Notícia

Així s'explica una estació d'esquí per dins i a fons

El 18 de febrer es va organitzar una jornada tècnica de funcionament d'una estació d'esquí

La Molina
Fotografia de grup dels participants dissabte passat a la jornada tècnica de funcionament d'una estació organitzada a La Molina Autor/a: La Molina
Dissabte passat, 18 de febrer, es va organitzar a La Molina una jornada tècnica que tenia per objectiu conèixer el funcionament d'una estació d'esquí.


jornada-tecnica-descobreix-la-neu-a-la-molina-museu

La jornada va començar a les 10 del matí al peu del telecabina Alp2500, giny mecànic que a la vegada va transportar els 10 integrants de l'activitat formativa a la cota superior del telecabina, a .2.250 m. En aquest punt el responsable d'explotació de l'estació d'esquí, Pere Blanch, els va fer una explicació del funcionament dels transports per cable que fan ús de la tecnologia desembragable.

També a l'estació d'arribada del telecabina, però ja a l'exterior i sobre la neu, l'equip de pisters de l'estació va fer una exposició del material i equips que es fan servir per atendre els esquiadors accidentats, ja sigui en pistes com afectats per una possible allau, el material tècnic que es fa servir o com s'evacuen els passatgers d'un telecadira en cas d'avaria greu.

Abans de dinar encara hi va haver temps per conèixer el funcionament de la producció de neu. Els llacs d'emmagatzematge i la connexió entre aquests en diferents cotes, així com la xarxa de canonades i diferents tipologies de canons (alta i baixa pressió) i boques de canó, van donar pas a una visita a la sala de màquines de producció de neu de La Molina, que recordem és la pionera en l'ús d'aquesta tecnologia en xarxa a l'Estat espanyol.

jornada-tecnica-descobreix-la-neu-a-la-molina-sala-maquines-produccio-neu

En aquesta sala, informats i guiats per Xavier Perpinyà, responsable de producció de neu a l'estació, es va explicar el calendari de funcionament de la neu produïda així com les variables que cal tenir presents, com ara el calendari d'inici i finalització, les hores de producció disponibles en funció del cost i el consum energètic de dies laborables o festius, condicions d'humitat, temperaratura, prioritats comercials i condicionants ecològics. Tot plegat un difícil equilibri que cal tenir sempre molt present i les conseqüències que se'n derivarien en cas de no complir-se rigorosament.

Ja a la tarda, després del dinar, la jornada es va traslladar al Museu de la Molina. S'hi van tractar i exposar temes relacionats amb els esports a la neu, tant pel que fa a d'esports de risc com de lleure. Finalment s'hi va fer un repàs a les condicions necessàries perquè es produeixin allaus, i les mesures per evitar aquest risc, així com els protocols d'actuació en cas que es produeixin, així com una demostració sobre la neu del funcionament d'un Arva.

El projecte "Exploratori dels recursos de la natura" compta amb el suport de l'Ajuntament de Berga, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona i l'estació d'esquí de La Molina. La Jornada anava adreçada a totes les persones interessades en l'esquí i esports a la neu, tècnics del món de l'esquí, escoles d'esquí i, en general, amants de la neu i la muntanya.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny