Notícia

I quan s'acaba la neu? El tren dels Llacs us espera!

Una ruta amb un tren històric que ens permet descobrir paisatges únics

Buscant una escapada de dia que et pugui sorprendre? Cansat d'haver d'escollir sempre entre mar i muntanya? És que no hi ha paisatges interessants entre aquestes dues opcions?. Doncs sí, n'hi ha moltes i una d'elles tenim clar que us agradarà. El Tren dels Llacs és la proposta que ens arriba des de les comarques centrals de Lleida i és una excel·lent proposta per descobrir un territori encara poc conegut, la sortida perfecta per quan s'acaba la neu.


Us proposem una escapada d'un dia en un tren històric i descobrir un paisatge condicionat pels rius que baixen del Pirineu. Amb sortida des de Lleida i amb un trajecte d'anada i tornada fins a la Pobla de Segur, el Tren dels Llacs ens permet descobrir les fèrtils planes de Lleida i els paisatges capritxosos del Prepirineu.

El paisatge d'aquest territori ve marcat pels nombrosos pantans que, alhora que regulen l'aigua per a diversos usos, s'encadenen un darrere l'altre al pas del tren, convertint-se en una desfilada panoràmica continuada d'aigües tranquil·les que observarem còmodament des d'uns vagons històrics .

El millor moment per a realitzar aquesta excursió és la primavera. Els rius que baixen des del Pirineu durant aquesta època ho fan en el seu màxim cabal, el paisatge llueix verd i l'aigua brolla per tot arreu. I just en aquesta època els pantans arriben al màxim de la seva capacitat. Així doncs el viatge en el tren dels llacs esdevé en una divertida i interessant sortida per conèixer un paisatge únic, un territori de llacs, boscos i muntanyes solitàries modelades per cingles gegantins.

Un viatge de dia per a tota la família

El trajecte, de Lleida a la Pobla de Segur, ho fem amb un tren que sembla tret d'una pel·lícula en blanc i negre, i es realitza a velocitat moderada, el que permet no perdre detall d'un paisatge de colors vius, sobretot amb el predomini de les tonalitats verdes dels boscos omnipresents i del blau turquesa d'unes aigües que reflecteixen aquest cel brillant i clar típic del Prepirineu en un dia de primavera radiant.

El tren dels Llacs ens trasllada a una època nostàlgica, però d'una manera entretinguda i divertida. Aquesta experiència es pot viure els mesos de maig a octubre. Asseguts o drets, tant és, en el nostre vagó o, si es prefereix, des de l'animat cotxe-bar del tren, mentre per les finestres dels vagons clàssics ens entra l'aire fresc del Prepirineu.

El trajecte, de dues hores de durada, es fa en un tren de 4 vagons d'època, el de mercaderies i correus inclòs, que són arrossegats per una locomotora dièsel de l'any 1969. Durant el viatge cal comptar amb la companyia d'uns revisors molt simpàtics que, en lloc de demanar els tiquets i estar per la feina, el que fan és entretenir-se amb qualsevol excusa. Amb la seva inexperiència innocent, vestits d'uniforme impecable i pompós, ens fan reviure la nostàlgia d'uns temps passats. I amb ells, tan alegres com generosos, sempre acaba caient algun petit obsequi, potser un tall de fuet, potser un traguinyol del vi de la bóta de l'avi o qui sap.

Tot això ens farà gaudir d'unes vivències de temps llunyans, mentre gaudim d'una línia de ferrocarril amb ponts, túnels i paisatges sempre fotogènics en companyia dels pantans de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers (Terradets) i Sant Antoni, alhora que travessem les comarques del Segrià, la Noguera, el Montsec i el Pallars Jussà.

I en arribar a la Pobla de Segur, què podem fer?

En arribar a la Pobla de Segur, final de trajecte d'anada, podrem visitar el conjunt modernista de la Casa Mauri, l'Espai Raier, la històrica fàbrica de Licors Portet, la fàbrica artesanal de cervesa Ctretze o passejar-nos tranquil·lament per alguna de les 4 rutes que es poden fer a peu per aquesta capital de la comarca del Pallars Jussà, encaixonada pels rius Noguera Pallaresa i Flamisell.


A la Pobla de Segur es pot fer una visita guiada a diferents llocs a través de l'Oficina Municipal de Turisme trucant al telèfon 973.680.257 o des del web www.pobladesegur.cat.

També hi ha l'opció de gaudir d'una visita guiada a Salàs de Pallars, trucant abans per reservar al telèfon municipal 973.676.266 o des del web http://salas.ddl.net.

En tots dos casos, les visites guiades estan limitades a un nombre màxim de places per grup.

A la tarda, ja de tornada, el tren fa una parada breu de 15 minuts a Balaguer, on ens obsequien amb un tast de coca de recapte típica de la comarca i un got de vi.

¿Quan?

El viatge en el tren històric dels llacs es pot fer els dissabtes dels mesos de maig, juny, juliol, agost, setembre i octubre.
Hi ha, però, 4 dissabtes (dues al juliol i dues a l'agost) en què el trajecte no es fa al tren històric, sinó que es fa al tren panoràmic, un tren molt modern, climatitzat i de grans finestrals.

La sortida sempre és des de Lleida, a les 10.30 del matí, i la tornada, des de la Pobla es fa a les 5 de la tarda. S'arriba al lloc d'origen, Lleida, a les 7 de la tarda.

Per reservar i més informació: www.trendelsllacs.cat.
Entrevista

"La festa post competició és un gran al·licient. Sense ella, el record per als nens no seria el mateix"
Oriol Guinart Director tècnic de Club Aranès d'Esports d'Iuèrn (CAEI)

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial