Notícia

Masella acull la 17a edició del Curs internacional de socors, seguretat i medicina d'urgències a la muntanya

S'ha dut a terme els dies 6 i 7 d'abril i hi han participat un total de 70 persones

Masella
Masella acull la 17a edició del Curs internacional de socors, seguretat i medicina d'urgències a la muntanya Autor/a: Masella
Un any més l'estació d'esquí de Masella ha celebrat la 17a edició del curs internacional de socorrisme, seguretat i medicina d'urgència a la muntanya. S'ha dut a terme els dies 6 i 7 d'abril i va dirigit a tots aquells que tenen una relació professional amb l'emergència sanitària i el rescat a la muntanya.


Els cursos són eminentment pràctics i compten amb l'aprovació de la Comissió Internacional de Socors Alpines (CISA / IKAR), de les comissions mèdiques de la Unió Internacional d'Associacions d'Alpinisme (UIAA) i de la Societat Internacional de Medicina de Muntanya (ISMM). Amb aquest curs s'obté el "International Diploma in Mountain Medicine".

La formació l'imparteixen diferents especialistes en la matèria que provenen de diferents països. A més de l'organització i dels docents del curs vinculats, en bona part, a l'Hospital de la Cerdanya i els cossos de seguretat d'emergències de França, Andorra i Espanya, aquest any han realitzat conferències Francesc Mauri (Meteoròleg de TV3), M.D Oliver Reisten (Director de l'Escola de Rescat d'Air Zermatt) i Mr. Abhishek Das (India Mountain Federation) i Mr. Tapas Pal (India Mountain Federation).

En els dos dies que ha durat el curs s'han realitzat tallers de seguretat a la muntanya hivernal, teoria i pràctiques de rescat en allaus: (Rescat amb gossos d'allaus, tècniques de cerca amb RECCO i ARVA, tècniques de sondatge i de palejar, tractament de la víctima, tècniques d'autodetenció, ancoratges, descens d'una llitera, ràppel amb esquís, tallers d'hipotèrmia, congelacions i demostració de rescat en el telecadira).

Han participat un total de 70 persones, dels quals 40 eren cursetistes. Entre els cursetistes n'hi havia de provinents d'Andorra, Espanya i França. I en aquesta edició del curs, a més, n'hi hagut de provinents de la Índia i de Groenlàndia. A més de formació, entre els docents hi ha intercanvis de coneixements en matèria de socors que repercuteix en la millora de la seguretat a les estacions d'esquí.

El curs forma part de la formació que organitza anualment l'Hospital de Cerdanya a través de l'associació Mountain Medicine, associació que impulsa cursos de formació de medicina de muntanya, ofereix assistència sanitària en el medi natural i recolza projectes de recerca. També hi han participat l'agrupació Europea de Cooperació Territorial / Hospital de Cerdanya, Càtedra de Medicina de Muntanya i del Medi Natural i Simulació Clínica de la Universitat de Girona, Fundació Hospital de Puigcerdà i l'Hospital de Perpinyà.
El curs ha comptat amb el suport de les comissions mèdiques de la unió internacional d'associacions d'alpinisme (UIAA), la comissió internacional de socors alpins (CISA-IKAR), la societat internacional de medicina de muntanya (ISMM) i amb la col·laboració de l'Alpine rescat Center (Air Zermatt), la Comissió Internacional de Socors Alpins (CISA-ICAR), el Centre d'Enseignement de Soins d'Urgence - Hospital de Perpinyà, els Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Unitat d'Intervenció en Muntanya, Mossos d'Esquadra, l'Equip de Muntanya de la Guàrdia Civil, el Peloton de Gendarmes d'Haute Montagne (PGHM), el CRS Secours en Montagne des Pyrénées Orientales, el Grup de Rescat en Muntanya dels Bombers d'Andorra, els pisters socorristes de Grandvalira, l'equip mèdic del Grup de Rescat en Muntanya de Chamonix, el servei Mèdic de l'Exèrcit Francès, l'EURAC Institute of Mountain Emergency Medicine, l'estació d'Esquí de Masella, l'Ajuntament de Puigcerdà, el SAMU - Hôpital de Perpinyà i La Rafting Co.


Entrevista

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


34%


7%


59%

58 vots