada tenint en compte aquests paràmetres: línia, fluïdesa, estil aeri, control i tècnica. 

Com segueix l'espectador la competició?
Jo aconsello que si tens l'oportunitat de poder estar a Arcalís aquesta setmana que vagin a veure-ho en directe. En el cas que no es pugui, la competició es retransmetrà a través de la pagina web www.freerideworldtour.com

Creus que el nivell del FWT ha pujat molt?
Si que ha pujat, sí. I a més puc assegurar al cent per cent que seguirà pujant i mira que és difícil. Però en tenir un circuit Junior s'estan creen escoles i clubs especialitzats en freeride i això s'està notant moltíssim aquests últims anys. 

Qui són les teves referències en freeride?
Per mi Jeremie Heitz i Leo Slemett són els meus favorits en les competicions.

Quin és el teu objectiu aquest any a Vallnord sabent que l'any passat vas poder fer un top cinc?
Doncs com cada any poder gaudir d'aquesta experiència i com no … poder donar la màxima guerra possible ;-)

Et veiem l'any que ve fent tot el calendari?
Temps al temps. No m'agrada marcar-me objectius. M'agrada gaudir d'aquest esport, aquest és el meu únic objectiu real. Una vegada compleixes amb aquests objectius els resultats arriben sols. 

Què li recomanaries a la gent que comença amb el freeride?
Doncs que no tinguin pressa, que busquin baixades adequades al seu nivell d'esquí. Que és un esport per gaudir no per anar per sobre de les possibilitats i patir. 

I als que saben i els tempta la competició?
Doncs més o menys és el mateix consell però adaptat… a poc a poc i bona lletra, i no per ser una competició cal arriscar més del compte. Anar dins de les nostres possibilitats és el millor per poder aconseguir resultats.
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny