Notícia

Vallter, l'esquí de primavera amb vistes a la badia de Roses

Per història i per condicions geogràfiques l'estació de Setcases sempre ha estat un referent en l'esquí de primavera


Ens trobem al bell mig de la Setmana Santa i en ple mes d'abril, dues dates de calendari que coincideixen amb que la temporada d'esquí ja és a la recta final. Avui, 11 d'abril, hem esquiat a Vallter 2000 i ho hem fet amb tota l'estació oberta, excepte la pista Xalet, que per cert s'ha quedat sense neu només en la pala final. Quina llàstima!

Esquiar a Vallter en aquestes dates no és un fet en absolut excepcional, tot el contrari. L'estació de la Vall de Camprodon acostuma a rebre les nevades més generoses els mesos de febrer, març i abril, i aquest any no n'ha estat una excepció, en tot cas el que ho ha estat són les llevantades hiper-freqüents que des de finals de novembre fins a març ha anat rebent l'estació setcasina. I aquest és el resultat a mitjans abril: l'estació oberta amb gruixos de neu  molt generosos a pistes.

Uns consells per esquiar a Vallter aquesta setmana Santa

Com és lògic en aquestes dates la neu és dura de bon matí, es posa al punt durant un parell o tres d'hores i finalment esdevé enganxosa a la tarda. I Vallter no n'és una excepció, ja que tot i que les pistes estan en una cota alta, entre els 2.150 m. (Pla de Morens) i els 2.535 m (Cafeteria Les Marmotes), el fet que sigui geogràficament molt propera al mar mediterrani i d'orientació a llevant fa que la qualitat de la neu es transformi amb més rapidesa que en altres estacions del Pirineu. Però cap problema, per això els horaris d'obertura al públic són de 8 del matí a 2 de la tarda.

A més, per als qui opteu passar la Setmana Santa a la neu i ho feu en aquest racó del Pirineu heu de saber que amb el forfet de dia de l'estació, a preu reduït per a adults (20 €) i nens (13,60 €), podreu gaudir d'un descompte d'entre el 10% i el 15% en els restaurants de Setcases.

Vallter, una estació referent en l'esquí de primavera

L'estació ubicada a l'antic circ glacial de Morens sempre ha estat un referent en l'esquí de primavera per diverses raons que tot seguit us detallo.
En primer lloc, com esmentava unes línies més amunt, Vallter sempre ha rebut el gruix de precipitacions en el darrer tram de la temporada i sovint són llevantades que, mentre en altres estacions possiblement són d'aigua en cotes baixes i mitges, a Vallter sempre són en forma de neu. Al llarg de la seva història, i recordem que l'estació va ser inaugurada a l'any 1975, va ser molt habitual que l'estació tanqués pistes amb el mes d'abril ja avançat, en algunes temporades fins i tot entrat el mes de maig, arribant al seu rècord d'obertura en un 1 de juny, en concret a l'any 1996.

Fins a finals dels anys 90 era molt habitual que l'estació competís amb les estacions de Pas de la Casa-Grau Roig i Port Ainé per veure quina aconseguia ser la darrera en tancar instal·lacions. Un dels al·licients que tenia l'esquí de primavera a Vallter era que amb el preu del forfet s'incloïa un esmorzar de forquilla i ganivet al restaurant de l'estació.

Malauradament en els darrers 15 anys la irregularitat de les llevantades dels mesos de març i abril, per una banda, però també el canvi d'hàbits entre els esquiadors, cada vegada més pendents del calendari per deixar d'anar esquiar que no pas pel fet de si a pistes hi ha o no hi ha neu, han propiciat que aquesta modalitat, el de l'esquí de primavera amb obertura de pistes a les 8 del matí i tancament a les 2 de la tarda, s'hagi anat reduint en nombre de practicants, fent-lo inviable econòmicament a la majoria d'estacions.

Esquiar amb vistes al mar

Per acabar aquest article crec interessant recordar-vos que Vallter és l'única estació d'esquí del Pirineu que us permet esquiar uns quants metres amb la vista posada a la badia de Roses, si l'evaporació no ho evita, és clar, com ha estat el cas avui 11 d'abril. I això vol dir que, si us ho proposeu, us podeu permetre el luxe d'esquiar al matí i acabar el dia a la platja de Roses per fer-vos en primer bany d'aigua marina de la temporada o asseure-vos en una taula al port de la ciutat per fer una fideuada mentre observeu, altre cop si la meteo ho permet (i amb uns bons prismàtics), les pales superiors de les pistes Barquins i el Clot on hi haureu esquiat unes hores abans. Més seductor impossible, no trobeu? Doncs així és l'esquí de primavera a Vallter, genial!

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny