Notícia

Esquiada per la pista Barcelona de La Molina

Track per la futura pista de descens de la candidatura Barcelona-Pirineus2026

barcelona,la molina,salt,skitude,miguel soto
Entrada a la pista Barcelona Autor/a: Diaridelaneu.cat
Esquiada per les pistes La Coma, Barcelona i Olímpica el dijous 9 de març de 2017. Un dia amb sol, vent en calma i neu primavera. La pista Barcelona, tot i ser un dels traçats més antics de l'estació, continua sent una gran desconeguda. Aquesta pista formaria part del tram central de l'estadi de descens de la candidatura Barcelona-Pirineus 2026, tal i com ja vam informar l'estiu passat amb motiu de la publicació del PDU de La Molina-Masella.


planol-sector-pista-barcelona-la-molina

La pista Barcelona és una negra a la qual s'accedeix per la combinació del telecabina Alp2500 i el teleesquí Set-Fonts. Si només prenem les dades de la pista Barcelona, aquesta té una cota de sortida a 2.330 m. i arribada a 2.000 m., amb una llargada d'aproximadament 900 m. Sense bosc en cap lateral a la part alta, d'orientació est. No disposa d'innivació i sovint, tot i tenir neu, no es trepitja, com va ser el cas del dia de la nostra visita, així que cal considerar-la com una bona pista per als qui busquen traçats controlats i abalisats amb neu natural i no trepitjada. És dir, com un forapista.

Per contra, el que seria l'estadi de Descens d'uns hipotètics jocs d'hivern a La Molina-Masella pren aquesta pista com a tram central, sent a la pràctica la unió de les pistes La Coma, Barcelona i Olímpica. La seva cota de sortida és a 2.500 m. (Refugi Niu de l'Àliga) i arribada al Llac de La Molina (1.690 m.). La seva llargada seria de 4.600 m.

Algunes dades històriques

Cal tenir present que el primer telecabina de la Tosa es va inaugurar l'any 1954, però en aquell moment encara no hi havia cap pista "oficial" a la muntanya de la Tosa, només existia referenciada per nom la Comabella.

Va ser l'any 1957, quan en l'actual traçat de la pista Barcelona, es va organitzar una cursa amb el nom de Copa Barcelona i aquest fet va ser el que va donar origen a batejar-la així. La pista, inicialment, seguia el seu traçat fins a enllaçar amb l'actual pista Olímpica. Malauradament aquest darrer tram actualment ha deixat de formar part de la pista, però és possible que ho fes per algun punt molt proper a l'actual pas de les torres d'alta tensió que vénen del coll de Pal.

Ara bé, segons el projecte del PDU redactat l'any 2016 aquest tram seria recuperat per tal de poder fer el descens integral, ja que actualment no és possible, doncs la Barcelona queda tallada en sec a la cota 2.000. Arribats a la fínalització de la pista cal prendre un camí planer que mena endirecció nord per anar a trobar l'enllaç amb la pista Olímpica. Està abalisat i perfectament senyalitzat.

Observació important

En el nostre track, que podeu veure en imatge adjunta s'ha enregistrat amb l'app Skitude, i en aquest hem procurat fer l'esquiada integral del que serà l'estadi de descens. Això ens va obligar a fer un tram difícil i no abalisat, que es localitza poc abans d'enllaçar amb la pista Olímpica. Es tracta del torrent de la Font Gran, de pendent molt pronunciat, que actualment no és pista ni traçat oficial al plànol de pistes. Per tant, si algun lector vol fer el mateix itinerari, ha de tenir present aquesta qüestió. En tot cas, és recomanable fer-la només si hi ha un gruix de neu considerable, ja que si no és del tot inviable.

Opinió personal

La pista Barcelona és una pista solejada, que convida especialment a gaudir de l'entorn, doncs les panoràmiques són molt diferents del que estem habituats a veure des d'altres racons de La Molina.

No cal que us digui que si algun dia es concedeixen els Jocs d'Hivern a La Molina i Masella, penso que aquesta pista seria un traçat espectacular per a un descens.

Comentar una curiositat: la visita la vaig fer l'endemà de la victòria del Barça sobre el PSG, amb el famós resultat de 6-1, circumstància que em va convidar a fotografiar la balisa número 6 amb el nom de Barcelona i publicar-ho a les xarxes socials amb un notable èxit.

Track enregistrat amb l'app Skitude

Per recordar la vostra baixada o el vostre dia d'esquí el podeu registrar amb l'aplicació gratuïta que La Molina té a la xarxa per als dispositius mòbils, o també fer-ho via Skitude.: http://www.skitude.com/es/skituder/tracks/render/user/ivan+sanz+tusell/id/88926

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny