Notícia

Un primer model estacional per a la nova temporada de neu que pinta bé

La previsió, basada en un model de probabilitats, apunta a un flux més alt del normal de pertorbacions atlàntiques

skieur.com
Model estacional per als propers 3 mesos publicat avui per Laurent Belluard al web francès www.skieur.com Autor/a: Captura de pantalla
No falla, cada mes de setembre o d'octubre apareixen publicats els primers models estacionals per saber com serà aquest hivern. Farà fred? Nevarà aviat? Serà una bona temporada? Avui ens fem ressò d'un dels primers articles publicats sobre aquesta qüestió i que ens avança el com seran en qüestió de fred i neu les setmanes vinents. En aquest cas fem referència al que publica LaurentBelluard al web francèswww.skieur.com. I sembla un bon auguri.

Anem al gra. Segons aquestes primeres estimacions així serà la tardor de 2017 en qüestió de neu i fred. Pel que sembla, i amb totes les precaucions a prendre quan es tracta d'encertar una previsió a tantes setmanes vista, tot apunta al fet que, tant als Alps com al Pirineu, la influència dels corrents oceànics tindran un gran protagonisme fins a finals de desembre.

Flux força constant de pertorbacions atlàntiques

El model estacional apunta al fet que, en general, aquests fluxos de pertorbacions que normalment entren per la zona de la costa portuguesa o gallega seran força freqüents, sembla que més del normal. Pel que fa a la temperatura mitjana sembla que aquesta serà una mica més alta que la mitjana dels darrers trenta anys, però no queda clar en quin nombre de graus podria ser més alta, i aquesta és una qüestió fonamental per determinar a quines cotes les precipitacions seran de neu.

Dubtes sobre la latitud d'entrada de les pertorbacions

Per tant, i en resum, hi haurà precipitacions més abundants del que seria normal però encara no poden determinar per quina latitud les borrasques provinents de l'Atlàntic tindran tendència a entrar. Algun model avançat fa dies avançava que el flux serà lleugerament més baix del normal, per entendre'ns més proper a la península ibèrica que no pas a les illes britàniques, però el cert és que això no és el que diu el model que avancem avui. I cal esmentar aquesta circumstància perquè aquest és un fet que determina molt si el gran beneficiat en precipitacions serà el Pirineu occidental o bé ho serà més l'oriental.
És a dir, no és el mateix que les pertorbacions atlàntiques entrin fregant el nord de Galícia, que aleshores acostuma a beneficiar el Pirineu més occidental, o bé que ho facin per golf de Cadis, que aleshores acostumen a beneficiar amb més força al vessant sud de la serralada pirinenca.

I dubtes sobre les cotes de neu

I pel que fa a la cota de neu aquesta és l'altra variable que queda pendent de resoldre. En qualsevol cas hem de ser optimistes i confiar amb, gairebé segur, que seran de neu en cotes altes, per damunt els 2.000 m. A la vegada caldrà tenir esperança i ser optimistes amb què potser, malgrat la tendència a que les temperatures siguin més altes del normal, també ho seran per sota els 2000 arribant a la cota 1.500. Que no és així? Doncs amb sort ja entrarà fred del nord després del pas de les pertorbacions, qüestió que gairebé sempre es compleix, i les estacions podran produir neu en les cotes inferiors als 2.000 m. i obrir tot el desnivell.

Malgrat que la previsió és estacional i a tres mesos vista, i que per tant pot semblar una mera especulació, el  nostre consell per a tots els qui estigueu llegint aquest article és que cal ser optimistes i confiar amb que, com més avanci el calendari, també tindrem més possibilitats de fred a totes les cotes. O sigui, esperança en el que s'ha publicat i a la vegada una confiança dosificada amb que gaudirem d'una bona, o molt bona, temporada 2017-18.

L'article publicat al web francès està basat en models que es basen en dades reals aplicades a models de previsions de probabilitats a les quals s'hi tenen amb compte variables diverses. Els models consultats han estat avançats per Meteolafleche.com i Meteofrance.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny