Notícia

Els 10 consells bàsics per als qui es volen iniciar en el descens en bicicleta (DH)

Els Angles, La Molina i Vallnord Pal ens ofereixen ben a prop de casa una bona oferta per a practicar-ho

la_molina,telecabina,bikepark,estiu
Practicant DH al Bikepark de La Molijna Autor/a: La Molina
En els darrers anys el DH (descens en bicicleta per la muntanya) ha anat guanyant adeptes. Al Pirineu hi ha instal·lacions molt adients per a practicar-ho, i el cert és que en tenim ben a prop de casa per triar. La Molina, Els Angles i Pal-Vallnord es converteixen a l'estiu en "estacions DH". Les tres ens ofereixen diversos ginys mecànics per pujar amb bicicleta de manera còmoda a més de 2.000 m i des d'aquí iniciar diversos circuits per al descens de diferent dificultat. Es tracta d'una activitat que comporta baixar a molta velocitat, requereix tècnica i disposar de bons reflexos. I tot en un entorn de natura meravellós. Però abans de començar a fer el nostre primer descens cal tenir molt presents alguns consells si no volem acabar el nostre dia a la muntanya amb un mal record o lesionats en un centre mèdic o, pitjor encara, un hospital.


bicicleta-salt-dh-circuit-marmota-miguel-soto-molina-foto-ivan-sanz
Pel Bikepark de La Molina (Foto: Diaridelaneu).

Els 10 consells bàsics.

1 - Previsors en els equips.

Per al nostre primer descens necessitarem llogar una bicicleta i un equip de protecció complet. Això que sembla obvi és per contra el primer que cal tenir present. Per què? Doncs perquè són bicicletes especials, i els equips de protecció (casc, ulleres, genolleres, colzeres, canelleres, guants i tortuga) són indispensables i també són cars. Si no s'encarreguen amb suficient antelació a la botiga o taller el més probable és que ens quedem sense.

2 - Contractar un professor.

Si no volem fer-nos mal el primer dia que ens proposem fer un descens el més recomanable és que, com a mínim, contractem una o dues hores amb un professor. Una hora ben aprofitada pot ser suficient per tenir clares algunes pautes de conducció, seguretat i tècnica que ens aniran molt bé per gaudir del nostre primer descens. I els que vindran. Ara bé, tampoc n'hi ha molts, de professionals de l'ensenyament DH, i és convenient concertar-ne els serveis. Si no ens és possible contractar un professor, haurem d'extremar les precaucions, moderar la velocitat i començar per una pista verda i a poc a poc agafar confiança i tècnica.

un-dh-per-la-molina/un-dh-per-la-molina-13

3 - De fàcil a difícil progressivament.

Si anem sense professor començarem per una verda, això està clar. Com en l'esquí, les pistes de DH van per colors segons dificultats. De més fàcil a més difícil són verdes, blaves, vermelles i negres. I per pujar a dalt a pistes ho farem amb telecadira condicionat o telecabina. Demaneu un plànol de pistes quan adquiriu el forfet i estudieu-vos els itineraris, les zones i els remuntadors que us hi permeten accedir.

4 - Contracteu assegurança, i cos i bici en condicions.

Fer uns estiraments per escalfar-nos i agafar elasticitat és una tasca prèvia que ens anirà molt bé abans d'enfilar-nos al remuntador o a la bicicleta. El cos ho agrairà. Abans de començar la baixada cal assegurar-nos que la bici frena correctament i que els pneumàtics estan en condicions. Important: contracteu una assegurança quan compreu el forfet.

fins-a-3.000-persones-a-pal-arinsal-per-als-mundials-de-btt

5 - Estar en forma.

Res de sortir de copes la nit abans. Practicar DH requereix disposar de bons reflexos. Els descensos en bicicleta demanen una bona forma física a braços i cames. Necessitarem manegar correctament els manillars de les bicicletes DH, tenir bones cames per baixar força estona semi flexionats, drets però no rígids, i disposar de bons reflexos per esquivar branques, pedres, arrels, bassals i escorrancs. Compte amb els revolts o els canvis de rasant darrera els quals hi podem trobar un altre ciclista aturat. O una vaca!

6 - Fer una primera baixada de reconeixement.

Si el primer dia ja ens atrevim a fer una blava, cosa que és perfectament possible, cal que també fem un primer descens de prova a velocitat moderada. Possiblement ja no anirem acompanyats del professor, per tant ens servirà per estudiar bé el traçat i tenir clars els punts que ens poden presentar complicacions quan baixem a més velocitat.

7 - Amb respecte i ajudant.

Hem de tenir present que quan baixem per una pista és més que segur que ens trobem amb altres usuaris. Si els volem avançar i no ens han vist n'hi ha prou amb cridar un "Hola" de bon rotllo. S'apartaran així que trobin un recés i ens deixaran passar. El mateix haureu de fer quan algú us cridi darrere vostre un "Holaaaaa". Per descomptat que en cas de trobar-nos amb un accident o incident ens aturarem per oferir la nostra ajuda.

bicicleta-dh-btt-la-molina-all-for-one

8 - Rebentar un pneumàtic. Descansar.

Els descensos es fan per pistes i corriols amb pedres i arrels, així que no és fàcil que passi però tampoc impossible que, en el vostre primer dia, punxeu roda. Busqueu una sortida del circuit per no molestar els altres usuaris i baixeu al taller del peu de pistes a arreglar-la. Quan en sapigueu ja us ho arreglareu vosaltres! Ara bé, rebentar un pneumàtic també ens permetrà descansar una estona, i és que la pràctica del DH en els novells és, el primer dia, esgotadora.

9 - Ho podem fer sols o acompanyats.

El descens en companyia és més divertit i segur. El DH és una modalitat de bicicleta que, com l'esquí, la podem practicar sols, en parella, amb amics o en família. L'activitat física compartida amb altres sempre és millor, però això no ens ha d'impedir practicar el descens sols si no trobem a qui convèncer per practicar-lo i que ens hi vulgui acompanyar. Podem buscar altres "singles" amb qui associar-nos per fer baixades en les pistes més apartades o solitàries.

grandvalira-preveu-un-10-mes-de-visitants-durant-la-temporada-destiu

10 - Gaudir-ne a consciència.

Respectem l'entorn. La pràctica del DH es fa en un entorn d'alta muntanya preciós, amb prats alpins d'herba verda ben solejats però que transmeten frescor, o bé pel mig de boscos de pi negre ombrívols. I l'entorn de cims feréstecs i valls verdes, o núvols que creixen com castells de futures tempestes, ens recorden que el paratge és tant bonic com inestable meteorològicament parlant. Emporteu-vos una càmera de fotos d'acció o de butxaca per tenir un bon record del vostre primer dia de DH, no deixeu brossa a la muntanya i a gaudir!

I consells a banda...

Si en aquests 10 consells bàsics hi trobeu a faltar algun altre punt important a fer constar aquí, no dubteu a fer-nos-ho saber (en aquest correu electrònic). Són consells han estat redactats d'acord amb la meva pròpia experiència i a l'intercanvi d'impressions amb altres practicants del DH. No són els 10 únics que cal saber, sinó els que m'han semblat bàsics per gaudir-ne amb unes garanties mínimes de seguretat i diversió.

En aquest enllaç hi trobareu la crònica de la meva experiència d'ara fa dos estius. Hi ha informació de preus (de 2015) i alguna altra dada que us pot interessar. I a partir d'aquí, salut i bicicleta!

Altres enllaços d'interès
Un dia en el Bike-Park de La Molina

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny