Notícia

Arcalís, una estació d'esquí autosuficient en energia

L'energia que ha generat en 4 mesos la minicentral hidroelèctrica cobreix les necessitats d'un any de l'estació

congesta,neu
Neu, aigua i desnivell, tres elements bàsics per crear energia verda i renovable Autor/a: Diaridelaneu.cat
Us imagineu que les estacions d'esquí s'autoabastissin amb les energies renovables (sol, vent o aigua) del seu entorn per fer funcionar instal·lacions? Doncs això ja comença a ser una realitat. Ordino-Arcalís va posar en marxa a finals del 2016 una minicentral hidroelèctrica i els resultats han estat espectaculars. L'estació d'Ordino ja està produint més energia elèctrica de la que consumeix, i el més important: és una energia "verda".


La minicentral hidroelèctrica d'Arcalís ha aconseguit generar els primers 4 mesos més d'1 GWh, una xifra que, en cas de mantenir-se així, seria suficient per abastir les necessitats de tota l'estació durant un any. La notícia l'avança avui la radio-televisió pública andorrana i realment és esperançadora per al sector, ja que s'obren moltes oportunitats en els camps de l'eòlica, la solar i la hidràulica, tres elements ben accessibles a l'entorn de cims i valls del Pirineu.

L'energia elèctrica s'aconsegueix gràcies a l'aprofitament de la força de l'aigua que s'obté de la Bassa de la Canaleta. L'aigua es transporta fins a la central a través d'una canonada soterrada a la muntanya. Un cop allà els tècnics poden controlar el volum d'aigua a través d'unes vàlvules i injectors i definir la velocitat a què es fa girar la turbina.

L'energia hidràulica es converteix en energia elèctrica a través d'un alternador que posteriorment es distribueix a través a tota la xarxa. Durant els primers quatre mesos la central ha aconseguit generar 1.130.000 kWh, que és l'energia equivalent necessària per abastir 500 llars durant aquest període. "És la primera estació d'esquí que té un sistema de generació d'aquest tipus. A més, l'energia que genera aquesta petita estació equival a les necessitats d'un any de l'estació", assegura el portaveu de PERSA, Carles Grau.

La minicentral hidroelèctrica s'ha construït al bell mig de la natura adaptant-se a l'entorn i sent respectuosos amb el paisatge. La instal·lació té com a objectiu apostar per les fonts d'energia renovables i alhora diversificar les fonts de producció d'energia i reduir la dependència energètica.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny