Notícia

Història cronològica de Baqueira

L'estació va néixer l'any 1964 i quatre anys més tard ja sumava 30 quilòmetres de pistes

telesilla,construccio,baqueira,1964
Construcció del Telesilla núm. 1 Autor/a: Llibre del 50 aniversari de Baqueira
Tot i que està documentat que els primers esquiadors van fer acte de presència a la Vall d'Aran l'any 1919, no va ser fins a 1964 que s'hi instal·lava el primer telecadira a la vall. Naixia Baqueira-Beret. En aquest article us en fem un resum cronològic.


L'any 1962 es funda la societat Telecables de la Val d'Aran (TEVASA).

Va ser el 6 de desembre de 1964 quan s'instal·lava el primer telecadira de Baqueira, el núm. 1 (Telesilla1). Com era previsible a la inauguració del telecadira va ser un autèntic esdeveniment i, segons informava el No-Do de l'època hi van assistir les autoritats locals i governamentals. També s'hi van celebrar algunes competicions amb esquiadors vinguts del país i expressament des de Val d'Isère.

postal-baqueira-telesilla-1
Telesilla núm. 1 (Postal Baqueira).

El 1965 s'inaugurava el telecadira núm. 2 (telesilla2), que pujava des de la cota 1.880 metres fins als 2.200 metres.

L'any 1966 ja s'instal·lava el telecadira núm. 3,  que pujava dels 2.200 m fins a cap de Baqueira (2.500 m), i el teleesquí Mirador i el "Pastores" un any més tard. Aquests darrers s'ubicaven per a debutants a la zona de Baqueira 1.800. L'estació aranesa ja sumava 30 quilòmetres de pistes.

L'any 1967 arriba la primera trepitjaneus a Baqueira. Les pistes es començaven a trepitjar amb una ratrac que va començar a donar servei a la temporada 1967-68.

trepitjaneus-ratrac-baquiera-1967
La primera "ratrac" de Baqueira, encara sense pala davantera (llibre 50 aniversari de Baqueira).

La temporada 1969-70 es posaven en marxa 3 teleesquís a la zona de debutants: els Rabada, Pla de Baqueira i la Choza.

baqueira-carretera-vehicles-cotxes-1968
A finals dels anys 70 els vehicles aparcaven a la cuneta de la carretera del Port de la Bonaigua (Foto: llibre 50 anys de Baqueira).

La temporada 1971-72 s'inaugurava el mític teleesquí Luis Arias, a la cara nord de Baqueira, batejat en honor a Luis Àrias mor en accident dos anys abans al Pirineu de Navarra.

L'any 1976 s'inaugurava el teleesquí Vista Beret.

L'any 1978 s'instal·lava el telecadira de la Choza.

El desembre de 1982, i després de 7 anys de negociacions, es va inaugurar el Telecadira de la Reina, primer remuntador de l’àrea de Beret.

El desembre de 1985 el Telecadira Dossau completava la primera fase del desenvolupament de Beret.

El 1988 es va ampliar l’àrea esquiable de Baqueira amb l’obertura de la nova zona d’Argulls, dotada amb tres telecadires triplaça que donen accés a 150 ha de superfície esquiable. Argulls és la zona que acumula més neu de l’Estació i el terreny és format en la seva totalitat per pastures.

A la temporada 1989-90 es va posar en marxa la inversió més important en una sola temporada, amb la implantació del sistema de neu produïda, cobrint amb 100 unitats els principals eixos de Baqueira. També s'inaugura el segon telecadira quatriplaça desembragable “Mirador”, que dóna accés al Cap de Baqueira des de la cota 1.800 només en 7 minuts.

canons-baqueira
Primers canons a Baqueira (Foto: Llibre del 50 aniversari de Baqueira).

La gran novetat de la temporada 92/93 va ser la preparació de la nova pista Cara Nord/Cascada, que a partir del Cap de Baqueira arriba fins a la cota 1.500 de Baqueira, sumant 5,5 quilòmetres de longitud, amb 1.000 metres de desnivell i amb 60 innivadors

La connexió cap al Pallars

El 1994 Baqueira va inaugurar una nova entrada a les seves pistes, amb un nucli de serveis i el telecadira “Bonaigua”, pel Port de la Bonaigua, connectant amb una altra vall: la Vall d’Àneu i una altra comarca: el Pallars.

A l’any 1995 es va instal·lar el sistema de neu artificial a Beret.

L'any 1997 es va ampliar la instal·lació entre les dues àrees de Baqueira i Beret per garantir la seva connexió.

El 1998 es va inaugurar el primer telecadira de sis places desembragable de l'estació, el nou Pla de Baqueira que va substituir un biplaça del mateix nom. La seva capacitat de transport de 3.000 pers/hora, els seus 1.800 metres de recorregut i la remodelació de les pistes Mirador i Pla de Baqueira van permetre que s'esquiés més a Baqueira i descongestionar altres zones.

El 1999 la posada en marxa del segon telecadira de sis places desembragable de l’estació “Dera Reina” a Beret va millorar la qualitat de l’esquí en aquesta zona i va facilitar la connexió amb Baqueira.

Expansió a Blanhiblar

El 2000, es va posar en marxa el telecadira quatriplaça desembragable “Blanhiblar” i el teleesquí “Costarjàs” a Beret, obrint un immens domini esquiable fora pistes. El nou telecadira “Dera Mina” a Argulls va donar accés a diverses pales i “couloirs” per a esquiadors experts. En total es van obrir 100 hectàrees més de domini esquiable.

El 2001, s'ampliava la cafeteria d’Audeth a Beret. El projecte va incloure una ampliació del Bar i un nou edifici que acull un restaurant. També a Beret es va inaugurar un nou edifici amb lloguer d’esquís.

El 2002 es va desmuntar l’històric teleesquí Luis Arias i en el seu lloc es va traçar una espectacular pista negra, amb el mateix nom. També es van aprovar dos importants projectes: les obres per a l’ampliació cap a la Bonaigua amb un nou accés des d’Alt Àneu i les obres del nou aparcament de la cota 1500 que tindrà 1500 places.
Inauguració de la nova oficina de Baqueira Beret a Vielha.

El 2003 es va construir la primera fase del projecte d’ampliació de la zona de Bonaigua amb tres nous telecadires (dos quatriplaces desembragables: La Peülla i Bonaigua i un dos places: Cap del Port), tres pistes (La Peülla, Pleta del Duc i Cresta de Bonaigua) i dos itineraris de muntanya (Gerber i Lo Boscàs). També es va inaugurar el nou nucli de serveis a Bonaigua 1900.

El 2004 es va inaugurar el telecadira desembragable Era Cabana a Baqueira cota 1800 que va donar servei a tres noves pistes blaves: Era Cabana, Era Coma i Ta Orri. A Bonaigua s'hi va construir una estació intermèdia per a debutants en el telecadira Cap del Port que va donar accés a una nova pista: Debutants. També es va ampliar la superfície esquiable a la zona de la Peülla amb la construcció de quatre noves pistes: Cap a Baqueira (blava), les Paletes i Bosc de la Peülla (vermelles), la Perdiu (vermella) i la Pala Gran (negra).

La principal novetat del 2005 va ser la instal·lació del primer telecabina de l'estació. El telecabina Baqueira, amb 78 cabines de 9 places, té la seva sortida a la cota 1500 i ascendeix fins a la cota 1800 al costat del telecadira Bosque. La zona de debutants de Baqueira cota 1900 va ser totalment remodelada. Els teleesquís Pastores van ser desmuntats i el teleesquí Rabadà i les cintes transportadores ressituades per a una millor comoditat per als esquiadors.

El 2006 es va remodelar completament la zona de debutants de la cota 1800 de Baqueira amb la instal·lació de 3 cintes transportadores cobertes, les primeres d'aquest tipus a Espanya, i tancant completament l'àrea. A més de millorar notablement la pràctica de l'esquí per a nens i principiants es va aconseguir facilitar l'accés al telecabina des de la cafeteria Bosque als vianants. També es va ampliar i completar l'àrea de serveis de Bonaigua 2072. Es va crear la pista verda Era Coma a la zona de la Cabana.

Les novetats del 2007 es van centrar en optimitzar el sistema de producció de neu amb una nova captació 200,000 m3 d'aigua del riu Ruda i la substitució de 150 canons per altres d'última  generació així com la instal·lació d'un nou compressor d'aire a Beret. Es va acabar la construcció de les rotondes d'accés a Baqueira 1500 i de la carretera perimetral. Finalment va entrar en funcionament part del nou pàrquing de la urbanització Val de Ruda.

El 2008 es van acabar els treballs de millora dels accessos pel Pallars amb una nova variant des de Guingueta d'Àneu fins a la Mare de Déu de les Ares i una altra que va connectar Sorpe amb Boren. El nou pàrquing subterrani de Ruda va entrar en funcionament en la seva totalitat amb 1.400 places i amb un accés directe al telecabina Baqueira. Es va inaugurar un nou local amb taquilles guardaesquís sota l'estació inferior del telecabina. Es va posar en funcionament el nou tram del telecabina que connecta la Urbanització Ruda i el nou pàrquing amb les pistes. Dos nous hotels de cinc estrelles i un de quatre van obrir les portes a la Urbanització Ruda.
 
El 2009 es va desmuntar el telecadira més veterà de l’estació, l’Horat deth Bò, a Orri i es va remodelar el telecadira de la Choza. Aquesta actuació va ser la primera fase del projecte d’instal·lació del telecadira Jorge Jordana previst per a la temporada 2010/2011. El departament de trepitjat de pistes va rebre una forta inversió amb la compra de cinc noves màquines d’última generació.
 
La novetat estrella de 2010 va ser la inauguració del telecadira desembragable Jorge Jordana que uneix la zona d’Orri amb el Cap de Baqueira, en el punt més alt de l’estació, donant accés a tota la muntanya. Es van traçar 4 noves pistes: Egua 2, Egua 3, Tuc deth Miei i Pala del Teso. Es posava en marxa del nou local Moët Winter Lounge, al sector Orri.

Jorge-Jordana-telecadira

El 2011 es va dur a terme la construcció d'un llac a Orri amb una capacitat de 180.000m3 per a la producció de neu a la cara nord. La pistes Luis Arias, Cara Nord i Isards-Tamarro van ser dotades d'innivadors. Es van adquirir 3 màquines trepitjaneu d'última generació proveïdes de GPS. Una nova oficina va ser inaugurada a Toulouse, França.

El 2012 es va reformar la cafeteria Bosc per a més comoditat dels esquiadors, obrint una nova entrada i dotant-la d'una botiga d'accessoris per a l'esquí. Es va condicionar la part baixa de la pista Manaud, el traçat dels teleesquís Tuc de la Llança i el tram final de la pista Ticolet. Tot això perquè es pugui esquiar millor i facilitar el trepitjat . Proposta a la web dels 3 itineraris Safari , d'una nova aplicació per a smartphones i imatges de totes les pistes a Google streeview .

El 2013 la cafeteria de Baqueira cota 1800 va ser reformada i va donar pas al restaurant 5J amb nova carta i una nova terrassa al costat de l'entrada. Remodelació total de la botiga i el lloguer de l'estació a les galeries de Val de Ruda. Els guardaesquís d'aquesta zona es van ressituar en un nou local sota del telecabina. Millora de la central de reserves online amb noves opcions de compra de forfets amb antelació. 2 noves màquines trepitjaneu van ser adquirides aconseguint una millora del 20% en la capacitat de trepitjat de pistes.

Nou sector esquiable: Saumet

En 2014 l'estació va celebrar el 50 aniversari amb magnificència oferint als seus clients 21 recorreguts més amb el que es va passar dels 120 km als 146 km de pistes, als quals cal afegir 7 km d'itineraris, sumant un total de 153 km per a l'hivern 2014-2015 repartits en una àmplia àrea esquiable de 2.166 Ha. Es van estrenar nous remuntadors com el TDS Jesús Serra en substitució del Vista Beret com el de major capacitat. No menys importants van ser el telesquí Saumet que va obrir una nova zona esquiable al Baciver i finalment el Telesquí Fernández Ochoa que va servir per millorar el servei als clubs per entrenar a l'Stadium de Beret.

saumet-baqueira-beret

El 2015 es va arribar als 155 km de pistes amb tres nous recorreguts a Beret. Creació de l'Ski Kronos, pista cronometrada a Baqueira. Es van instal·lar 18 nous productors de neu amb un augment i millora de l'eficiència del sistema. Es van adquirir tres noves màquines per a la preparació de pistes. Nova zona de restauració i après ski al Montarto amb la inauguració del restaurant Wine Bar i Drinkery Bar. Renovació de la zona de recepció de l'hotel i de l'espai de Ski Service amb botiga d'alta gamma.

El 2016 es compren 4 noves trepitjaneus, substitució de bona part de les instal·lacions de Beret per a millorar la qualitat de la neu produïda. Reforma de la tradicional Borda Lobato i nova central de reserves online i web més usable.

El 2017 es reforma la Cafeteria Bosc (Baqueira 1800) totalment nova en continent i continguts, nova Inversió en 2 trepitjaneus, una d'elles equipada específicament per poder treballar a l'snowpark. Perfilat de pistes al sector Saumet i nova pista Blanqueta. S'optimitza el sistema de producció de neu de Baqueira i es prepara una extensió a l'àrea de Bonaigua.

El 2018 s'inaugura el nou teleesquí i l'àrea esquiable de Baciver. El teleesquí Baciver l'estació fa guanyar a Baqueira 100 m de desnivell arribant al seu punt més alt als 2.610m del Cap de Baciver i per tant oferint un descens de més de 1.100 m fins a la base a Baqueira 1500. La longitud del remuntador és d'1,7 km. Es creen 5 noves pistes: la "Baciver", amb una longitud que supera els 2 km i un pendent mitjà del 19%. Les altres 4 són "Ta Tq Baciver",  "Estanholes", "Orqueta" i "Roca Blanca".

Per a la confecció d'aquesta cronologia s'han usat les fonts oficials de Baqueira, el blog Malaltsdeneu.com i entrevista amb Rafael Mombiedro.

telecadira-baqueira-1-cota1500

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny