Notícia

Les 10 coses que has de saber de Vallter 2000

La pista del Xalet és, sense cap mena de dubte, una de les més boniques del Pirineu oriental

Puig dels lladres,pla de morens,vallter,vallter 2000
Vista parcial de Vallter des de la pista Puig dels Lladres. Imatge d'arxiu. Autor/a: Vallter 2000
Vallter està situada al circ glacial de Morens i Ull de Ter, a la capçalera del riu Ter, terme municipal de Setcases (Vall de Camprodon). És una de les poques estacions del Pirineu des d'on es pot veure el mar mentre esquiem. És una estació de mida petita, amb 18 quilòmetres de pistes sobre plànols, però amb grans espais molt aptes i de fàcil accés per al forapista. Els pics de Bastiments (2.881 m), pic de la Dona (2.705 m) i el Gra de Fajol Gran (2.714 m) i petit (2.567 m) presideixen l'estació en el seu entorn més proper.


Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de Vallter 2000, segons la nostra experiència d'acord amb diverses visites realitzades.

1 - La neu.

La millor neu es troba sempre a les pistes Puig dels Lladres i Bac de Barquins. La mitjana és de 120 dies d'esquí. La precipitació acumulada per temporada és de 4,3 metres. El factor clau en aquesta estació són les anomenades llevantades, un fenomen meteorològic que, quan es produeix a principi de temporada, pot deixar gruixos espectaculars gràcies a la humitat que aporta el mar Mediterrani, molt a prop.

2 - Els remuntadors.

Fins a 10 remuntadors: un telecadira 4 places pinça fixa, un telecadira 2 places pinça fixa, 5 teleesquís, un tele-corda i 2 cintes transportadores.

3 - Les pistes.

Sobre plànols hi ha traçades 12 pistes que sumen 18 km de pistes, de les quals 9 km amb xarxa de neu produïda. Orientació est. Les competicions es fan a la pista Barquins, tot i que té la pista Estadi-El Clot homologada FIS des de 2006. Acostuma a ser de les primeres estacions a obrir temporada i de les darreres en tancar.

4 - Forapistes i àrees freestyle.

L'estació disposa d'una àrea equipada amb baranes i calaixos a la zona alta, a prop Les Marmotes, però no es pot considerar un snow-park. Per contra l'àrea fora-pistes és extensa i molt valorada, sobretot a la zona del Puig dels Lladres, en el seu vessant nord, i les pales de l'itinerari conegut com a canal de la Regalèssia.

5 - Història.

Va néixer la temporada 1974-75, impulsada per l'empresari camprodoní Josep Pujol Aulí. Als anys 70 i 80 era coneguda per la modalitat "esquí de primavera". Va ser la primera estació d'esquí de l'Estat espanyol en experimentar amb neu de canó. Després de moltes dificultats financeres i quan l'estació passava per un moment d'extrema dificultat econòmica va ser rescatada pel Govern català a la temporada 2012-13, sent gestionada actualment pel Grup FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya).

6 - Restauració i allotjament.

Una de les poques estacions del Pirineu que, gairebé, no té peu de pistes amb serveis i edificacions. Hi ha un restaurant a l'edifici principal i dos bars-cafeteries, La Borda i Les Marmotes. Per allotjament hi ha dues opcions: el refugi-hostal Pastuira, a peu de carretera i del telecadira Enric Planella, o el refugi-xalet del CEC, dins la mateixa estació (pista El Xalet), però aquesta opció només és accessible amb esquís o amb raquetes de neu.

8 - Accessos i aparcaments.

Hi accedim per una carretera d'alta muntanya que zigzagueja entre frondosos boscos de pi negre, pavimentada i en perfectes condicions, però amb el condicionant que s'enfila fins als 2.135 m. Les paelles dels darrers 3 quilòmetres són conegudes per ser escenari de la volta ciclista a Catalunya i altres proves. Pas constant de llevaneus en cas de nevada.

8 - Serveis generals.

Tots els serveis que ha d'oferir una estació d'esquí hi són presents. Dues escoles d'esquí: Alta Vall del ter (els blaus) i Guies Nord-sud (els vernells). Taller de lloguer i reparació d'equips d'esquí i surf de neu, botiga de venda de material, centre mèdic, sala pic-nic i wi-fi gratuït. Compta amb el segell de Turisme Familiar.
Aplicació pròpia per a mòbils.

9 - Après-ski i esdeveniments.

Sopars per encàrrec a la cafeteria Les Marmotes, a 2.535 m. Vistes espectaculars de nit sobre la badia de Roses (si la nit és clara).
Pel que fa a esdeveniments cal destacar la baixada amb torxes de l'Estel de Nadal, esquiada de Carnaval, trofeu Marmota i Eslàlom paral·lel Memorial Enric Planella.

10 - El millor i el pitjor.

Comencem pel que ens agrada menys. Té una climatologia condicionada pel vent i la seva proximitat al mar també pot influir en la qualitat de la neu en alguns trams de la temporada.
El que ens agrada més: és una estació familiar, completa i variada. Estació molt alta, encalava en un paisatge 100% alpí. La pista del Xalet és, sense cap mena de dubte, una de les més boniques del Pirineu oriental. És una de les més econòmiques del Pirineu (forfet a 25 euros per adults).

Més informació:

Web oficial: www.vallter2000.cat
Entrevista Enric Serra, director de Vallter
Nit amb les trepitjaneu a Vallter
La webcam més espectacular del Pirineu a Vallter
Esquiar l'1 de juny a Vallter va ser possible fa 20 anys

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny