Notícia

Així funciona un simulacre d'allau amb víctimes a La Molina

Crònica del funcionament i protocol d'actuació en un simulacre d'allau a Coll de Pal

simulacre,allau,la Molina,coll de Pal,Arva,Recco
Pisters, bombers, servei mèdic i gossos ensinistrats van participar el 28 de març en un simulacre d'allau amb víctimes atrapades a La Molina Autor/a: Diaridelaneu.cat
Pisters, bombers, servei mèdic i gossos ensinistrats van participar el 28 de març en un simulacre d'allau amb víctimes atrapades a La Molina. El simulacre va mobilitzar una trentena d'efectius i en concret es va desenvolupar al llarg de tot el matí al sector Coll de Pal.


sondeig-allau-a-la-molina
El sondeig a la neu, una de les imatges que va deixar el simulacre (Foto: diaridelaneu.cat).

Crònica dels fets: l'allau cau a les 11.30 del matí, moment en què han intervingut els primers implicats, els pisters, que haurien rebut un avís d'un esquiador que passava per la zona però també del mateix esquiador atrapat que, per a més inconvenients, no para de donar informacions errònies.

Així ha anat:

11:30
Avís de l'esquiador atrapat en una allau. Informa per telèfon que acaba de quedar atrapat en una allau al Coll de Pal, a prop del teleesquí Sant Jordi.

11.33
Un primer pister s'ha presentat a la zona amb una motoneu i ha tardat prop de 3 minuts en fer acte de presència al lloc dels fets. El primer que ha fet ha estat apropar-se a un esquiador atrapat a la neu de mig cos en avall, el qual hauria informat que troba a faltar el seu company, amb qui esquiaven conjuntament. Està histèric i no para de cridar. El pister haurà d'intentar calmar-lo i a la vegada no deixar-se portar per l'estrès del moment. S'ha de mantenir serè, no perdre el temps i anar per feina.

11:34
No han passat ni 4 minuts des de l'alerta rebuda que ja s'hi han sumat 2 pisters més que també s'hi han desplaçat amb moto de neu. Els acompanya un metge del centre mèdic de La Molina. El primer que han fet els pisters ha estat senyalitzar la zona i activar els Arva, mentre el metge s'ha fet càrrec d'atendre l'esquiador ferit. Un cop l'han pogut rescatar, el desplacen en una llitera fins a una zona segura.

11:35
Els pisters de seguida han començat a fer ús dels Arva per intentar localitzar el company de l'esquiador ferit. Les indicacions rebudes pel company, segons el qual el darrer cop que ha vist el seu company era cap a la banda dreta de l'allau, no han servit per localitzar-lo de forma ràpida. Comencen a fer un escombrat de la zona de dreta cap a esquerra en zig-zag.

simulacre-allau-coll-de-pal-la-molina-2017
Preparatius per al simulacre (Foto: diaridelaneu.cat)

11:36
Estan actuant amb celeritat però sense posar-se nerviosos. Intenten controlar l'estrès i centrar-se en el funcionament correcte dels dispositius. Saben que els primers 14 minuts són claus per a la vida de la persona que es troba enfonsada sota la neu pesada de la primavera. Els politraumatismes, l'asfíxia i la hipotèrmia són les afectacions principals entre les víctimes atrapades per allaus i han d'actuar molt ràpid.

11:38
Al minut 8 van arribant més pisters de l'estació. Estan de sort, un aparell Recco que està fent funcionar un pister localitza un emissor a la zona on es troba enterrada la víctima. Algunes jaquetes de muntanya vénen equipades amb una mena de "pastilla" especial en una màniga que tenen la funció de facilitar la detecció. Això sí, l'han localitzat en una zona que no té res a veure amb el punt on l'altre esquiador assegurava que l'havia vist per darrera vegada. O sigui, s'ha localitzat a la banda esquerra. La víctima està ferida però és viva. De seguida rebrà atenció d'un segon metge que s'ha desplaçat a la zona i acaba d'arribar.

11:39
Un problema afegit. L'esquiador ferit, encara en estat de xoc, recorda ara que ells eren 4 persones però que els seguia una 5a persona que no anava amb el grup. Això suposa un imprevist important, ja que caldrà reaccionar amb rapidesa i destinar part dels pisters a ampliar la zona de recerca. Per a més complicacions l'esquiador ferit "es pensa" que dos anaven equipats amb Arva, però els altres dos diu que no.

11:41
Arriben reforços. Un helicòpter dels bombers, que havia estat avisat a les 11:31 pel centre d'operacions de la Molina de la gravetat de la situació, deixa a prop de la zona un equip de 4 bombers GRAE (Grup de Recolzament d'Actuacions Especials) i un ensinistrador de gossos i un gos especialitzat en la recerca.

simulacre-allau-senyalitzacio
Senyalitzada la zona ja inspeccionada de l'allau (Foto: Diaridelaneu.cat).

11.42
Alarma! Un xiulet sonor i especial sóna amb força. Un pister avisa que una segona allau ha començat a desprendre's des del Serrat Gran i segueix la mateixa direcció que l'anterior, en direcció cap al teleesquí de Sant Jordi. Han d'abandonar la zona precipitadament.
Per sort l'allau és menor i no arriba a la zona afectada on encara falta trobar tres víctimes. Tothom torna al seu lloc i es reinicien les tasques de recerca.

11:43
Per sort les condicions meteorològiques permeten treballar amb eficiència als equips de rescat. Estan d'enhorabona! L'Arva d'un pister localitza el 3r esquiador soterrat. S'ha localitzat i comencen les tasques per a desenterrar-lo.
Les sondes indiquen que es troba a prop de la superfície, a no més de 70 cm. Primer es treu neu amb pala i quan s'arriba a la roba ho fan a mà. Encara falta, però, la 4a i 5a víctima.

11:44
Bones notícies. El gos ensinistrat acaba de localitzar la 4a víctima, que contràriament al que havia explicat el primer esquiador, ni portava ARVA ni Recco. Comencen les tasques per treure'l a la superfície. Es repeteixen els procediments.

11:45
Tota la zona ja rastrejada ha estat senyalitzada degudament. Ara els equips d'emergència continuen la recerca a la part de l'allau que no ha estat inspeccionada. Falta la 5a víctima.

11:46
Ni gos, ni Arva ni Recco. Han passat 15 minuts des de l'alarma i la 5a víctima no ha estat localitzada. Comença la recerca amb el mètode del sondatge. Es tracta d'una tècnica més lenta però no els queda més remei que fer-ho així. L'esperança de trobar-lo en vida és ara molt difícil. Han passat massa minuts des de que ha estat atrapat per l'allau.

12:30
Amb la tècnica del sondatge la 5a víctima ja ha estat localitzada, malauradament sense vida. Sembla ser que ha perdut la vida en el primer moment de l'impacte de l'allau i per això al gos ensinistrat li costava detectar-lo. A més, no portava Arva, ni Recco ni res que li fes funcions substitutòries d'emissor.

12:35
Es dóna per acabada l'operació "Simulacre d'allau a Coll de Pal".

agents-simulacre-allau-la-molina
Fotografia de grups dels agents que van intervenir en el simulacre d'allau (Foto: Diaridelaneu).

Resultats del simulacre

Bé, aquest és el resum sintetitzat i cronològic, en certa manera idealitzat, del simulacre d'allaus amb víctimes a La Molina. Un cop el cap de pisters dóna per finalitzada l'operació de rescat els agents involucrats comencen a fer un repàs de les actuacions. Identifiquen els possibles errors que s'hagin comès en els 14 minuts crítics en què ha durat l'operació.

Tot són conscients que poden millorar algunes pautes d'actuació i han analitzat, un a un, com han actuat en els moments de màxim neguit i estrès alimentats per un esquiador en estat de xoc que, en certa manera, els ha fet perdre concentració en la feina i, a més, no els ha indicat correctament de la situació. També repassen com s'endinsen a la zona de l'allau i com guanyar segons en els procediments de recerca i actuació.

El simulacre d'allau a Coll de Pal haurà resultat clau per posar a prova els protocols d'actuació amb la rapidesa més gran i efectivitat possibles. La valoració del simulacre acaba amb un aprovat i un "necessita millorar", en especial el temps d'arribada de l'helicòpter, el qual s'ha avançat més del que, previsiblement, seria real en una allau d'aquestes característiques.

Proper objectiu: millorar procediments i temps invertit. I segon objectiu, més aviat un desig: que els esquiadors no cometin imprudències i s'informin correctament del butlletí d'allaus i les condicions a la muntanya. I que sempre vagin degudament equipats.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny