Notícia

Ax 3 Domaines: la neu de l'Atlàntic que vol apropar-se a l'esquiador català

Invertirà 25 milions d'euros en un termini de 5 anys per modernitzar remuntadors, fer noves pistes i apropar-se a Barcelona

Bones panoràmiques des de les cotes altes d'Ax Bonascre
Bones panoràmiques des de les cotes altes d'Ax Bonascre
Ax 3Domaines, aquest és el nom de la unió de les estacions d'esquí de Ax-Bonascre (abans coneguda comAx-les-Thermes, nom de la població termal que l'acull), Ascou i Mont d'Olmes. No és una unió física per pistes, però si de gestió empresarial i de forfet comú per a ús de les tres estacions. Situada al departament occità de l'Arieja (França) està situada a 44 quilòmetres de Puigcerdà pel túnel de Puymorens (6,70 € el peatge). És una estació de mida mitjana-gran, amb 80 quilòmetres de pistes i 18 remuntadors. Ambient francès, sobretot per la proximitat de Tolosa (Toulouse) a només 1h.30 min. en cotxe. També és accessible en tren per la línia internacional de la Tor de Querol. Ax 3 Domaines farà parlar, i molt, en els propers 5 anys. Us ho expliquem.


ax-3-domaines-una-estacio-desqui-dinfluencia-atlantica-molt-propera-a-barcelona/fotos_ax_bonascreax_3_domaines_esquiadors_joves
Ax 3 Domaines: la neu de l'Atlàntic que vol apropar-se a l'esquiador català (Foto: Diaridelaneu.cat).

Ax Les Thermes. A finals dels anys 80, i fins a mitjans dels 90, va ser força popular entre la comunitat esquiadora catalana. La presència periòdica d'aquesta estació a les pàgines d'informació de neu dels diaris catalans, situant-la com una opció més d'entre les més properes des del túnel del Cadí, va aconseguir posionar-la com una opció per a escollir entre els esquiadors catalans. Una més, diguem-ne que del tot normalitzada. Així doncs, trobar paquets setmanals, o de cap de setmana, a les agències de viatges de Barcelona per esquiar a Ax 3Domaines era una possibilitat més. Un destí de neu relativament sol·licitat.

Després, a poc a poc i per motius que expliquem unes ratlles més avall, l'estació va perdre aquesta clientela que havia arribat a ser en el millor dels moments de fins a gairebé un 15% del volum total. Ara, Ax3Domaines, estació d'influència meteorològica i climàtica atlàntica, mira amb expectatives i esperances cap al mediterrani. L'objectiu i l'estratègia de futur és clara: seduir altre cop els esquiadors catalans. Per fer-ho invertirà 25 milions d'euros a implementar en un termini de 5 anys per fer-la més competitiva. I atenció, més propera a Puigcerdà, retallant entre 5 i 7 minuts els actuals 45 minuts de trajecte via túnel. Es modernitzaran remuntadors i es crearan noves pistes. L'estació més gran de l'Arieja vol deixar de ser una mena de pati del darrere d'Andorra i vol començar a ser una alternativa a les estacions de la Catalunya del Nord, d'Andorra i de la Cerdanya.

ax-3-domaines-una-estacio-desqui-dinfluencia-atlantica-molt-propera-a-barcelona/fotos_ax_bonascreax_3_domaines_diaridelaneu_orry
Ax invertirà 25 milions d'euros en un termini de 5 anys per modernitzar remuntadors, fer noves pistes i apropar-se a Barcelona (Foto: Diaridelaneu).

La nostra experiència i conclusions desglossades una a una

Des de Diaridelaneu.cat us expliquem la nostra experiència en aquesta estació, d'acord amb dues visites que hi hem fet: una el març de 2016, a títol privat, i l'altre el març de 2017, en viatge de premsa organitzat per la mateixa estació i el consorci Les Pyrenees.
Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de Ax-Bonascre:

1 - La neu.

La millor neu es troba sempre al sector de Mansèdre. Aquesta zona boscosa i orientada a llevant rep acumulacions importants de neu transportada des d'altres vessants de la muntanya pels vents que quan bufen ho fan des de nord i nord-oest. Això fa que s'hi acumulin gruixos de neu importants. L'estació es beneficia, sobretot, de les borrasques de nord i d'origen atlàntic. Per contra les llevantades no hi arriben amb prou força. La mitjana és de 145 dies d'esquí i la precipitació acumulada per temporada és de 6 metres. Disposa de 205 canons de neu.

2 - Els remuntadors.

Fins a 18 remuntadors, amb especial atenció al telecabina que uneix la població d'Ax-les-Thermes (725 m.) amb Bonascre (1.400 m.), que facilita l'accés des del poble, però sense pista pròpia d'esquí a la que doni accés. Aparcament gratuït a 100 m. del telecabina, o de pagament just davant, però amb poques places.

Cal destacar un segon telecabina que uneix la cota 1.400 amb la 1.900, dos telecadires desembragables de 6 places i un de 4 pinça fixa. La resta són telecadires força antics, teleesquís i cintes transportadores. En previsió: substitució de dos telecadires de 2 places per 4 places per a l'estiu de 2017, nou telecadira desembragable de 6 places per substituïrun pinça fixa de 3 i un nou telecabina o telefèric per al 2020, aquest darrer amb l'objectiu d'apropar Ax-les-Thermesal client català. Tindrà la base de sortida a Merens Les Vails, poble situat a 34 km de la capital ceretana, 38 minuts en cotxe.

3 - Les pistes.

Sobre plànols hi ha traçats 80 kms de pistes entre les cotes 1.400 i 2.300. Molt recomanable, per llargada i amplada, la pista blava Savis. Cal destacar la negra Tute, de 500 m. de desnivell i la vermella Pylones. Les competicions es fan a la pista Competition. Està previst crear noves pistes als sectors de Campels i Mansèdre.

4 - Forapistes i àrees freestyle.

L'estació disposa d'un snow-park a la zona central, conegut com a Natural Forest Park (sector Saquet) amb 10 mòduls, circuit Border cross, Bigair, zona jibs i línia per a debutants.
Ax-Bonascre disposa de nombroses zones adients per a l'esquí de forapista i és considerada una de les millors estacions del Pirineu per a aquesta pràctica gràcies a la facilitat d'accés i al fàcil retorn al peu de pistes des de qualsevol punt del domini.

5 - Història.

Va néixer l'any 1955 i progressivament es va anar estenent en pistes i remuntadors, passant de ser una estació familiar als anys 60 a ser una estació de gran projecció al Pirineu, especialment a la dècada dels 70, un període en el qual naixia la urbanització i peu de pistes de Bonascre. En paral·lel es tancava l'accés amb telefèric des de Berduquet.

A finals dels anys 80 se la considerava una competidora directa de Baqueira i en arribar els 90 també es va arribar al moment de màxima afluència de clientela catalana. El primer canó de neu hi arribaria a l'any 1992. L'any 1994, amb l'obertura del túnel de Puymorens (entre l'Ospitalet i Porté) apropava l'estació d'esquí als esquiadors de la Cerdanya però, paradoxes de la vida, la clientela del sud començaria pocs anys dersprés d'aquesta inauguració a disminuir (més avall us expliquem el perquè).

L'any 2001 va passar a nomenar-se Ax 3Domaines i començaria l'etapa de modernització. El 2008 naixia l'snowpark i el 2009 s'hi va crear una pista d'esquí de fons de 5 km. Però la modernització de les estacions catalanes i especialment les andorranes va fer caure en picat l'afluència de la clientela del vessant sud del Pirineu. Recuperar aquest flux de clients del sud, actualment un residual 2,5%, però que havia arribat a ser superior al 10%, és una de les prioritats comercials. Per fer-ho hi ha previst un pla d'inversions de més de 25 milions d'euros que s'implementaran en 5 anys. L'estratègia passa, entre altres qüestions, per reduir en 5 minuts el trajecte entre Puigcerdà i Ax, amb una nova entrada per telefèric des de la carretera N-20, a Merens les vals.

6 - Restauració i allotjament

Com a la majoria d'estacions franceses el fenomen de la substitució d'hotels per residències en els darrers 10 anys aquí també s'està notant amb força. Entre Ax-les-Thermes (720 m.) i Bonascre (1.390 m.) hi ha 13 hotels, 7 residències i un complex "Village de Vacances". Per al client català, més acostumat a hotels, us podem recomanar l'Hotel Grande Cordee, a Ax-lesThermes. Un bon sopar, amb producte local a la carta i de qualitat, el podeu fer a LeChalet, al centre d'Ax-Les Thermes. Important reservar taula, està molt sol·licitat.
En general la qualitat i atenció als establiments és més que bona i els preus molt raonables.

7 - Accessos i aparcaments.

Carretera Nacional 20 de França. En perfectes condicions fins a Ax-lesThermes, estem parlant de la carretera que uneix Tolosa amb Andorra i el túnel del Pimorent. La millor opció és deixar el vehicle a Ax-lesThermes (720 m.) i prendre el telecabina que ens porta al Plateau de Bonascre, (1.390 m.), punt on s'inicia el domini esquiable. El desembre del 2016 es va inaugurar la variant d'Ax, permetent que l'interior del poble sigui ara més tranquil i menys sorollós. És una estació còmoda, pràctica i de fàcil accés i sense complicacions en dies de meteorologia adversa.

8 - Serveis generals.

Tots els serveis que ha d'oferir una estació d'esquí hi són presents. Escoles d'esquí, botigues de lloguer i venda de material, serveis de pisters, centre mèdic i accés a wi-fi gratuït en determinats espais. Cal destacar l'espai renovat infantil de Bonascre, totalment tancat, controlat i amb espai per a trineus. L'estació disposa d'aplicació pròpia per a mòbils, però no és compatible amb Skitude.

9 - Après-ski i esdeveniments.

En general es tracta d'una estació tranquil·la, amb gruix de clientela familiar. Destaquen els bars i terrasses del centre d'Ax-les-thermes, molt concorregudes i amb ambient juvenil. Al centre d'Axhi ha casino, discoteca, cine, sala de congressos de petit format... Sense cap mena de dubte l'oferta estel·lar d'après-ski a Ax són els banys termals que trobem al centre de la població "les Bains du Couloubret", una visita obligada si es visita Ax-les-Thermes.

Pel que fa a esdeveniments en destaquem 3: la revetlla del 31 de desembre a Bonascre, la Snowgay de mitjans de març, el descens en bicicletes de finals de temporada, la RedbullTOUTSHUSS i l' SnowBikeContest de principis d'abril.

10 - El millor i el pitjor.

El millor? Ens va agradar perquè Ax-Bonascre és una estació mitjana-gran, variada en pistes, paisatges de postal, panoràmiques infinites de cims i valls nevades des de la cota alta. Combinació de client familiar, escolars i un elevat perfil d'esquiador jove, per l'alta freqüentació d'estudiant universitari que puja i baixa des de Tolosa en un dia. Això la fa juvenil i alegre. L'estació es beneficia dels fronts atlàntics i per aquest motiu, en un hivern normal, garanteix gruix de neu i de qualitat al llarg de la temporada. En aquest sentit es podria considerar l'estació mes gran d'influència clarament atlàntica més propera a Barcelona. Els boscos d'avets són el denominador comú a les pistes de la cota baixa. Per cert, molt a prop d'Ax hi trobem l'estació d'esquí d'Ascou, amb 20 km de pistes. Arribar-hi és fer-ho per una vall de pessebre vivent!

El pitjor? Costa trobar-ne, però sempre hi tenim alguna observació, d'ofici, per plantejar. A Bonascre la cota és baixa, a només 1.400 m. i quan arriba el final de temporada costa mantenir la neu en gruix i qualitat. Estem a França, i potser a alguns els costi adaptar-se als horaris, sabors i costums locals, els quals no sempre coincideixen amb els de casa nostra. S'agrairia trobar alguna carta més als restaurants en català o castellà.

Una observació curiosa. A Ax-lesThermes hi ha una comunitat d'immigració força elevada d'origen espanyol i portuguès, fet que li dóna un punt llatí curiós i interessant que observareu en la gestió i atenció de molts restaurants, cafeteries i bars.

Més informació:

Web oficial: www.ax-ski.com
El nostre àlbum de fotografies de Ax3Domaines en aquest enllaç.

Comentaris

  • Cert, però el tunel del cadí també el pagues x anar a Andorra GV o VN o cap a Font-Romeu. El tema és que es volen convertir en una alternativa, ara no ho acaben de ser. A veure com els hi va...

  • Mentre els peatge del Cadí valgui el que val ho tenen molt difícil...

5-10-20-tots
1
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny