Notícia
Guia ràpida per esquiar aquest estiu als Andes argentins
Les 8 estacions d'esquí més importants d'Argentina
Si sou d'aquell tipus d'esquiadors que esteu pensant a esquiar en els mesos vinents, i no pas en una glacera alpina sinó en una estació d'esquí de l'hemisferi sud, això us pot interessar. Dediquem aquest article a relacionar-vos les estacions d'esquí més importants del vessant est dels Andes. Aquesta és una guia ràpida per esquiar a les 8 principals estacions d'aquest país.

Cerro Catedral, a San Carlos de Bariloche (Foto: Cerro Catedral - Donatelli).
Les estacions d'esquí argentines acostumen a començar la temporada una mica més tard que les del vessant oest, o sigui, les xilenes. El fet que les grans pertorbacions que deixen neu a les muntanyes vinguin gairebé sempre del Pacífic és un fet que determina aquesta circumstància, en especial als Andes centrals, però no així a les de l'extrem sud del continent. Tot seguit us relacionem les estacions més importants d'Argentina.
1 - Catedral Alta Patagonia (San Carlos de Bariloche)
www.catedralaltapatagonia.com
Història pura a sud-Amèrica, ja que al costat de Portillo es disputen el títol històric de ser la primera al continent. Situada a la Patagònia de més al nord i a 15 quilòmetres de la població de San Carlos de Bariloche. Sens dubte la més gran i també la més coneguda a Europa, però també és, molt possiblement, la més popular a l'Argentina. També és molt freqüentada per turistes brasilers. El primer remuntador data de l'any 1940 i el primer telecadira hi arriba a l'any 1964. Escollida millor estació argentina el 2017 als premis WorldSkiAwards(Argentina's Best Ski Resort 2017.)
Prop de 120 quilòmetres de pistes, 39 remuntadors i 1.150 m de desnivell.
Cota baixa a 1.150 m i cota alta a 2.180 m
Més informació en aquest enllaç.

Peu de pistes de Cerro Catedral (Foto: Cerro Catedral - Matias Marcaccini).
2 - Las Leñas (Malargüe-Mendoza)
www.laslenas.com
A la zona dels Andes centrals, a 80 km de Malargüe, 200 km de San Rafael i 500 km de Mendoza. L'estació va néixer l'any 1983. Destaca per ser una estació molt buscada per al forapista i té fama d'oferir uns traçats més aviat destinats a l'esquiador de nivell mitjà-alt, encara que el cert és que sobre plànols hi predominen les pistes blaves. Per la seva ubicació, altura i llunyania del Pacífic, d'on venen la majoria de les precipitacions, rep menys neu que el vessant oriental de la serralada, però per contra és una neu pols molt seca, buscada i valorada.
És la segona més gran d'Argentina, amb 40 quilòmetres de pistes i 13 remuntadors.
Desnivell de 1.190 m, amb cota mínima de 2.240 m i cota alta de 3.420 m.
Més informació en aquest enllaç.

Remuntant pel telecadira Neptuno a Las Leñas (Foto: Las Leñas).
3 - Cerro Castor (Ushuaia)
www.cerrocastor.com
L'estació d'esquí més austral del món, coneguda per això com l'estació d'esquí de la fi del món, a tocar de la ciutat d'Ushuaia, a 26 quilòmetres. Tercera del país per nombre de quilòmetres de pistes, un total de 7 remuntadors molt moderns i 30 quilòmetres de pistes, però de les més modernes en ginys mecànics i en història. És molt propera a l'oceà atlàntic i el Pacífic, units a través del canal de Beagle i malgrat que la influència marina el cert és que la temperatura de la zona és molt estable. Això fa que en general sigui una neu que rep molt poca transformació al llarg de la temporada.
Cota mínima a només 200 m i cota alta a 1.060 m
Més informació en aquest enllaç.

Telecadira Parque, a Cerro Castor (Foto: Cerro Castor).
4 - Chapelco (San Martín de los Andes)
www.chapelco.com
A 19 quilòmetres de San Martín de los Andes. La zona ja va ser visionada per a l'esquí l'any 1943, però no es va impulsar seriosament fins a mitjans dècada dels setanta. Qualificada de la millor estació d'esquí als WorldSkiAwards els anys 2015 i 2016.
En total ofereix 10 remuntadors i 29 quilòmetres de pistes.
Cotes 1.980 i 1.080 m
Més informació en aquest enllaç.

Telecadira Bosque, a Chapelco (Fpoto: Cerro Chapelco)
5 - Cerro Bayo (Villa La Angostura)
www.cerrobayoweb.com
La ciutat més propera és Villa La Angostura i l'estació va ser impulsada per un ciutadà belga a partir de 1976. Estació tant petita com preciosa i en la qual, segons NationalGeogràphic, s'hi han fet algunes de les millors fotografies del món de la neu quant a paisatges. Combina pistes amb bosc a la part baixa i sense a les altes. Vistes espectaculars sobre el llac NahuelHuapi.
Són 12 quilòmetres de pistes i 12 remuntadors.
Desnivell de 730 m. Cota 1.050 m i cota alta a 1.782 m.
Més informació en aquest enllaç.

A Cerro Bayo s'hi han fet algunes de les millor fotografies del món de la neu, segons National Geografic (Foto: cerro Bayo).
6 - Caviahue (Zapala-Neuquén)
www.caviahue.com
Coneguda com a Copahue-Caviahue, a 360 km al nord-est de Neuquén. Estació situada entre la falda del volcà Copahue i el llac de Caviahue. Les seves pistes travessen un bosc d'araucàries, una conífera autòctona dels Andes. És una destinació de paisatges singulars i que va ser reactivada a partir de l'any 2002 per un andorrà.
Desnivell de 1.308 m. (cotes: 1.650 m a 2.968 m.). 13 remuntadors i no especifica els quilòmetres de pistes, sinó que informa en hectàrees esquiables, en aquest cas 325 Hes. de superfície a la falda del volcà fumejant.
Més informació en aquest enllaç.

Caviahue, entre el volcà Copauhe i i el llac de Caviahue (Foto: Diaridelaneu).
7 - La Hoya (Esquel)
www.cerrolahoya.com
Coneguda per la seva forma d'olla, d'on li ve el nom. Va ser impulsada l'any 1974. Pistes altes sense bosc i només al part baixa algunes travessen un petit bosc de lenga (faig patagònic). Situada a 13 quilòmetres de la ciutat d'Esquel. Inaugurada l'any 1974. Fins a 14 quilòmetres de pistes i 10 remuntadors.
El seu desnivell és de 675 m de desnivell: dels 1.400 m cota baixa als 2.075 m de la cota alta.

Vista general de La Hoya (Foto: La Hoya).
8 - Penitentes (Mendoza)
www.penitentesweb.com
Relativament a prop de Mendoza (170 km) i molt a prop de la frontera amb Xile, a través del Paso de LosLibertadores, i de pas amb l'estació xilena de Portillo. Molt a prop de l'Aconcagua . Visitar aquesta estació vol dir, si o si, apropar-se al mirador del cim més alt del continent americà. Va ser inaugurada l'any 1979. Pistes sense bosc i com LasLeñas, acostuma a ser una neu seca.
Ofereix 22 quilòmetres de pistes i 8 remuntadors.
Cota mínima a 2.580 m i cota alta a 3.195 m
Aquestes són les 8 estacions d'esquí més importants que trobem als Andes argentins, però heu de saber que hi ha 10 parcs de neu més en aquest país. En aquesta relació us hi hem posat les 8 més importants, tant per quilòmetres de pistes com per remuntadors i, sobretot, per garantia de neu, serveis i remuntadors. D'entre aquests cal destacar LasPendientes, Cerro Perito Moreno, el Cerro Batea Mahuida, el Centre de SkiValdelén, El Calafate MountainPark i Els Puquios.